Räddaren – Larsson

Larsson hyllades av Roland Andersson efter inhoppet: Gjorde en fantastisk match

1 av 3 | Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Super-SEB Sebastian Larsson ersatte skadade Linderoth och gjorde det riktigt bra.
FOTBOLL

TIRANA. Ännu en skada skedd, men ingen skada skedd.

När Tobias Linderoth gick sönder efter 46 sekunder visade Sebastian Larsson, 23, att han är mogen för landslagets startelva.

Se på faktarutan här bredvid. Ett tidigare helt ordinarie svensk fyrmannamittfält är helt borta till VM-kvalmatchen mot Ungern på onsdag.

Anders Svensson och Christian Wilhelmsson tvingades kasta in handduken på kund av skador under uppladdningen i Stockholm.

Tobias Linderoths riktiga comeback i landslaget tog slut – efter 46 sekunder på Qemal Stafastadion i Tirana.

Larsson tog chansen

Klodian Duro tacklade svensken med en sula över foten.

– Tobias viker inte ner sig i första taget, men det var omöjligt för honom att spela vidare. Vristen var rejält svullen. Inget brutet eller trasigt ledband, utan mer en blödning, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Förbundskaptenen Lars Lagerbäck räknar inte med att Linderoth kan spela mot Ungern på onsdag.

I gengäld tog Sebastian Larsson chansen när han fick komma in istället för Galatasarayproffset redan i sjätte minuten.

– Jag var besviken när jag inte fanns med i startelvan, men nu blev det ett ovanligt långt inhopp, säger Larsson.

”Hoppas konkurrera mer”

Birminghammittfältaren visade flera gånger prov på sin fina speluppfattning och hittade Kim Källström, Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson med hårda djupledspassningar på fötterna.

Dessutom gjorde han ett starkt jobb defensivt.

Vad tycker du om din match?

– Det var okej, men jag hade velat komma med högre upp. Men det är svårt i den positionen, säger Larsson.

Vad tror du om dina chanser till spel från start mot Ungern?

– Förhoppningsvis var min insats i kväll positiv för det. Jag hoppas att jag kan vara med ännu mer och konkurrera om en plats nu, säger han diplomatiskt.

”Oerhörd arbetsinsats”

Assisterande förbundskaptenen Roland Andersson var desto mer öppen i sin hyllning till Birmingham-Larsson:

– Jag tycker att Sebastian kom in och gjorde en fantastisk match när Tobias blev skadad. Han och Daniel svarade för en oerhörd arbetsinsats. Som tur var hade vi jobbat med Sebastian i en central roll under veckans träningar och han hittade rätt ganska direkt.

FAKTA

Mittfältskrisen – sex spelare är borta sedan EM

Niclas Alexandersson

Slutat.

Valde att tacka för sig efter EM. Rutinerade Alexandersson har gjort 109 landskamper med Sverige. Har varit ett försvarsalternativ men främst haft en plats på högeryttermittfält.

Johan Elmander

Knäskadad.

Spelar vanligtvis i anfallet, men användes i EM som ett alternativ på yttermittfältet. Boltonspelaren drog på sig en lårskada mot Newcastle för någon vecka sedan. Kan vara tillbaka i landslaget först i oktober.

Fredrik Ljungberg

Slutat.

Var inte som bäst i EM och fick också ta emot en hel del kritik. Har dock nästan alltid haft en förmåga att höja sig i viktiga matcher. Ljungberg har under flera år varit given på vänsterkanten. I dag är han klubblös och vet inte om han ska fortsätta spela.

Christian Wilhelmsson

Skadad (bristning).

Wilhelmsson skadade sig under landslagsträningen inför Albanien-matchen. Det är uteslutet att han kan spela på ett par veckor. Chippen är ett fartfyllt alternativ på kanten.

Anders Svensson

Skadad (bristning).

Precis som Chippen åkte Anders Svensson på en bristning under den förberedande träningen inför matchen mot Albanien. Svensson är givetvis viktig som innermittfältare.

Tobias Linderoth

Skadad (fotleden).

Spelade 46 sekunder mot Albanien innan han skadade fotleden. Linderoth och hans defensiva arbete som innermittfältare betyder mycket för Sverige.

Sammanställning: Christoffer Svensson