Theo Walcott sänkte Kroatien - drömstart på VM-kvalet för Capello

England krossade Kroatien

Foto: Reuters
Theo Walcott är kungen av England de närmaste veckorna.
FOTBOLL

Sven-Göran Eriksson var den första som tog honom på allvar. Nu vet hela England vad svensken såg i Theo Walcott. På onsdagskvällen gjorde han tre mål när England krossade Kroatien med 4–1.

Parallellerna är svåra att låta bli att dra. Visserligen var det här Fabio Capellos andra VM-kvalmatch, i den första blev det seger med 2–0 borta mot Andorra, men i England lär italienarens triumf nere i Kroatien jämföras med Sven-Göran Erikssons 5–1-seger borta mot Tyskland i VM-kvalet 2001. Det var Erikssons debut. För Fabio Capello var matchen borta mot Kroatien ett elddop och nu är han frälst. För sju år sedan hette den store hattrickhjälten Michael Owen, ikväll heter han Theo Walcott.

Tung utvisning för Kroatien

Första målet, som den 19-årige speedkulan gjorde fick han något till skänks. Daniel Pranjic skulle rensa, men gjorde det inte bättre än att han träffade Robert Kovac i ryggen. Walcott tog hand om bollen och sköt det viktiga 1–0-målet och England kunde sedan ligga rätt i positionerna och stressa hemmalaget. När olycklige Kovac sedan blev utvisad bara sex minuter in på den andra halvleken var det rejäl uppförsbacke för Kroatien.

Capello är kung

En uppförsbacke som inte blev mindre brant av att Walcott och Wayne Rooney på fyra minuter gjorde 2–0 och 3–0. När trean föll genom Walcott hade det gått 63 minuter och Kroatien, obesegrade i 30 VM- och EM-kvalmatcher på hemmaplan, var nu på väg mot en tung och överraskande förlust. Mario Mandzukics reducering med tolv minuter kvar var ren kosmetika. Särskilt som Theo Walcott inte var färdig. På passning från Rooney gjorde han sitt tredje mål och matchens femte.

England hade ytterligare en boll inne i mål, men det dömdes bort. Ingen 5–1-seger alltså, men minst lika imponerande. Ifrågasatte Fabio Capello är nattens kung i England och Theo Walcott är hans kronprins.