Bravo, Svennis!

Svensken visade känsla med bytena igen

Foto: AP
Omar Bravo kom från bänken och gjorde Mexikos första mål.
FOTBOLL

TUXTLA GUTIERREZ. Sven-Göran Eriksson behövde bara säga ett ord i morse, svensk tid:

– Bravo!

Det var nämligen inhopparen Omar Bravo som visade vägen för Mexiko i VM-kvalmatchen mot Kanada.

Och nu undrar hela Mexiko:

Är det bara tillfälligheter – eller har senor Eriksson en sällsynt känsla för taktiska byten?

Foto: AP
Svennis verkar ha fått smak på givande anfallsbyten.

Mexiko vann sin tredje raka match i den här Concacaf-gruppen, 2-1 mot ett mycket svagt Kanada, och kommer nu garanterat att gå vidare till nästa steg i kvalet.

Men det var sannerligen ingen lätt resa för Svennis, Hasse Backe och Tord Grip i morse.

Ett tropiskt regn dränkte lilla Victor Manuel Reyna Stadion i Tuxtla samtidigt som Kanada ställde upp med nio man bakom bollen och inte ens gjorde ett försök att anfalla.

Bravo, Bravo

Detta är fakta:

Kanada hade inte en enda målchans förrän i den 77:e minuten, då inhopparen Ali Gerba reducerade hemmaledningen med en stark nick på Iain Humes frispark. Därefter var det noll och intet igen. Kanada hade en målchans och gjorde ett mål – Mexiko hade 20 och gjorde två.

Det var inhopparna som gjorde skillnaden.

När Mexiko körde fast totalt i den kanadensiska försvarsmuren beslöt Svennis att byta ut Tottenhams högerbreddare Giovanni ”Gio” dos Santos i början av den andra halvleken. Han kastade i stället in Omar Bravo från spanska Deportivo la Coruna, och Bravo hade bara varit på planen i fem minuter när han nickade in Ricardo Osorios inlägg.

De 25 000 opå den lilla arenan i mexikanska södern fick äntligen nåt att jubla åt i det ruskiga ovädret.

Nytt succébyte

I den 72:a minuten var det dags för ett Lucky Sven-byte igen:

Han tog ut anfallaren Carlos Vela (som ändå varit rätt bra) och satte in Carlos Ochoas, och det tog den här gången bara fyra minuter innan Mexiko gjorde mål.

Lagkaptenen Rafa Marquez hann före ett passivt bortaförsvar på en hörna från vänster och gjorde narr av Kanadas lagkapten, Paul Stalteri, i den duellen.

2-0 och saken klar, trodde de flesta. Men Kanada lyckades alltså reducera på sin enda målchans och det gjorde att avslutningen blev en smula nervös för Svennis och kompani.

När en enda minut av ordinarie tid återstod mitt i denna nervösa avslutning gjorde Sven-Göran Eriksson ett byte som föreföll synnerligen underligt. Han bytte in den offensive folkhjälten Cuauhtemoc ”Temo” Blanco, en slags mexikansk Nacka Skoglund, för att så att säga blidka det mexikanska folket.

Veteran slutar

Det var en risktagning, men det fanns en förklaring. 35-årige Blanco, som spelar i Chicago Fire, hade före matchen deklarerat att detta skulle bli hans sista match i landslaget.

Han fick alltså ett par minuter på planen och avslutade sin internationella karriär med att försöka göra en dribbling, snubbla på sina egna ben – och kana framstupa på mage.

Efter slutsignalen var det ändå han som hylllades mest av alla när han sprang ärevarv med bar överkropp medan fyrverkerierna sköt i höjden i den lummiga Tuxtla-dalen.

Man kan alltså påstå att Sven-Göran Erikssons samtliga byten blev en succé i morse – precis som de blev i den första VM-kvalmatchen mot Honduras.