England ber Fifa utreda rasistiska påhopp

”Det handlar om frustration”

Foto: Reuters
FOTBOLL

England jublade efter 4–1-segern mot Kroatien, men allt var inte perfekt. Tvärtom.

Emile Heskey utsattes för rasistiska påhopp från delar av den kroatiska publiken.

Nu ber engelska fotbollförbundet (FA) Fifa att utreda händelserna.

– Jag försökte ignorera det, säger Heskey.

Det var efter att Emile Heskey dragit på sig en varning för hårt spel som publiken började göra apljud varje gång han var i närheten av bollen. En talesman för FA bekräftar för nyhetsbyrån AP att de tänker be internationella fotbollförbundet, Fifa, utreda händelsen.

– Vi kommer rapportera till Fifa om de rasistiska lätena mot Emil Heskey av vissa kroatiska fans under VM-kvalmatchen i Zagreb. Det är oacceptabelt att någon ska utsättas för rasistiska påhopp och vi ber Fifa undersöka det här.

Anklagades även i EM

Det är inte första gången som kroatiska fans anklagas för rasistiska påhopp. Under EM-matchen mot Turkiet. Davor Gavran på det kroatiska förbundet hävdar att det hela var mycket isolerat.

– Det tycks ha handlat om uttryck av frustration från fansen eftersom det gick dåligt i matchen snarare än ett försök att förolämpa någon. Vi fördömer de här individerna, säger han.

Steve Bruce, manager i Wigan och Emile Heskeys tränare till vardags var chockad över påhoppen på hans anfallare.

– Om du tittade på matchen så kunde du höra apljuden och allt annat som jag trodde att vi sett det sista av. Men typiskt av Emile, han bara fortsatte med matchen, säger han enligt AP.