Linderoths kamp mot klockan

”Jag vill helst hinna spela någon match om jag ska spela VM-kvalet”

Foto: Foto: SCANPIX
Hinner han bli frisk i tid? Tobias Linderoth jobbar för att bli spelklar men det är tveksamt om han hinner bli frisk till VM-kvalmatchen mot Portugal 11 oktober.
FOTBOLL

Anders Svensson försvann i går.

Nu slåss Tobias Linderoth mot klockan för att blir spelklar till VM-kvalmatchen mot Portugal om två veckor.

– Jag tänker inte så mycket på det, jag tar det dag för dag nu, säger Linderoth till sportbladet.se.

Sverige har bekymmer på innermittfältet inför den så viktiga VM-kvalmatchen mot Portugal på Råsunda 11 oktober.

I går blev det klart att Anders Svensson missar resten av säsongen eftersom han måste operera sitt skadade lår.

Nu ser det mörkt ut även för Tobias Linderoth som drabbats av ett nytt bakslag.

Kan inte träna med boll

Skadan han ådrog sig i VM-kvalmatchen mot Albanien 6 september visade sig vara värre än befarat. Det som först såg ut att handla om en blödning i foten var i stället en bristning i muskeln vid skenbenet.

I dag, med 16 dagar till mötet med Portugal, kan han fortfarande inte träna med boll.

– Det känns okej och jag har börjat jogga nu i alla fall. Jag måste fortfarande känna mig för och svullnaden har inte lagt sig helt. Det går åt rätt håll och vi tar det dag för dag, så får vi se hur jag reagerar, säger Linderoth till sportbladet.se.

Han kommer att fortsätta den lugna träningen veckan ut och – om allt går bra – kan han börja med lite mer ordentlig fotbollsträning i nästa vecka.

”Vill helst spela ett par matcher”

Frågan är om det räcker för att bli spelklar och i tillräckligt bra form till Portugal-matchen.

– Jag tänker inte så mycket på VM-kvalet. Jag tar den här veckan först sen får vi se hur det känns men jag skulle ju helst vilja spela ett par matcher innan en sådan match.

Hinner du göra det tror du?

– Det beror på när jag kommer in i riktig fotbollsträning. Och sen måste jag känna mig hundra procent fräsch förstås.

Linderoth har fått rapporterna hemifrån om mittfältskollegan Anders Svenssons skada och han håller kontinuerlig kontakt med landslagsledningen.

– Det är jobbigt för Anders så klart. Och det är inte heller bra för landslaget. Jag snackar med landslagsledningen och de vet hur läget är.

2008 – ett tungt år för Linderoth

Fotbollsåret 2008 har varit tungt för Linderoth och den senaste skadan är bara en i raden.

Mittfältaren hann inte komma tillbaka i tillräckligt bra form efter höftoperationen i januari och spelade inte en enda minut i EM-slutspelet i somras.

När försäsongen drog i gång efter EM tog det inte lång tid innan han ådrog sig en muskelbristning i låret och tvingades till ett par veckors vila.

Den senaste skadan fick han efter en smäll – drygt 50 sekunder in i matchen mot Albanien i september.

– Det här har varit det tuffaste året hittills i karriären, jag orkar knappt tänka på det, säger Linderoth.

Hur påverkar det dig?

– Det är inte så lätt att vara på gott humör hela tiden. Men samtidigt kan jag inte deppa ihop fullständigt heller. Jag måste tänka positivt.

Chippen och Elmander tillbaka

Trots skadorna på Anders Svensson och Tobias Linderoth så har skadeläget ljusnat en del på landslagets mittfält jämfört med hur det såg ut mot Ungern för två veckor sedan.

Christian Wilhelmsson, som ådrog sig en bristning i baksidan av låret inför Ungern-matchen, är tillbaka i träning med klubblaget Al Hilal och väntas göra comeback inom kort.

Dessutom är Johan Elmander, som också missade VM-kvalmatcherna mot Albanien och Ungern, på väg tillbaka. Elmander kommer troligtvis att finnas med i truppen när Bolton möter Manchester United i helgen.

FAKTA

Läget på Sveriges mittfält

Tobias Linderoth, Galatasaray

Kämpar för att komma tillbaka efter muskelbristningen han ådrog sig i matchen mot Albanien. Tveksam till spel mot Portugal.

Anders Svensson, Elfsborg

Tvingas operera sitt skadade lår och missar resten av säsongen.

Christian ”Chippen” Wilhelmsson

Drog sönder ett lår inför Ungern-matchen men är på väg tillbaka. Tränar igen och väntas göra comeback i klubblaget – kanske redan till helgen.

Johan Elmander, Bolton

Har inte spelat i ligan sedan augusti men är på väg tillbaka. Zlatan och Henke givna i anfallet i landslaget men Elmander kan fajtas om en plats på mittfältet.

Daniel Andersson, Malmö FF

Spelade också både mot Albanien och Ungern senast och gjorde det bra. Skakigt i Malmö FF men Danne gör sällan en dålig match i landslaget.

Sebastian Larsson, Birmingham

Ersatte Tobias Linderoth mot Albanien och mot Ungern och gjorde det lysande. Får mycket speltid i Birmingham och formen är bra.

Kim Källström, Lyon

Har fått en ny roll i landslaget i det nya 3-5-2-systemet och har gjort det bra. Får dock hålla till mest på vänsterbacken i klubblaget.

Samuel Holmén, Bröndby

Fick förtroende från start mot Ungern och gjorde succé. Punkterade matchen med sitt 2-0-mål. Svävar fortfarande på moln och lär vara med i truppen om han är frisk.

Viktor Elm, Kalmar FF

Med i truppen senast men långt i från speltid. Speltid får han däremot gott om i Kalmar som slåss om SM-guldet och en plats i Uefa-cupens gruppspel.