Följ Holland–Sverige

Sportbladet.se:s Marcus Leifby rapporterar direkt från Amsterdam

1 av 2 | Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Den, enligt Leifby, supersnygga tröjan.
FOTBOLL

I kväll träningsspelar Sverige mot Holland i Amsterdam.

Lars Lagerbäck väljer att släppa fram både Rasmus Lindgren och Marcus Berg – båda spelar från start i kväll.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby är på plats på Amsterdam Arena och rapporterar från matchen direkt – minut för minut.

SLUT Holland-Sverige 3-1.

Som sagt. Inte mycket att hänga läpp för det här. Vi får stryk mot ett vassare och bättre lag helt enkelt.

Ska vi försöka oss på en liten summering? Ja, det gör vi... och vi gör det till tonerna av en Hollands motsvarighet till, Nick Borgen kanske, det är i alla fall någon form av usel kamplåt som pumpas ut från högtalarna här på Amsterdam Arena.

Och där tystnar den, tack för det.

Sverige är ganska blekt i dag måste jag säga. Speciellt offensivt. Henrik Larsson och Marcus Berg får inte mycket vettigt att leka med i första halvlek och i andra blir det inte mycket bättre. Rosenberg har ju inte direkt de egenskaperna som Larsson har utan behöver mer bollar i djupet att jobba på, precis som Berg, men de kommer inte.

Kim Källström är pigg när han kommer in och Sebastian Larsson gör som vanligt en enorm arbetsinsats.

Debutanterna då? Ja, det var ju inte direkt så att man trillade av stolen av iver över prestationerna.

Marcus Berg? Nja, okej. Två plus. Ganska otacksamt läge att få debutera, fick inget i djupet att jobba på. Inget i princip.

Rasmus Lindgren tycker jag sköter sig okej han också. Ser ovan ut i landslagets spelsystem och det är ju inte så konstigt. Han har bara tränat med laget i en dryg timme.

Viktor Elm får komma in i andra halvlek med kvarten kvar men det såg ut som om skumpan har satt sig i benen på honom. Såg inte alls pigg ut, inte ens hungrig.

Trots att Sverige har häng på Holland fram till 90 minuter, tack vare Källströms reducering, så känns vi aldrig riktigt farliga. Vi kommer aldrig nära Holland. Inget direkt styrkebesked precis. 3-1 är rättvist.

Lars Lagerbäck har en del att fundera på, det kan vi konstatera. Och inte lär det bli lättare nere i Lissabon i vår när vi spelar ödesmatch mot laddade portugiser som måste vinna. Fy fas... bara tanken... Och Zlatan Ibrahimovic är avstängd.

Nu ska jag kila ner och snacka med debutanterna och se hur Lagerbäck summerar/analyserar.

Tack alla som följde med i kväll och tack alla som hörde av sig. Har en stor publik i USA har jag märkt. USA och Arjeplog.

Därmed... Leifby i Amsterdam – peace out!

/ ML

SLUT Holland-Sverige 3-1.

Det var typ tre sekunder kvar när 3-1-målet kom. Direkt på avspark blåser av matchen och vi har fått stryk av ett betydligt piggare och vassare, ja ett bättre Holland. Bara att tacka för lektionen och åka ner till Lissabon och spöa skiten ur portugiserna efter nyår. Svårare än så är det inte.

90 Uppe på tilläggstid nu och spelar. Tveksam straffsituation precis när Micke Nilsson... oupp. Där kommer 3-1 för Holland!!!

Det är Kuyt som håller sig framme och distinkt nickar in 3-1. Isaksson är helt chanslös. de Cler är det som slår inlägget från vänster som Kuyt möter och det märks att han spelar i ett europeiskt topplag. Pang säger det. Inget snack. Det är Andreas Granqvist som inte hänger med Kuyt där och det var ju det jag sa.

Att komma in som mittback med tio minuter kvar är ju helt värdelöst. Det kan bara sluta i ett misstag eller i att ingen ens förstod att mittbacken spelade.

88 För några minuter sedan skrev jag ”det ska bli kul att se om Elm vågar gå in och ta för sig”... Det vet jag inte direkt om han har gjort. Vet inte ens om han rört bollen. Jag är tveksam.

Sverige tvingas backa hem när Holland rullar boll och alla utom Rosenberg är och jobbar på egen planhalva nu. Sverige får knappt låna bollen.

87 Holland får en ny chans att stänga matchen men det blir någon passning för mycket och chansen mynnar ut i en snedspark. Mest Holland nu, Sverige orkar inte ta sig framåt. Hörna från vänster...

85 Nej. De senaste bytena har inte skakat liv i Sverige. Händer ingenting framåt. Ingenting. Nothing, nada, zip. Tyvärr. Fem kvar att jobba på lite drygt.

82 Nära 3-1 Holland på en frispark från höger. Svenskarna tappar markering igen eller lyfter upp lite för tidigt utan att ha koll på anfallarna och Engelaar är en centimeter i från att få träff med pannan och stänga matchen.

80 Andreas Granqvist får lite speltid också. Petter Hansson lämnar. Hur många mittbackar tycker det är kul att komma in och spela sista tio minuterna i en match? Kan liksom bara gå okej eller rakt åt pipan. Svårt att sätta avtryck på tio minuter som mittback.

79 Sverige har inte mycket till offensiv just nu, tyvärr. Holland har bra koll på det här och får tiden att gå genom att rulla runt och hålla i boll. En sista svensk kraftsamling nu då, en sista... Kom igen.


77 Och vad fasen är det med holländare och namn... måste ju vara världsledande i att hitta på coola, tuffa och många gången även jäkligt märkliga namn. Är det rökat eller vad?

Vad sägs till exempel om...

Jan Vennegoor of Hesselink, Jimmy Floyd Hasselbaink, Kees van Kooten, Boudewijn Zenden, Robert Rensenbrink, Ruud Gullit..

Annat än Lars Andersson, Magnus Hedman och Daniel Andersson det.

75 Kvarten kvar och nu ska Viktor Elm in. Kul! Damma in ett med vänstern nu då! Ska bli kul att se om Elm vågar kliva in och ta för sig. Speciellt om vi får ett bra frisparksläge. Holmén går av när Elm kommer in. Ingen jätte match av Holmén men godkänt.

70 Fler mejl. Från Gran Canaria, Houston, Palm Beach och Rom. Fina Roma-supportrar som hör av sig. Forza Roma! Sen har jag fått reda på att det inte finns några tigrar i Serengeti. Visst är det för jävligt. Stöd Världsnaturfonden nu. Bums.

Matchen? Nja. Det svajar fram och tillbaka och det skapas inte så många chanser. Kan Sverige flytta upp ett snäpp, höja sig lika mycket, så kommer det komma lägen.

67 Det är inte speciellt mycket folk här och tittar i kväll. Arenan rymmer drygt 50 000 pers och jag skulle gissa på att det är... 28 377 åskadare här. Alla klädda i orange dock så inramningen är ganska okej.

65 Kim Källström har varit riktigt bra så här långt. Framme och oroar igen nu och skakar fram en svensk hörna från vänster som... som blir kort och konstig och kaotisk och som till slut hamnar hemma hos Isaksson i målet. Det var nog inte riktigt meningen. Uppkopplingen är ingen höjdare här och det vill sig inte riktigt för mig. Ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen. Varje inlägg tar typ två minuter att spara ner och det är ju bedrövligt. Känns dessutom som tio minuter.

63 Ett jätteläge för Holland precis att göra 3-1. Ryan Babel rinner igenom det svenska försvaret men Isaksson räddar. Returen slåss Babel och Kuyt om. Kuyt tar det och Isaksson tvingas till ännu en svettig räddning. Bra Isak!

60 Den holländska offensiven har kommit av sig lite och även om inte Sverige har tagit över så lever vi i alla fall inte lika farligt längre. Känns det som. Sverige håller i boll nu, rullar runt och blir inte lika hårt pressade som under hela den första halvleken.

Majstorovic är uppe och tar avslut med pannan på en svensk frispark. Inga problem dock för målvakten som inte heter van der Saar – han har slutat – utan Henk Timmer. Hans pappa var för övrigt skogshuggare...

58 Bra läge för Kim Källström precis som hade bra skottläge men bollen försvann när han försökte göra en gubbe och få över bollen på vänsterfoten. Micke Nilsson tar avslutet i stället – hans första sedan 2005 – men skottet är varken hårt, rakt, välplacerad eller särskilt farligt.

55 Match igen alltså. Hoppas, hoppas, hoppas Marcus Berg kan få ett läge, en chans. Han missar ju sällan några lägen, Berg. Mackan är ju en av våra farligaste anfallare vi har och har haft på ganska länge.

Sedan han vann skytteligan i allsvenskan i fjol (han spelade ändå bara 17 matcher) har han inte dippad en gång utan bara fortsatt att pytsa på. Under de två senaste säsongerna, ja han är ju inne på sina andra kan vi väl säga, har han gjort 37 mål på 53 matcher.

Den här säsongen har han gjort åtta mål på elva matcher för sitt Groningen. Det är bra, riktigt bra. Inte Afonso-klass kanske men ändå.

Jag minns de här två pytsarna som han satte i allsvenskan säsongen 2007. Speciellt det andra målet. Hur snyggt som helst.

52 Ja, som ni förstår har Lagerbäck gjort några byten. Stoor har kommit in i stället för Safari. Rosenberg har ersatt Larsson på topp, Källström spelar i stället för Daniel Andersson (många nöjda med det va???) och Sebastian Larsson har kommit in i stället för Chippen som såg ut att ha problem med ett finger när spelarna gick ut i halvtid. Ingen Elm alltså. Och ingen Petter. Men eftersom man får göra 92 byten i träningslandskamperna så hoppas vi en stund till.

49 Men!! Ridån går upp igen och tacka Kim Källström för det. Ja, han har bytts in. Han drar på från bra läge strax utanför straffområdet och den sitter. Så enkelt kan det vara ibland. Matchen lever gott folk. Matchen lever. Holland-Sverige 2-1. Det händer lite för mycket nu, jag hinner för f.. inte med.

47 Två minuter sen är det svensk ridå. 2-0 Holland!! Van der Vaart, ni vet Zlatans gamla polare, hittar in till van Persie och 2-0. Majstorovic och Micke Nilsson försöker ta Vaart men han slipper undan och hittar in till Persie snett inåt bakåt och det är en barnlek att göra 2-0.

46 Då startar andra halvlek. Tekniken jävlas som vanligt med mig och det är därför det tar så lång tid mellan uppdateringarna. Ber om ursäkt för det. Rafael van der Vaart har kommit in i Holland. Och en en hel del andra. Lagerbäck har också bytt en hel del. Fredrik Stoor har kommit in i stället för Safari...

PAUS Oj, mejlen trillar in här, framförallt från Staterna. Elin och Simon mejlar från Washington DC. Niklas Westling, en gammal idol i Älmhults IF från Arjeplog (hur fan hamnade du där uppe?), Michael sitter på ett tåg mellan Århus och Köpenhamn, Martin har hört av sig från Oklahoma och Jonas från Philadelphia.

PAUS Petter mejlar från Montreal: ”Vi är ett par svenskar som sitter i Montreal och följer din sköna blogg också. Dåligt med bilder på det snygga matchstället dock”... Sagt och gjort. Montreal är avbockat. Tack för det. Och Putte-redaktör. Bjussa grabbarna på lite bilder på matchstället. Pronto!

45 PAUS HOLLAND-SVERIGE 1-0.

Då var första halvlek slut mitt herrskap. 1-0 Holland alltså och det ska vi vara glada för. Kunde, med lite oflyt, stått både 2-0 och 3-0 och då hade vi ju kunnat åka hem redan i paus.

Holland dominerar det här, de har gjort det från sekund sju ungefär och Sverige har bara tillåtits att sticka upp ett par gånger och då i halvtama attacker. Anledningen till att det inte blir farligare beror på flera saker, förstås.

Henrik Larsson har till exempel fått bollar som gått metern ovanför honom att jobba på vid ett flertal tillfällen och då spelar det ingen roll hur bra man är på att täcka boll, på att vända upp och hitta nya alternativ. Man måste ju ha en boll.

Bakåt ser det darrigt ut och jag vet inte riktigt vad det beror på. En förklaring är ju att holländarna som attackerar – Babel, Kuyt, Sneijder och van Persie – är sylvassa och vindsnabba spelare. Det är väl inte direkt någon i den svenska backlinjen som kan skryta med samma egenskaper. Men vi brukar ändå hålla ihop det bra, tillsammans är vi starka, lite så. Vi får se om det blir ändring på det i andra.

Byten? Ja, Safari lär byta men det är väl inte så spännande. Jag skulle vilja se Petter Andersson och Viktor Elm men det är väl inte speciellt troligt. Inte så tidigt som i halvtid i alla fall. Och dessutom... ganska otacksamt att komma in och möta det här holländska laget som verkar hur taggade som helst. De spelar ju hemma och vill förstås visa upp sig, bjuda sina fans på lite godis.

Marcus Berg och Rasmus Lindgren då? Mnjaa.. Berg har inte fått så mycket att löpa på. Han har varit framme några gånger i straffområdet men inte bollen. Sen tycker jag att vi är för tunna på mitten. Våra innermittfältare kommer nästan aldrig rättvända med bollen och i bra fart. Då går det ju inte göra instick till några forwards heller. Uppspelen måste bli bättre och Kim Källström måste in. Där har ni lösningen. Eller en tänkbar lösning.

Jobbigt för en kille här precis. I pausen fick en åskådare chansen att vinna 35 000 euro, alltså 350 000 svenska kronor. Grejen gick ut på att han skulle sätta ett skott från mittpunkten i ena målet.

Han träffade ribban...

Bara att bryta ihop och gå vidare.

43 Nä. Han kommer in i spel igen Safari men det ser ut som om han varit på samma sak som han heter, på Serengeti, och blivit attackerad av en flock tigrar ungefär. Haltar illa men försöker ända delta i det offensiva spelet. Det kanske går över snart. Vi får hoppas på det.

40 Ajajaj.. ajajaj.. Safari ligger ned efter en smäll och får hjälpas av planen. Det där ser inte alls bra ut. Tveksamt om han kommer tillbaka in i spel igen. Fredrik Stoor sätter igång en sådan där panikuppvärmning som kan sluta i allt från en lårbristning till pingislunga. Några snabba ryck och sen in. Eller?

37 Som vanligt och så länge jag kan minnas har Holland alltid varit ett bollskickligt lag. Nu löser de upp en svensk press som om de inte gjort annat. Sen hittar, jag tror det är van Bommel, ut till Babel med en fenomenal kross. Babel letar sig in mot straffområdet, viker av och tar avslut.

Rätt i famnen på Isak. Men oj vad snabbt det gick där. Och vad vackert det var att titta på. Det tycker säkert svenskarna också för det var precis det de gjorde. Snart fem kvar av första och vi kan räkna till noll blågula chanser så här långt..

35 Mm. Det ser ut som målet har tänt holländarna. Daniel Andersson drar på sig en varning nu också.

31 Hörna Holland från vänster och där har vi 1-0. Fasen. Holland-Sverige 1-0!!

Det är en variant, hörnan slås inte in direkt utan kommer först i ett senare läge, jag ser faktiskt inte vem som slår inlägget men det är perfekt slaget. Hårt inåtskruvad och där inne kommer van Persie och kan hur enkelt som helst nickskarva in 1-0.

Vad hände med markeringen där? Det var helt tomt mitt i straffområdet, mitt i det svenska försvaret. Det där får inte hända. Jag vet inte vem som ska ha den ytan, det området men jag sätter 50 euro på att det definitivt inte ska vara tomt där. Tomt på svenskar och bara en massa holländare.

Ja, då har vi fått se ett mål nu. Ska vi se om Sverige kan svara på det här eller om holländarna kommer komma ännu starkare, ännu snabbare nu. Rädd för att det sistnämnda är ett troligt scenario.

27 Holland gör mål... men det är avvinkat för offside. Tack för det. Det buas och muttras lite här bland publiken och det tänds säkert en och annan joint i samband med det domslutet. I Sveriges anfall därefter drar Chippen van Persie med en enkel kroppsfint men inspelet, den här gången från vänsterkanten, hamnar i burgaveln.

25 Det är bara jag och kollega Michael Wagner Love på plats för Sportbladets räkning. Wagner åt för en timme sedan ungefär, innan vi åkte till arenan. När han kom upp på pressläktaren för en stund sedan hade han nävarna fulla med frallor. Det första som hände när han satte sig på sin plats var att stolen brakade ihop så han var tvungen att byta säte. Nu är frallorna försvunna.

23 Holländarnas offensiva rush har lugnat ned sig lite nu. Sverige har bättre kontroll över händelserna. Rasmus Lindgren har gjort det helt okej så här långt. Marcus Berg också. Han känns giftig, hoppas han kan få lite bra bollar att jobba på. Och då tänker jag kanske inte framförallt på Petter Hanssons uppspel, stenhårt i brösthöjd.

20 Mats Ericsson mejlar från Boston, han följer matchen via sportbladet.se. Kul Mats, tack för att du hörde av dig. Då bockar vi av Boston. Chippen har inlett hyggligt om vi räknar bort en onödig hands för ett litet tag sedan. Spännande att se hur några månader i sanden har gjort för hans fotbollsutveckling. Framåt eller bakåt? Vad det gjort för hans plånbok tror jag vi har listat ut vid det här laget.

19 Så ja. Nu fick vi se lite svenska kombinationer som funkade och ett riktigt fint anfall. Chippen väggar sig fram på kanten – han tar hjälp av Larsson och Henke är ju för tusen världsledande på den typen av spel. Att täcka boll, att fördela vidare med en vägg... Hur som helst. Chippen får en jätteyta på kanten och slår in bollen mot Berg som löper mot förstastolpen. En back hinner emellan men tanken var god. Sverige har lyft upp spelet lite mer nu. Vågar lite mer.

15 Wesley Sneijder, han har ju ett hyfsat skott, tar en frispark från 25 meter men får ingen bra träff och Isak kan lugnt titta på när bollen går över. I anfallet efteråt blir det däremot farligare. Återigen Liverpool-samspel mellan Babel och Kuyt. Återigen Babel från vänster som hittar Kuyt som inte får i väg avslutet. Sverige har problem med Babel. Problem med Kuyt. Men fortfarande ett fantastiskt snyggt matchställ.

0-5 i rumpan här i kväll så kanske det inte är så snyggt längre.

12 Ojojoj. Nu hänger det ett holländskt mål i Amsterdam-luften. Babel tar sig runt på vänsterkanten, Micke Nilsson är helt överspelad, och Babel hittar in till van Persie som möter med en vänstervolley. Bra träff och en suverän räddning av Isaksson.

En suverän räddning. Han nyper även returen. Starkt. Men oj vad nära det var. Sverige och Holland brukar ju vara chansrika tillställningar – ni minns väl EM-kvarten 2004 där allt hände. Allt utom att det blev mål under ordinarie speltid och förlängning. Att det blev så får väl nästan klassas som ett under med tanke på hur den matchen såg ut.

10 Mycket Holland. Eller mycket och mycket. De äger mycket boll men det händer inte så mycket. van Persie kliver in i banan från höger och tar skott men jag tror det är Petter Hansson som täcker undan. Någon sekvens senare är det Kuyt som gör samma sak men hans lyftning smeker ribban och är bra mycket farligare.

8 Första vettiga svenska anfallet kommer efter åtta minuter. Berg släpper till Henke men sen händer inte så mycket mer än det. Det fanns en intention i alla fall.

6 Holland har två offside avvinkningar redan. Vet inte om det beror på iver eller ett vältajmat svenskt försvarsspel. Eller alternativt dåliga linjemän. Väldigt avvaktande svenskt spel så här långt. Berg har inte fått mycket att jobba på så här långt.

3 Mmm. Fortfarande ganska avvaktande. Holländarna håller i boll. Samuel Holmèn går in stenhårt i en närkamp. Bra. Inga fingrar emellan här inte.

1 Japp. Då var vi igång. Avvaktande inledning första fyra sekunderna.

20.45 Daniel Andersson snacket tar vi i halvtid sen. Jag vet att många tycker det är konstigt att han får spela från start match efter match och det har jag lite synpunkter på.

Matchen ska sätta igång nu. Jag ser matchen här i från om ni undrar. Hyfsade platser.

20.40 Spelarna på väg in nu och nationalsånger på gång. Sverige kommer spela i ett asläckert ställ – mörk, mörk blått. Jag har alltid varit en sån som gillar de blå dräkterna mer än de gula. Spelar ingen roll om det är fotboll eller hockey. Vet att det är många som inte tycker som jag, som tycker att Sverige ska spela i gult för... ”de har de alltid gjort” eller ”det är så det ska vara”.

Men ska det vara snyggt och respektingivande så ska det vara blått, om ni frågar mig.

Jag måste passa på att tacka alla er som brukar mejla mig innan, under eller efter mina direktrapporteringar. Fantastiskt roligt att det är så många som följer med mig, utan er så finns det ju ingen mening med att vi fortsätter.

Under året som gått har jag fått mejl från svenskar utspridda i hela världen - från Las Vegas till Peking.

Minns speciellt en fartygskapten som mejlade från kommandobryggan samtidigt som han styrde ett stort lastfartyg mitt ute på Atlanten.

Senast i raden av roliga mejl kommer från Lars Fagerström som bor i San José i Costa Rica... just det Costa Rica.. det får mig osökt att tänka på en mustaschprydd Olle Nordin, en grisrosa Tomas Brolin och 1-2, 1-2, 1-2.

Lars skriver: ”haer i Costa Rica , Centralamerika, blir det svaart att se

Sveriges matcher direkt och dina referat aer suveraena. Genom Aftonbladet gaar det bra och spaennande aer det hela tiden. Hitchcock ( den beroemde filmregissoeren i dramatik paa vita duken) ligger efter dej!!

Tack för de varma orden Lars och hoppas du hänger med i kväll.

Och ni som hänger med. Hör av er med synpunkter och tankar kring rapporteringen, matchen eller varför Daniel Andersson får spela så mycket i landslaget... för det vet jag att många har synpunkter på. Hade varit kul att få ett mejl från... Ottawa? Eller varför inte... Nisseviken på Gotland? Kom igen nu, hör av er.

Mer om Daniel Andersson strax.

20.35 Då ska förstås ta Hollands uppställning också. Från höger den också även om mycket här i landet är ganska mycket vänster. Holland startar med: Timmer – Heitinga, Ouijer, Mathijsen, Gio van Bronckhorst – van Bommel, van Persie, de Zeeuw, Kuyt – Sneijder, Babel.

Inget tokigt gäng alls. Har dessutom Rafael van der Vaart, Real Madrid, på bänken.

Men det saknas ju lite folk också, precis som i det svenska laget. Arjen Robben och Klaas-Jan Huntelaar är ju skadade.

Jaja. Rasmus Lindgren ja. Är det någon som känner att han, eller hon för den delen, har järnkoll på honom så får ni gärna höra av er och beskriva hans spelstil och hans kvalitéer.


20.30 Sveriges laguppställning då. Intressant, spännande, kul. Det har vi pratat om. Här har ni den, från höger till vänster: Isaksson – Nilsson, Petter H, Majstorovic, Safari – Chippen, Danne A, Rasmus L, Holmén – Henke Larsson och Marcus Berg.

Lite kul precis när det svenska laget presenterades av speakern.

Marcus Berg fick en del tjut, precis som när ” Henrrrrrrrrrick Larrrrrrrzzzonn” presenteras.

Men störst jubel får förstås Rasmus Lindgren – han lirar ju här till vardags.

Speakern har med andra ord gjort av med hjälften av alla R som han skulle använda här i kväll.

20.22 Jag vet inte riktigt vad det är för typ av träningslandskamp det här men den här bilden gör mig aningen förvirrad.

På den tiden jag var ung, frisk, alert, kunde gå, såg ordentligt och framförallt orkade röra på mig och spelade fotboll så hände det i bland att någon överförfriskad tränare ställde upp två mål mot två mål, på träningarna... men i match, nej mig veterligen så har det aldrig spelats en landskamp med fyra mål.

Men å andra sidan borde det betyda att både Andreas Isaksson och Johan Wiland får spela i kväll och jag vill ju se Wiland. Han är en juste kille, trevlig som tusan och sen är han ju bra också. Hade varit roligt om han fick göra en bra match i landslaget också.

20.14 Lite senare än beräknat, jag ber om ursäkt för det men nu kööööööör vi. Sverige och Holland har varit inne och värmt upp här en stund. Det gapar fortfarande ganska tomt inne på mäktiga Amsterdam ArenA. Den här träningslandskampen lockar nog inte de kräsna holländarna men prognosen säger att det blir runt 30 000 här inne i kväll.

Och skit samma om holländarna inte är här. Marcus Berg är ju här. Rasmus Lindgren är ju här. Zlatan är inte här men Chippen är här. Det ska bli riktigt intressant att se debutanterna. Som vi har väntat på att se om Marcus Berg håller även på den här nivån.

Och som vi har väntat på att se relativt okände Rasmus Lindgren. 23-åringen som spelar i Ajax tar plats på mittfältet från start tillsammans med Daniel Andersson. Berg startar på topp med Henke Larsson.

Rasmus Lindgren? Jag ligger på samma nivå som Kim Källström när det gäller koll på Rasmus. När jag pratade med Källström i går sa han ”jag har aldrig sett honom spela, han spelade ju aldrig i allsvenskan men jag har hört mycket om honom och spelar man i Ajax och gör det bra är man en fantastisk spelare”.

Sant. Och sen sa Kim ”det är lika bra att börja spela med honom direkt”.

Så blev det alltså inte. Inte från start i alla fall. Rasmus och Daniel börjar från start och det är lite oväntat för mig. Båda kommer väl mer till sin rätt i det defensiva arbetet men å andra sidan finns det gott om offensiv lusta på kanterna – Chippen och Samuel Holmén – så det kanske är klokt att säkra och balansera upp med två defensiva lirare på innermitt.

Inte vet jag. Jag är inte förbundskapten. Men jag lovar att berätta precis hur det går och hur det ser ut med brutal ärlighet.

Välkomna gott folk!

Marcus Leifby, 30, född och uppvuxen i Älmhult, Småland, och kom till Sportbladet sommaren 2006 efter studier i Ljungskile.

Meriter: Har punktmarkerat landslaget sedan 2007 och följde hela EM-slutspelet på plats i Schweiz och Österrike. Rapporterar direkt från landslagets träningar, presskonferenser och matcher på plats. Och kanske lite till.

Egen karriär: Torpedforward med hockeyfrilla och CCM-hjälm i Diö Goif i början på 90-talet. Ettrig ytterback i Älmhults IF och Kållereds SK i div 3 under 2000-talet. Skorna på hyllan sedan två år.

Favoritlag: Roma, Tingsryds AIF.

Synpunkter? Åsikter? Mejla Marcus!