Sveriges sämsta ranking – på 15 år: Helt okej landslagsår

FOTBOLL

Sverige är rankade 32:a

i världen – den sämsta placeringen på 15 år. Men Lars Lagerbäck är inte orolig.

– Hade man bara räknat tävlingsmatcher hade vi legat mycket bättre till, säger han.

Ner tre placeringar till en medioker 32:a plats. Bakom nationer som Australien, Chile och Schweiz och bara strax före Guinea och Honduras. Det var ingen munter läsning för Sverige när Fifa presenterade årets sista världsranking. Placeringen är den sämsta sedan 1993.

– Jag kan inte säga så mycket om placeringen, den bygger på FIFA:s system och där räknar man alla landskamper, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Bra motstånd

– Hade man bara räknat tävlingsmatcher hade vi legat mycket bättre till. Vi mötte bästa möjliga motstånd i träningsmatcherna. Brasilien, Holland och Frankrike.

Sverige spelade 13 matcher under 2008 och vann bara fyra: mot Costa Rica, Slovenien, Grekland och Ungern. I EM blev Sverige utspelade av Ryssland i den avgörande gruppspelsmatchen. Men Lagerbäck tycker att året var godkänt.

Spanien etta

– Vi gör ett helt okej landslagsår, utan att sätta pricken över i:et.

Vad betyder FIFA:s ranking?

– Den har blivit viktigare med åren men jag tycker fördelarna överväger med att spela mot bättre länder. Vi är ett litet land och måste också kunna skola in nya spelare. Därför är resultaten inte alltid det viktigaste.

EM-vinnarna Spanien toppar listan, före Tyskland och Holland.