CIRKUS HENKE

Lagkaptenen petad – trots comebacken: Är oerhört lättränad

tränar igen Trots att Henrik Larsson lagt innebandyklubban på hyllan och börjar träna med Helsingborg igen väljer förbundskaptenerna att ställa sin lagkapten utanför truppen mot Österrike. FOTO: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Han slapp januariturnén.

Han slipper genrepet mot Österrike.

Men Henrik Larsson är fortfarande svensk lagkapten.

– Jag ser i dag ingen anledning att byta om han är tillbaka inför Portugal-matchen, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

I förra veckan kom beskedet att Henrik Larsson fortsätter med fotbollen. Men förbundskaptenerna väljer att inte ta med honom i truppen mot Österrike – trots att det är genrep inför viktiga VM-kvalet 28 mars mot Portugal där Zlatan Ibrahimovic är avstängd.

Började precis träna

– Henke började träna precis häromdagen och då ska man inte vara med i ett svenskt landslag, säger Lars Lagerbäck.

– Men jag har honom gärna med mot Portugal. Om han är i form och kvalificerad. Då får han mycket gärna vara med.

Ni tycker alltså inte att det vore bättre att Henke fått en match i kroppen? Finns det inte en vinst med tanke på att han inte spelat sedan i november?

– Om det nu blir spel i Helsingborg får vi se honom i ett antal träningsmatcher och möjligtvis en cupmatch innan vi tar ut Portugal- truppen. Han är oerhört lättränad och hans egenskaper försvinner inte för att han har en månads längre uppehåll än andra.

– Jag tror inte att han tappar så mycket fotbollsmässigt. Han har det i nervsystemet, säger Lagerbäck.

Fortsatt kapten

Är det skillnad på Henke och en yngre spelare?

– Henke kan inte få mer erfarenhet än han har. För en yngre spelare är det viktigt att de är med i så många landskamper som möjligt.

Är han fortfarande lagkapten?

– Jag ser i dag ingen anledning att byta om han är tillbaka inför Portugal-matchen.

Och av den anledningen (att han är kapten) fanns inte heller någon anledning att ta ut honom?

– Nä, jag tycker inte det, säger Lars Lagerbäck.

FAKTA

Här är Spelarna i kval-genrepet

Målvakter: Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, Eddie Gustafsson, Salzburg.

Försvarare: Erik Edman, Wigan, Andreas Granqvist, Groningen, Petter Hansson, Rennes, Adam Johansson, IFK Göteborg, Daniel Majstorovic, AEK Aten, Olof Mellberg, Juventus, Mikael Nilsson, Panathinaikos, Behrang Safari, Basel.

Mittfältare/anfallare: Daniel Andersson, Malmö FF, Marcus Berg, Groningen, Rasmus Elm, Kalmar FF, Viktor Elm, Heerenveen, Samuel Holmén, Bröndby, Kim Källström, Lyon, Sebastian Larsson, Birmingham, Daniel Nannskog, Stabaek, Markus Rosenberg, Werder Bremen, Christian Wilhelmsson, Al-Hilal.

ARTIKELN HANDLAR OM