KVAL-PESTEN

Bland öl och uteliggare – här börjar resan mot Sydafrika

Foto: Felipe Morales
FOTBOLL

Tirana. Trodde ni att Sverige skulle få kämpa mot fart, kampvilja och holländsk taktik efter Rysslandsmatchen?

Då trodde ni helt rätt.

Men allt äger rum inför smutsiga läktare, 200 mil från strålkastarna i Basel.

– Sverige kommer få det tufft här på Qemal Stafa-stadion, säger holländaren Arie Haan, förbundskapten för våra nästa VM-kvalmotståndare Albanien.

Luften rör sig inte, så läktarna luktar instängt fast de ligger utomhus.

I år är sommaren mildare än den förra, men 33 grader är nog för att Nikolins skjorta ska klibba mot ryggen. När han går bort från det välansade gräset, upp bland fimparna och dammet på Qemal Stafa-stadions läktare vet han inte längre vad som passar att säga.

Kanske ”mirserdhët në Festën e Futbollit”. ”Välkomna till fotbollsfesten”.

”Extra svår match”

För det är här i centrala Tirana som svenska landslaget spelar sin nästa tävlingsmatch, VM-kvalet mot Albanien den sjätte september.

– Jag trodde aldrig att ni skulle åka ut mot Ryssland, men nu blir det en extra svår match för oss. Sverige kommer vilja revanschera sig, säger Albaniens förbundskapten Arie Haan.

Döpt efter krigshjälte

Hade bara Mikael Nilsson fått undan bollen i första halvlek och Andrej Arsjavin tåat utanför i andra skulle Sverige spelat kvartsfinal i dag. De skulle fått chansen att revanschera sig mot det Holland som slog ut dem förra EM.

I stället får Mellberg, Ibrahimovic och de andra sin nästa riktiga utmaning på en nersliten betongstadion döpt efter en kommunistisk krigshjälte.

– Det blir en spännande match här. Ni är svåra att slå, men vi ska försöka, säger Haan.

Albanien ligger i dag 82:a på världsrankningen och har en bit upp till länder som Bahrain, Ekvatorialguinea och Oman. Men på hemmaplan är de starka, förklarar Nikolin som visar runt. Han pekar mot de fräscha VIP-stolarna och de kliniska omklädningsrum, dit bara spelarna släpps in.

– Jag vill inte tippa resultatet, men arenan kommer vara vacker när Sverige kommer. Det blir fullsatt, tjugotusen, säger han.

Ölburk i en gympasko

Det krävs att man blundar för vissa detaljer för att arenan som ska ta emot Sverige, Danmark och Portugal i kvalet ska bli så vacker som Nikolin påstår. Som ölburken och den brunande gympaskon i ingång D2.

Och de två uteliggarna i D3.

Qemal Stafa-stadion

Foto: Felipe Morales

Läktare

Runt 19 000 sittplatser. Runt 190 000 fimpar. Efter åratal av slitage har de albanska rumpavtrycken blivit permanenta i de blå stolarna, nu bildar de en brun hinna. Men här på de svenska fansens avdelning sitter man rätt skönt.

Gräs

Riktigt tät, randigt klippt matta av toppklass.

Jag släpps motvilligt in vid sidlinjen och får lova att stryka handen försiktigt över gräset.

Senare kommer det fram att femtusen albaner tumlade runt på planen under gårdagens rockkonsert. Av det syns inte ett spår.

Mat

Rena déjà vu-upplevelsen att kliva in på Kolonat, en av få restauranger intill arenan.

Trots att jag aldrig förut har sett loggan, menyn, personalens rutiga skjortor eller den bruna påsen som hamburgarna kommer i så verkar de bekanta. Jag tar en Big Meal, en kärlekslös dubbelhamburgare som smakar pappförpackning. För barnen finns Happy Kids, en mindre meny där kidsen får med en leksak, just nu en svart plastrevolver.

Hemmalag

Förutom landslaget huserar KF Tirana här. Klubben mönstrar i stort sett bara inhemska spelare och är 23-faldiga albanska mästare, men kom bara sexa i år. Under 80-talet noterades de för ett märkligt hattrick: i tre raka Europacuper åkte de ut mot svenska lag. Först Hammarby, sedan Malmö och slutligen IFK Göteborg.

Ny teknik

Nej. Det räcker så.

Totalt: 10 av 25

En gammal, rustik arena som pendlar mellan charmigt kantstött och smått äcklig. Gräset är överraskande välskött och kommer troligen hålla toppklass även i september, däremot borde personalen satsa på en rejäl svabbning av läktarna. Och 19 000 nya stolar.