– Lättare än Malta

Sverige skrämmer inte Albanien: ”Se bara på Mellberg”

Foto: Foto: Lasse ALlard
Albaniens chans? Olof Mellberg, Daniel Majstorovic och de andra i Sveriges backlinje imponerar inte på Albaniens lagkapten. ”De är inte snabba”, säger Altin Lala.
FOTBOLL

Se upp Sverige, albanerna räknar med en skräll på lördag!

Lagkaptenen Altin Lala, 32, tycker att svenskarna är långsamma och har brister i backlinjen.

– Vi har lättare att vinna mot dem än mot Malta, säger han.

Altin Lala.

Sverige inleder VM-kvalet med att åka till Tirana som storfavoriter.

Där väntar ett hemmalag som sjuder av självförtroende.

– Detta är vår första match, och vi börjar hemma, därför sviker vi inte våra fans. Vi lär kamma hem tre poäng, säger lagkaptenen Altin Lala till albanska Sporti Shqiptar.

Albanien ligger 102:a på världsrankningen, men har radat upp märkliga resultat de senaste åren.

Å ena sidan slog de Ryssland och Grekland, kryssade borta mot Ukraina och föll hårfint på stopptid mot Holland. Å andra sidan blev de utspelade och förlorade klart i två möten med Georgien.

Sågar backlinjen

Kanske ojämnt, men fullt logiskt enligt Altin Lala.

– Mentaliteten hos våra spelare är fel. När vi möter mindre kända lag som Malta är det viktigare att göra snygga mål än att vinna. Men när det gäller stora och kända lag är vi mer engagerade och spelar utan rädsla. Det kanske låter konstigt att säga, men vi har nog lättare att vinna mot Sverige än mot Malta, säger han till Sporti Shqiptar.

Lala spelar sedan tio år i Bundesligalaget Hannover 96. Där har den 172 centimeter långe mittfältaren kämpat så hårt i defensiven att han förärats smeknamnet der Kampfzwerg, Stridsdvärgen.

Och det är just försvaret som han hoppas ska fälla Sverige.

– Jag anser att deras backspel är största bristen. De har inga snabba spelare. Se bara på backen Mellberg, han som spelar för Juventus. Här har vi vår chans att vinna!

”Ska dominera”

Men Olof Mellberg skräms inte av albanerna. Han förväntar sig att Sverige kommer föra spelet, och tycker att matchen är ett passande tillfälle att experimentera med uppställningen.

– Albanien är ett lag som vi tror och hoppas att vi ska dominera mot. Vi hoppas kunna ha en hel del bollinnehav och skapa tryck. Det är möjligt att Albanien kan vara en bra match att prova 3–5–2 i, säger Mellberg.

Och den svenske mittbacken tar lätt på kritiken som han fick efter ligapremiären med Juventus.

– Jag vet precis vad jag kunde ha gjort bättre. Bland annat vid kvitteringen. Det blir alltid uppmärksamhet när det blir ett mål. Jag kunde varit mer aggressiv och chansat lite mer, sådant vet man, säger Olof Mellberg.

FAKTA

Så bra är Sverige, Albanien och Malta – egentligen

Sverige

Världsranking: 31

Målvakt

Andreas Isaksson är självklart förstaval i storklubben PSV och verkar mentalt må bättre än på länge. Han är en lång målvakt som är bra i luften.

Backlinje

Mellberg och Hansson är beprövade kort som håller på högsta internationella nivå. Men ruljansen på ytterbackar är hög och en viss osäkerhet har synts de senaste tävlingsmatcherna.

Mittfält

Visst märks saknaden av Ljungberg och Alexandersson, men de finns gott om defensiva, positionssäkra innermittfältare. Däremot hämmas offensiven av ”Chippens” skada.

Anfall

Ibrahimovic är både target, framspelare och avslutare, Larsson har ett skarvspel i världsklass. När samarbetet fungerar mellan dem har Sverige ett av Europas hetaste anfallspar.

Albanien

Världsranking:102

Målvakt

Arjan Beqaj är en av de stora spelarna i klubblaget Anorthosis Famagusta som i år har stått för en historisk insats när de som första cypriotiska lag har nått Champions Leagues gruppspel.

Backlinje

Orutinerad, ung backlinje som är ihopplockad av inhemska spelare. Har kapacitet att mogna, men uppträder nu ofta nonchalant och släpper in billiga mål.

Mittfält

Olympique Marseilles Lorik Cana är stjärnan, Energie Cottbus Ervin Skela det offensiva vapnet och Hannovers Altin Lala det defensiva ankaret. Tungt, rutinerat mittfält.

Anfall

Kapllani och Salihi är de enda renodlade anfallarna som har tagits ut till Sverigematchen, och ingen av dem har gjort några större internationella avtryck.

Malta

Världsranking: 133

Målvakt

Relativt kortvuxne Englandsproffset Justin Haber är van vid att släppa i mängder av mål i Maltadressen. Bara de riktiga blåbärsländerna släppte in fler mål i EM-kvalet.

Backlinje

Består enbart av spelare från egna ligan. Tröge Brian Said är en säkerhetsrisk, men är samtidigt Maltas farligaste vapen på de egna hörnorna.

Mittfält

Veteranen Gilbert Agius leder sitt lag från sin position på innermitten. I övrigt är mittfältet valpigt och har ytterst svårt att göra mål.

Anfall

Coventrykillen Michael Mifsud är en nationalidol och på senare år Maltas bäste målskytt. Spelar ofta med nickstarka Etienne Barbara eller André Schembri.