Erik Edman ger tillbaka 600 000 kr

”Jag vill rätta till ett stort fel”

Lurad Erik Edman säger att hans agent – förre landslagshjälten Roger Ljung – vilselett honom när han bytte Heerenveen mot Wigan. Edman och Ljung går nu skilda vägar. Fotot: MAGNUS WENNMAN
FOTBOLL

Erik Edman, 30, bryter med stjärnagenten Roger Ljung, 42.

Landslagsbacken menar att Ljung vilselett honom vid övergången till Tottenham 2004.

Därför betalar Edman nu tillbaka 600 000 kronor till Heerenveen.

Nästan fem år efter övergången från Heerenveen till Tottenham återbetalar Erik Edman en del av de pengar han fick vid transfern till den engelska klubben.

Till Heerenveens hemsida säger Edman:

– Jag har blivit vilseledd. På den tiden hade jag fortfarande inte koll på allt spel som pågår inom fotbollen. Jag har begått ett stort fel och det vill jag rätta till så gott det går.

Vid övergången och fram tills nyligen var Roger Ljung Edmans agent.

Hade muntligt kontrakt

Heerenveen hävdar att Ljung 2004 muntligen accepterade att Edman skulle avstå sina 20 procent av övergångssumman för att flytten till Tottenham skulle bli av.

– Edmans agent gick med på villkoret. Efter att Edman lämnat och skrivit på kontraktet kunde agenten inte längre påminna sig vår överenskommelse, säger Heerenveens klubbdirektör Yme Kuiper.

En holländsk skiljenämnd tvingade Heerenveen att betala ut Edmans andel av övergångssumman.

På något sätt har nu Edman fått uppfattningen att det beslutet inte var korrekt.

– Det är tråkigt att det blev som det blev. Heerenveen har varit väldigt viktigt för min karriär. Jag kan inte helt göra rätt för mig, eftersom en del av pengarna har gått till agenten, men min andel har jag skickat tillbaka till Heerenveen, säger Edman.

Är välkommen tillbaka

Enligt Sportbladets källor handlar det om 600 000 kronor som den nuvarande Wiganspelaren betalt tillbaka till Heerenveen.

– Att Edman själv tagit kontakt med oss är speciellt och ger en bild av honom som människa. Alla skulle inte göra så. Situationen var obekväm för honom. Det känns bra att vi klarat ut fråg-an. Edman är återigen hjärtligt välkommen till Heerenveen, säger Yme Kuiper.

Edman har dessutom, i samband med att avtalet löpte ut, bytt agent – från Roger Ljung till tidigare lagkamraten i Heerenveen, danske Allan Bak Jensen.

Fotnot: Sportbladet har förgäves sökt Roger Ljung för en kommentar.

FAKTA

Detta har hänt

Erik Edman hade rätt till 20 procent av övergångssumman vid en vidareförsäljning från Heerenveen.

2004 ville Tottenham värva Edman. Heerenveen tyckte att Londonklubbens bud var för dåligt. Enligt klubben kom man då överens med Edmans agent Roger Ljung om att Edman skulle avstå de 20 procenten för att Heerenveen skulle få mer pengar kvar i slutändan.

Edman och Ljung hävdade att Heerenveen bluffat om hur mycket Tottenham ville betala. 13,5 miljoner kronor sa Heerenveen när övergångssumman egentligen var 21,5 miljoner kronor.

Edman/Ljung krävde då via en holländsk skiljenämnd att det ursprungliga avtalet skulle gälla. Nämnden gav Edman/Ljung rätt och dömde Heerenveen att betala ut 1,6 miljoner kronor till Edman.

Fem år senare hävdar nu Edman att Heerenveen egentligen hade rätt. Wiganproffset har därför betalt till-baka, enligt Sportbladet uppgifter, 600 000 kronor till Heerenveen.

ARTIKELN HANDLAR OM