Flodvågen tog hans brorson

Försvinnandet skakar Portugal: ”Drabbats av en stor tragedi”

FOTBOLL

Med bara nio dagar kvar till VM-kvalmatchen mot Sverige skakas Portugal av en ohygglig tragedi.

Landslagsstjärnan Simaos 4-årige brorson togs tillsammans med fyra andra barn av en enorm flodvåg när de spelade strandfotboll.

– Simaos familj har drabbats av en stor tragedi och han får åka till Portugal när han vill, skriver Atlético Madrid på sin hemsida.

Foto: AP
Simaos 4-årige brorson sveptes till havs av en flodvåg i Portugal. Pojken söks fortfarande men hoppet om att hitta honom vid liv är nästan helt ute.

Det var i söndags som det ofattbara inträffade. Simaos bror Serafim och hans fru Bernadete var och hälsade på Simaos mamma på ett sjukhus i den portugisiska staden Porto.

Hon skulle operera ett knä. Solen sken den dagen, så efter att paret lämnat sjukhuset bestämde de sig för att ta med sin son Diogo och några av hans kompisar ner till stranden Lavra, i stadsdelen Matosinhos, för att spela fotboll.

Sveptes till havs

Sen började mardrömmen. Kaoset inleddes med att stor flodvåg sköljde in över stranden och svepte med sig Diogo och hans fyra kompisar ut till havs. Med risk för sitt eget liv slängde sig Simaos bror Serafim i havet för att rädda sin son och de andra barnen. Han lyckades rädda fyra av dem. Den som blev kvar ute i havet var Diogo.

Atlético Madrid-stjärnan Simao begav sig genast till Portugal när han fick det hemska beskedet för att delta i eftersökningarna.

Söks med helikopter

Fortfarande söks lille Diogo till havs, från luften med helikopter och med hjälp av frivilliga bland klippor och rev längs kusten. Enligt de lokala myndigheterna är det bara en tidsfråga innan den lille pojkens kropp hittas.

Simao har av förklarliga skäl inte gett några kommentarer. Dock har portugisisk TV visat bilder på Simao och hans familj när de besökte en klinik för att få psykologisk och medicinsk hjälp.

Fått stort stöd

I går återvände Simao till Spanien och Madrid. Han hade förstått att hoppet att finna Diogo vid liv var borta. Under de senaste dagarna har tusentals fotbollssupportrar uttryckt sitt stöd för Simao och hans familj på olika Internetforum.

Simao är med i den förtrupp som Portugals förbundskapten Carlos Queiroz har tagit till VM-kvalmötet med Sverige den 28 mars.