Henke: Jag är ur form

Larsson tveksam – trots två mål: Jag saknar matchtempo

1 av 2
FORMSVAG Trots två mål för Helsingborg i går tycker inte Henrik Larsson att han nått upp i matchform. Men han är inte orolig för VM-kvalet mot Portugal. ”Klart att matchen är viktig. Men vi har tillräckligt med spelare som spelar i de europeiska ligorna, så det ska inte vara oroväckande. De är i full gång och lika vältränade och inspelade som portugiserna”, säger han.
FOTBOLL

KRIKA. Tvåmålsskytt – men är Henke Larsson VM-kvalklar?

– Det känns OK, men man är inte i någon matchform, säger Henke.

Som inte får fler träningsmatcher innan VM-kvalet borta mot Portugal på lördag.

– Matchtempot är det man saknar. Touch och det sitter bra men det är just matchtempot man behöver få upp och får man inga matcher spelar det ingen roll hur mycket man tränar, säger Henke efter Helsingborgs 3–4-förlust mot Trelleborg.

Inte orolig

Ändå måste Henke vara gjuten i det svenska anfallet mot Portugal.

– Jag har ingen anledning att oroa mig. Vi har en serie som ligger som den ligger.

– Klart att matchen är viktig. Men vi har tillräckligt med spelare som spelar i de europeiska ligorna, så det ska inte vara oroväckande. De är i full gång och lika vältränade och inspelade som portugiserna.

”Ingen tokoffensiv”

För Portugal är det ett måste att vinna.

– Klart att dom kommer att ha mer boll än oss. Dom spelar hemma och är i ett ganska svårt läge där de måste ta poäng. Jag förväntar mig inte någon tokoffensiv och ju längre matchen står 0–0, ju mer press blir det på dom. Alla vet att det aldrig är lätt att vinna när man måste.

– Portugisernas styrka ligger givetvis mycket i Cristiano Ronaldo. De har Nani också som är lite av en joker. Man vet inte riktigt var man har honom. Är Deco spelklar eller inte? Det påverkar också.

Med Zlatan avstängd är frågan vem som ska spela bredvid Henke på topp? Eller om Sverige kanske ska byta spelsystem?

– Vi har provat ett annat spelsystem tidigare och det var ingen annan än jag som gillade det. Man får fråga sig om det är läge att ändra i en sån här match. Jag vet inte.

Gillar 3–5–2

Henke tänker på 3–5–2-försöket som gav hyggliga resultat.

– Det spel som jag gillar är att få fram fler folk i boxen men samtidigt kan jag förstå att försvararna som tänker mer bakåt inte var lika positiva. Jag är en anfallsinriktad person, så det är klart att jag gillar det mer än en som är defensivt inriktad, säger Henke Larsson.

Hans andra mål mot Trelleborg var en flygande nick, en snygg avslutning på ett väldigt snyggt anfall. Inte helt olikt ett minnesvärt EM-mål.

Matchtempo eller inte. Henke Larssons form är nog det som förbundskaptenerna behöver oroa sig minst för.

FAKTA

Träningsmatch

Trelleborg4

Helsingborg3