Sportbladets krönikörer – om Zlatan, framtiden och formen

FOTBOLL

1. Bör Zlatan lämna Serie A eller stanna i Inter?

2. Om han lämnar – ska han gå till Premier League eller Spanien?

3. Har Zlatan någonsin varit bättre än han är just nu?

Stefan Alfelt

Han ska spela hem ännu en scudetto i år och sen dra så fort han bara kan. Inter är naturligtvis ett väldigt bra fotbollslag och Serie A en av de stora ligorna, men Inter blir inte bäst i Europa inom överskådlig framtid. Champions league vinns inte när all offensiv kraft i stort sett koncentreras till en enda spelare – Zlatan.

Det handlar mer om vilken klubb han går till än vilken liga. Zlatan är på en nivå där han bara har nytta av att få fortsätta i Barcelona, Real Madrid, Manchester United och möjligtvis Chelsea, Liverpool eller Arsenal. Klubbar som har resurserna och kunnandet som krävs för att skapa kompletta lag på högsta nivå.

Skulle vara lätt att svara nej, men så enkelt är det inte. Zlatan har alltid varit Zlatan. Unik i varje skede av sin karriär. I dag en erfaren fullfjädrad yrkesman och en av världens bästa anfallsspelare. Det säger kanske ändå inte att han är bättre nu än när han var den oslipade diamanten, supertalangen som såg möjligheterna och ville ha roligt på vägen mot toppen.

Simon Bank

Det beror ju helt på vad han vill ha ut av sin karriär, hur han vill se och se tillbaka på sitt fotbollsspelande. Vill han vinna Champions League så är chansen dubbelt så stor i en engelsk eller spansk jätte. Men jag hade ju blivit gladare av att se honom som en svartblå legend, som mannen som stannade kvar i tio år av lojalitet och kärlek för att göra om Inter till europamästare.

Jag är ju inte helt säker på att valet är Zlatans eget. Manchester United vill knappast lägga en halv miljard på honom, inte Arsenal heller. Och inte Liverpool. Då återstår Chelsea (som kanske kan tänka sig en Drogba-växel) eller Manchester City (som vore fruktansvärt trist). Så även om det vore mer spännande att se honom i Premier League så tror jag att både hans status och hans möjligheter är större i Spanien. Och då är det bara Real Madrid som gäller.

Han höll samma nivå i höstas, oktober-november, när han sänkte Roma och dansade i Palermo. Nu är målen finare, men jag tyckte nog att han var minst lika bra då.

Erik Niva

Beror såklart på alternativen, men min grundinställning är att han ska ge det ett år till. Jag tror att Inter är en sommarsatsning från Moratti ifrån att konkurrera på allvar om Champions League-titeln. En flytt innebär alltid en osäkerhetsfaktor, och en gudastatus hos en vinnatränare som José Mourinho är inget man ska slänga bort lättvindigt.

Beror såklart också på alternativen, men eftersom jag tror att Man United är uteslutet – de har just ägnat ett år till att spela in Berbatov i Zlatan-rollen – så är ju Barcelona den mest attraktiva adressen. Vill han ha ett högt målsnitt och en CL-semi så gott som garanterad, då ska han försöka söka sig dit. Vill han prova på fotbollsvärldens just nu tuffaste utmaning ska han sondera Premier League-marknaden.

Såna här stämplar fluktuerar ju från månad till månad, men sett över en hel säsong – nej. Han gör fler mål än han gjort någonsin tidigare, och han tar större ansvar för laget än han gjort någonsin tidigare. Utan en enda riktig svacka har han genomfört säsongen precis som den världsspelare han är.

Peter Wennman

Eftersom han ser ut att vinna både mästerskapet och skytteligan är det läge att dra. Han behöver inte bevisa mer i Italien. Däremot finns det som bekant andra delar av Europa att erövra. Zlatan är nog VÄLDIGT sugen på att anta en ny utmaning nästa säsong. Jag tror, för ovanlighetens skull, att det inte bara handlar om pengar i det här läget.

Skulle älska att se Zlatan i Premier League. Och han kommer naturligtvis att få ett ruggigt bud från Manchester City. Däremot är jag inte så säker på att han skulle bli en hit. Det finns till exempel många märkliga managers med märkliga idéer på ön. Han skulle trivas bättre i Spanien.

Nej. Han har utvecklats till en närmast komplett anfallare. Det är anmärkningsvärt hur bra han blivit med vänsterfoten. Många stjärnor förblir enbenta under hela karriären. Det som fortfarande kan bli bättre är huvudspelet, han borde göra fler nickmål med sin längd och spänst.