12.30: Direktrapporter från landslagets träning

Sportbladets Marcus Leifby punktmarkerar blågult inför kvalrysaren

FOTBOLL

LISSABON. Första träningen inför kvalrysaren.

I går landade svenska fotbollslandslaget i Portugal, i dag genomför de första träningen.

Sportbladet.se:s reporter Marcus Leifby finns förstås på plats och direktrapporterar från dagens träning och följande presskonferens.

Häng med från 12.30!

13.45 Träningen lider mot sitt slut. Olof Mellberg har fått lite blodad tand efter målet i Juve i helgen och kör lite extra avslut.... precis som Henke Larsson, Nannskog, Nilsson och bröderna Elm... Wiland vaktar kassen. Resten av gänget spelar gris och det ska Sportbladet-gänget också göra lite senare i eftermiddag. I bar överkropp på stranden som bara ligger ett par hundra meter från vårt hotell.

Nu är det dags för PK. Återkommer lite senare med texter och senaste nytt.

Tack för att ni hängde med, vi hörs!

/ Leifby

13.37 Det skiftas lite positioner och sen fortsätter övningen. Det ser inte speciellt vasst ut, det klaffar inte riktigt i passningsspelet men det är ju första träningen... Lite senare, efter träningen i dag, kommer Elmander, Elm, Henke Larsson, Isaksson och ett par till på presskonferensen. Lär bli en hel det.. ”näää, det är ok...”... men det får vi ta, det är vi beredda på. Så länge Henke Larsson är ok så är det bra. Det brukar vara så. Han har varit ok sedan USA-VM 94 nu.

13.35 Lite spel nu. Eller anfallsövning är det väl. Backlinjen ser klar ut. Mellberg/Maestro mittbackspar. Edman till vänster, Nilsson till höger. Vilka anfaller då? Svensson och Elm (Viktor) i mitten, Sebastian Larsson till höger och Samuel Holmén till vänster åt det ena hållet. Wendt och Adam på kanterna åt andra hållet. B-uppställningen. Elmander bilder anfallspar med Nannskog åt ena hållet, Larsson och Berg mot det andra. Viktor Elm och Anders Svensson på mitten mot Portugal? Näääää... Det måste bli Svensson och Källström, tror ni inte det?

Berg ser i alla fall pigg ut. Har gjort några pytsar på träningen så här långt.

Startelvan på lördag just nu (tror jag): Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Edman – Sebastian Larsson, Svensson, Källström, Chippen – Elmander, Larsson.

13.15 Andreas Granqvist nickar in ett mål på avslutningsövningen och får en bamsekram av Majstorovic... Kan ha varit hans första landslagsmål någonsin, oklart... Varierande klass annars på avsluten. Och inläggen. Anders Svensson sopar in en i nättaket, det ska till en allsvensk lirare för att det ska rassla lite... Svensson ser taggad ut, det ska bli jävligt spännande att se honom på lördag. Tror på Anders. Han har inte spelat i landslaget på flera månader och jag tror han är ruskigt sugen...


13.10 Lite avslutningsövning nu. Kim Källström har bombat in en med vänstern. Samuel Holmén har skadat sig lite, han bär bandage på sin högerhand. SMS-tumme kanske? Eller Play Station-kramp? Vi får kolla upp det. Barnen som är här verkar vara så där måttligt intresserade av landslaget... Det finns sand och grus och annat roligt att leka med. Inte helt enkelt för ungarna att tända till på Daniel Nannskog och Erik Edman...

Foto: MARCUS LEIFBY
Samuel Holmén.

12.58 Eddie Gustafsson är igång och joggar. När jag pratade med Johan Wiland under EM så bedömde han sina chanser till spel till 0,0001 procents chans... Eddies ligger väl däromkring, nu när han dras med en småskada kanske chanserna till och med har krymt en aning, ner till 0,000001 procents chans.

Den största snackisen så här långt är vem eller vilka som ska spela på kanterna mot Portugal på lördag. Blir det Edman – som spelat sju minuter i tävlingssammanhang det senaste året? Eller chansar Lagerbäck med Blåvitts Adam Johansson? Eller väljer han att peta ut Mellberg till höger, han brukar ju hålla till där i Juventus då och då, och spela Micke Nilsson till höger?

Och i vilken form är Christian Wilhelmsson? Vem spelar till höger och vänster på mittfältet? Sebastian Larsson... Rasmus Elm... Chippen... Samuel Holmén...? Vad tycker ni?

Anfallet känns i alla fall solklart. Elmander och Larsson.

Innermittfältet likaså. Svensson och Källström.

11.55 Några fina läsare har hört av sig och är aningen förvirrade över tidsangivelserna i den här rapporteringen. Här ovanför står det 12.30 och här nere, i rapporteringen, står det 11.30 och så vidare...

Hemma i Sverige är klockan 12.55. Här i Portugal är den 11.55. Men en timme hit eller tid... Stukar Anders Svensson lill-tån så spelar väl inte det någon större roll om det händer 12.58 eller 11.58. Det viktiga är väl att det sker? Och att det sker här och nu...

Nej... det viktigaste är ju så klart att det inte händer alls, och då spelar det ju ingen roll om det inte händer klockan 12 eller klockan 13... Är ni med?

Perfekta förhållanden råder i alla fall. Skulle tippa på att det är en 22-23 grader varmt, det är klarblå himmel och grönt gräs. Trist bara att Zlatan inte är här.

11.50 Lite kvadrat som uppvärmning. Övergår i lite större kvadrat nu och någon spelliknande övning. Inget revolutionerande alls. Mycket är sig likt. Majstorovic ser prydlig ut, strumporna högt uppdragna. Rasmus Elm ser sugen ut, ivrig... Lagerbäck vankar runt, Isak och Wiland kör för sig.

Nytt för i år är också att landslaget infört ett så kallat skambås. Den som skjuter över flest gånger på avslutningsövningarna får två minuters utvisning för olämpligt uppträdande.

Då blir det till att sätta sig här.

Foto: MARCUS LEIFBY
Det svenska skambåset.

11.40 Träningen har precis startat. Lite nyheter från Estádio António Coimbra da Mota då. Christian Wilhelmsson tränar inte. Chippen spelade match sent i går för sitt Al-Hilal och anländer först runt lunch i dag och araberna har lyckats fixa ett flyg till honom.

Eddie Gustafsson tränar inte i dag. Eddie har en lårkaka och vilar. Thats it.

Resten kör.

Just det. Landslagsläkaren Anders Valentin är inte här. Magnus Forsblad har fått åka ner i stället och det är – hör och häpna – första gången sedan 1994 som landslaget tvingas byta läkare inför eller under en samling.

Det är lite mer dagis än vanligt runt landslaget. Det har samlats ett 50-tal barn här i dag, de kommer från svenska skolan...

Och så dök Stefan Schwarz upp – han är här om Svensson skulle gå sönder...

11.30 Ja, Lasse Lagerbäck är här, Stefan Schwarz är här, Tobbe Linderoth är inte här men Leifby är här... allt är som vanligt med andra ord så då kör vi igång.

Vi befinner oss en bit utanför Lissabon, i idylliska semesterorten Estoril, på... lyssna på det här... Estádio António Coimbra da Mota... ja, träningsanläggningen heter så.

Annat än Lös-näs-nys-vallen i Stenungsund det. Eller Skytteholm.

Och vi är tillbaka på bekant mark. Sverige laddade och tränade just här, på Estádio António Coimbra da Mota, för fem år sedan under EM 2004.

Det minns vi ju hur det gick...