12.30: Sportbladet.se rapporterar direkt från landslagets träning

Marcus Leifby punktmarkerar Blågult inför kvalrysaren mot Portugal

FOTBOLL

ESTORIL. Andra dagen med svenska fotbollslandslaget, andra träningen.

Sportbladet.se:s reporter Marcus Leifby punktmarkerar blågult inför lördagens kvalmöte mot Portugal.

Här, från 12.30, ger vi er direktrapporter från träningen.

Häng med!

13.48

Och där avgörs det... Rasmus Elm utnyttjar en superseg Majstorovic som dräller med bollen, och nu hänger han med huvudet... Elm kramas om.. Kims lag vann, rättvist, Kim var het i det här spelet, verkade ett tag som att det handlade om liv eller död...

Spelarna joggar ner nu och träningen är över. I morgon blir det anfallsspel och fasta situationer på den stängda träningen. Hade man jobbat på en kvällstidning hade det varit hur enkelt som helst att ändå bevaka träningen. Det är fullt med hyreshus och höga kullar runt den här planen, förmodligen den sämsta tänkbara arenan i hela Portugal att träna på om man vill vara hemlig.

Träningen i dag?

Den var ett par snäpp bättre än i går, det gnuggades en hel del försvarsspel och vi fick en del intressant information.

Nu presskonferens med Lagerbäck, Nannskog, Mellberg och några till.

Hej så länge!

/ Leifby


13.43

Läsarfråga från en gammal bekant till mig, Alex... ” Hur är stämningen i i truppen, skojas det eller är det fullt ös och tacklingar i knähöjd som på din tid?”

Det ser ut att vara perfekt stämning. En blandning mellan lättsam, uppsluppen och allvarlig. Alldeles för lite perfekta glidtacklingar om man jämför med ” min tid”.

2-2 just nu i spelet. Sista målet vinner?

Oohh.. nära att avgöras där. Stolpskott, bollen studsar ut i ansiktet på Isak och tillbaka mot målet... men bollen går strax utanför... dråplig situation...


13.39

Nannskog och Mellberg kombinerar fint – det var lite oväntat – och Mellberg avslutar. Kanonräddning av Johan Wiland vars chanser till spel har ökat från EM i somras. Då bedömde han chanserna till 0,0001 procent. Nu borde de väl i alla fall vara uppe på 0,001 procent.


13.33

Tvåmålsspel nu och Kim Källström sopar in en i krysset från 25 minuter och får applåder. Vilken slägga han har, Källström... Vi har helt plötsligt en hel radda med duktiga frisparksskyttar som kan vara intressanta att plocka fram på lördag... Vi har Kim, Anders... Vi har Rasmus Elm som skjuter precis som många andra smålänningar. Hårt. Högt. Träffar mål i bland. Det är inte det viktiga, det viktiga är att skottet är hårt. Hellre högt över än en välplacerad fjösare längs marken.


13.30

Ganska intressant träning. Sverige nöter, nöter, nöter försvarsspel. Allt måste sitta, allt ska sitta på lördag. Varenda postion, varenda löpning ska sitta i spelarna som startar. Alla ska veta exakt hur de ska agera, i varenda situation...

Johan mejlar och frågar hur väderutsikterna ser ut i Porto, framåt lördag.

Det ser okej ut. Det kommer att vara runt 20 grader hela veckan och sen kommer möjligtvis en liten dipp framåt lördag, ner mot 16 grader, men då är vi så solbrända så det ska bli skönt med lite svalare väder... lite svalka...

Matchen går ju i Porto, inte i Lissabon som det var tänkt från början.

Portugal ändrade sig och lade matchen norrut. Förmodligen för att publiken där upp är lite mindre kräsna än Lissabon-borna.. och för att laget gått knackigt i just Lissabon.

Viskeplighet tror jag det kallas. Vad det heter på portugisiska vet i fan.


13.25

Försvarsträningen fortsätter, Lagerbäck ändrat om lite i lagen. Nu drillas Seb och Holmén på kanterna, Viktor Elm och Rasmus Lindgren spelar i mitten.

Petter Hansson skickar i väg en boll halvvägs till Algarve... Vem hämtar?

Kluns kanske?

Daniel Nannskog tar rätt många löpningar men får väldigt sällan några vettiga bollar att jobba på. Han tar i alla fall för sig ordentligt och nu har Isaks och Roland Anderssons breda och dova skonska fått sällskap på landslagets träningar...


13.19

Solen steker på rätt bra nu.

Spelarna tar en paus i träningen för att dricka, jag följer efter.

Lagerbäck berömmer laget för jobbet i övningen. Bättre fart i dag jämfört med i går, den träningen går inte till historien som någonting bra.

Till och med Lagerbäck var besviken efteråt och konstaterade att det där, det var ingen höjdare...


13.12

Mmm.. nu ställer Lagerbäck upp en backlinje med Nilsson, Maestro, Mellberg och Adam Johansson. Det är så den kommer att se ut på lördag, det är jag hundra på. Ja, förutom Adam förstås, där kommer Erik Edman att spela. Men det är så klart bra att ta en titt på alternativet.

På mitten drillas Kim och Anders. Rasmus till höger nu och Wendt till vänster. Och det vässas försvarsspel, positioner och yttäckning...


13.09 Nej, Chippen spelar inte i Persien... i Iran... han spelar i Saudiarabien.. Det är bara jag som har lite problem med geografin och historien och blandar ihop saker och ting. Det är ungefär som att påstå att Kim Källström spelar i Ly..und..


13.04

Även om jag fortfarande tror att Sebastian Larsson spelar till höger och Chippen till vänster... lite mer säkra kort, lite mer defensivt tänk med Seb på kanten. Seb har inte gjort en dålig landskamp än, jobbar alltid stenhårt, spelar säkert...


13.02

Både Lasse och Roland ger tydliga instruktioner till Samuel Holmén... och han gör precis som han blivit tillsagd och får beröm av Lagerbäck... ”härlig förflyttning Samuel”...

Samuel till vänster på lördag? Det är fan inte omöjligt. Han lirade från start mot Portugal hemma och gjorde en bra match. Han lirade från start mot Ungern, avgjorde och gjorde sin bästa landskamp så här långt...

Samuel till vänster på lördag?

Det är inte alls omöjligt. Inte alls...


12.55

Ännu varmare i dag, här på Estádio António Coimbra da Mota... Säkert 25 grader varmt i dag och det är helt perfekta förhållanden... både för spelarna och för oss, presspacket.

Lite spelövningar nu... Lagerbäck väljer att matcha ett mittfält med Kim och Anders i mitten, Holmén och Rasmus Elm på kanterna, Elmander och Henke på topp...

Sen kör han en trebackslinje med Nilsson, Majstorovic och Edman.

Vi ska nog inte dra alldeles för stora växlar av det... men några stycken, lite mindre, kan vi i alla fall dra... som att Svensson och Källström kommer att spela från start på lördag. Precis som Elmander och Henke.

Men Rasmus och Holmén?

Från start?

Mot Portugal?

I ett VM-kval?

Borta?

Nää....

12.50

I går var det kändistätt här, hrmm.. nåja..., Stefan Schwarz var ju här i alla fall.. Och ett 50-tal barn som lekte och skrek och förde ett jäkla oväsen. De är borta i dag, Schwarz lika så.

Bank är ju här i och för sig... och Patrick Ekwall. Visste ni att TV4 valt att peta Ekwall som krönikör på söndagarna? Jo för fan.

Vem han petas av?

Ingen.

Det måste vara surt. Det är ungefär som att Lars Lagerbäck väljer att peta... tja, låt säga Kim Källström, inför matchen mot Portugal på lördag... och ersätter... inte med någon. Han ställer upp med tio man...

Ska se om jag vågar mig fram till Ekwall lite senare för en kommentar om petningen...

Vill ni ha det?

Och vad tycker ni om Fyrans beslut? Kanon eller kalkon?


12.47

Och så lite passningsövning, utan motståndare som flåsar i nacken, och där noterar vi att Daniel Majstorovic slår den sämsta passningen så här långt under den här samlingen. Stenhård, helt utan adress, rätt ut i ingenstans... Lika bra att göra sig av med den på träning.

Målvakterna har kört för sig ett tag och för en liten stund sedan så gjorde Andreas Isaksson ett av de snyggaste målen som gjorts på en landslagsträning (av en målvakt). Isak hängde in en med en perfekt cykelspark.

Eddie Gustafsson, som saknades i går, tränar i dag.

Ni undrar kanske varför det helt plötsligt är tre målvakter på träningen? Johan Wiland är ju här också... Troligtvis skickas Andreas Isaksson hem efter matchen mot Portugal på lördag och då är det bara två kvar till onsdagens landskamp mot Serbien.

12.40

Spelarna kör lite kvadraten nu.

Landslagschefen Lars Richt kör lite med målvakterna och dammar på rätt bra med vänstern. Det är oklart hur gammal Richt egentligen är. Vissa hävdar att han är 230 bast. Klart är i alla fall att han spelat i samtliga divisioner i det svenska seriesystemet i fotboll.

Det är sant.

I allsvenskan spelade han med Linköpingslaget Derby.

Nu händer det grejer. Chippen har vänt på steken och springer nu åt det andra håller, motsols...

12.30

Okidoki, dags för en ny träning med landslaget. Fokus försvarsspel i dag har farbror Lagerbäck avslöjat, om jag inte minns helt fel...

Välkomna tillbaka till Estádio António Coimbra da Mota. Fotbollslaget Estorils hemmaarena i semesterparadisen Estoril, ett par mil utanför Lissabon.

Arenan är passande nog färgad i blått och gult...

Alla spelare ser ut att träna i dag – Chippen har joggingdojsen på så det blir nog en lugn träning för vårt Persien-proffs.

ARTIKELN HANDLAR OM