Hemligt skadad?

Svenske experten reder ut Ronaldos mystiska bandage

FOTBOLL

PRAIA D’EL REY. Här är bilden portugiserna inte vill se.

Ronaldo på väg från träning med en ispåse runt

vaden.

– Man skulle inte göra såhär om han inte hade problem i just vaden, säger Janne Mian,  idrottsfysiolog och fystränare i Hammarby.

Foto: Scanpix

Överansträning, överbelastning eller en bristning? Vad det än är som fick Portugals läkare att sätta en ispåse på Cristiano Ronaldos vänstra vad efter träningen i tisdags så vill man inte gärna prata om det.

– Det är ingenting, absolut ingenting. Cristiano är hundra procent frisk och skadefri, säger landslagsläkaren Henrique Jones. 

Enligt den portugisiska landslagsledningen finns det ingen förklaring till ispåsen, åtminstone ingen officiell.

– Det är inte ens en försiktighetsåtgärd. Han är helt okej och har inga problem alls, säger läkaren.

Behandlades i skjul

Sportbladet, som på plats följt Portugals träningar de senaste dagarna, kan bekräfta att Cristiano Ronaldo tränat för fullt och kört helt utan skydd. Ispåsen sattes på i efterhand, direkt efter träningen, i det skjul som skymtar på bilden här intill och som ligger i omedelbar anslutning till planen. 

Vanligt i Brasilien

Janne Mian, idrottsfysiolog och fystränare i Hammarby, menar att ispåsen inte är där utan anledning, vad man än säger från portugisiskt håll.

– Det ser ut att vara en kylpåse eller krossad is som de har lindat in i en dauerbinda, alltså en vanlig elastisk binda för att skapa extra tryck. Det tyder på att han har en vadkaka eller liknande, en överansträngning eller en lättare bristning, säger Mian och fortsätter:

–  Man skulle inte göra såhär om han inte hade problem i just vaden. Hade det varit något mer allmänt hade han fått sitta i isbadet i stället. Att man har lindat såhär tyder på att problemet är specifikt till vaden.

Enligt Mian är behandlingen vanlig i sydligare länder.

– Det är ganska vanligt där att man lindar in vaden eller låret i is vid överansträngning eller överbelastning. Till exempel i Brasilien kör man riktigt mycket den här metoden, man har ofta krossad is kring båset som man lindar in i gladpack kring lår eller ljumske efter träningen.

FAKTA

Portugalkollen

Hetast på träningen:

Maniche körde på bra och Nani verkade på glimrande spelhumör.

Vem saknades?

Deco var tillbaka även om han körde för sig själv.

Dagens Ronaldo: Fångade bollen mellan knäna, lekte och glänste när lusten föll på.