Maradona- förälskelse

Rekordintresse för förbundskaptenens tävlingsdebut

1 av 3
FOTBOLL

BUENOS AIRES. Han fixade guldet 1986.

Nu ska Maradona göra det igen – som förbundskapten.

Argentina har Maradonahysteri.

– Han är störst. Han skulle bli vald till president i Argentina om han ställde upp i valet, jag skulle rösta på honom, säger Juan Wahren till Sportbladet.

Inför lördagens kvalmatch mot Venezuela, som är Maradonas tävlingsdebut som kapten, är intresset enormt.

De billigaste biljetterna sålde slut direkt.

Och under veckans träningar har vakter fått skydda både Maradona och spelarna från entusiastiska åskådare.

På gatorna i Buenos Aires har människorna bytt ut sina vanliga Boca Juniors- och River Plate-tröjor mot landslagets.

Och den store ikonen lockar journalister från hela världen. Till och med från det i fotbollssammanhang så futtiga Mauretanien är en journalist på plats.

Nyfikenhet

I argentinska medier har bråket mellan Riquelme och Maradona lagt sig efter ett par veckors skriverier och smutskastning. Nu handlar det i stället om en nyfikenhet på vilken prägel han ska sätta på laget och vilket spelsystem han ska använda. Kan han fortsätta sin segerrad från träningskamperna mot Skottland och Frankrike? De flesta tror det och är positiva till hur han uppträder i sin nya roll.

“Under spelet på träningen uppträder Maradona som en spelare trots att han inte har bollen. Det gör att spelarna blir motiverade”, skriver krönikören Martin Eula i den dagliga sporttidningen Olé.

Stor respekt

Och att han har respekt med sig bland spelarna är tydligt.

– Han är den största genom alla tider. Han var min idol, han var alla argentinares idol, säger mittfältaren Jonás Gutiérrez till tidningen Clarín.

”Han är bäst”

Bland supportrarna på stan i Buenos Aires råder också positiva tongångar. Juan Wahren från stadsdelen Palermo Viejo är övertygad om att Maradona lyckas.

– Han kommer att klara av det, han är bäst, säger han till Sportbladet.

Om Maradona ändå inte skulle lyckas med att ta Argentina till VM verkar det dock inte vara någon risk att han blir av med sin ikonstatus.