Så stoppas s

Legendarerna om hur Sverige ska vinna

1 av 3 | Foto: Ola Axman
Torbjörn Nilsson.
FOTBOLL

Torbjörn Nilsson, Jonas Thern och Thomas Ravelli har alla spelat viktiga matcher mot Portugal. Så här tror de om kvällens möte.

Vad betyder ett bra historiskt facit i Portugal?

Torbjörn Nilsson: Är det nära inpå så kan det spela roll mentalt sätt. Men i ett längre perspektiv försvinner betydelsen.

Jonas Thern: Det är statistisk intressant, men på planen betyder det ingenting alls. Det är mer något som folket runtomkring hänger upp sig på. ”Historien upprepar sig” och så vidare.

Thomas Ravelli: Det kan ha betydelse. Jag hoppas man påtalar det för spelarna. Hoppas det finns någonstans i portugisernas undermedvetna också. Det är alltid ett mentalt spel.

Ditt främsta minne från en Portugal-match?

Nilsson: Om 3–1-segern 1984: En fantastisk match. Allting fungerade. Jag gjorde comeback i landslaget och minns att många snackade om att frälsaren var tillbaka, så det var tur att det slutade som det gjorde.

Thern: Om 0–0-matchen 1988 på Ullevi: Det var tidigt i min landslagskarriär. Jag tror vi vann med 1–0, eller blev det oavgjort?

Ravelli: Om 3–1-segern 1984: Jag räddade en straff där. Hysén fällde en portugis. Jag kan ju bara slänga mig åt ett håll, åt vänster. Men det visste tydligen inte straffsparksläggaren.

Portugal har inlett kvalet svagt. Vad har gått snett?

Nilsson: De har inte fungerat som lag. Sen har många av de stora lagen svårt i början av kvalen, de har precis kommit igång med ligan och spelarna är inte i bästa form.

Thern: De har haft rätt svårt framåt. De har riktigt bra spelare men ibland funkar det inte. De känner nog av trycket också.

Ravelli: Portugal är ett litet land befolkningsmässigt, jämförbart med Sverige. Då blir det ofta så här, att man har svackor då och då. Sen tror jag Figo betydde mycket, inte minst som ledare.

Hur ska svenskarna stoppa Ronaldo?

Nilsson: Antingen ska man gå direkt på honom eller så måste understödet fungera.

Thern: Som man alltid säger: ligg tätt och jobba med understöd. Ronaldo börjar ofta stillastående så jag tror att Sverige måste våga låta ytterbackarna gå högt upp och pressa honom.

Ravelli: I kärlek, krig och fotboll är allt tillåtet. Spela hårt och ge honom lite tjuvnyp, försök få honom ur balans. Han kan bli lite rädd i närkampsspelet.

Ditt tips i matchen?

Nilsson: Sverige är ett stabilt lag och klarar 1–1. Elmander gör målet.

Thern: Det här är ett läge som passar oss, nederlagstippade som vi är. Jag säger 1-0. Mellberg nickar in den.

Ravelli: Jag tippar med hjärtat, Sverige vinner med 2–1. Tror det lossnar för Elmander efter allt snack om att han inte gör mål. Han sätter två.

Sammanställning: Oskar Månsson

ARTIKELN HANDLAR OM