KRIGET om tv-matchen

MTG rasar mot TV4:s livesändning: Oseriöst

1 av 2
Hans Pekkari, TV4.
FOTBOLL

Portugal mot Sverige splittrar de svenska tv-bolagen. Sportbladet kan avslöja att MTG kommer vidta rättsliga åtgärder mot TV4 om dessa livesänder matchen på fotbollskanalen.se.

– TV4 beter sig omdömeslöst, rasar MTG-chefen Manfred Aronsson.

– Jag vet inte vad ett avtal betyder i Manfreds värld, kontrar TV4:s sportchef Hans Pekkari.

Det spelas en oerhört viktig fotbollsmatch i kväll. Men bakom kulisserna rasar ett hätskt rättighetskrig mellan tv-jättarna MTG och TV4. MTG har köpt tv-rättigheterna till Sveriges VM-kvalmatcher och anser sig också äga rätten till webbsändningen. Men i går gick TV4 ut med att de har för avsikt att livesända VM-kvalmatchen mellan Portugal och Sverige på fotbollskanalen.se – gratis och med kommentatorer.

”Provocerande”

– Det är anmärkningsvärt att TV4 handlar sporträttigheter i ond tro, det är oseriöst och provocerande, säger MTG:s Sverigechef Manfred Aronsson till Sportbladet.

Om TV4 sänder matchen på webben kommer MTG att vidta rättsliga åtgärder.

– De tror att de är störst, bäst och vackrast. Men det går inte att bete sig hur som helst.

Sportfive heter företaget som har köpt de ursprungliga sändningsrättigheterna till Portugal–Sverige av det portugisiska fotbollförbundet. Sportbladet talade sent i går kväll med en talesperson på företagets huvudkontor:

– Jag kan bekräfta att MTG som enda företag har exklusiva rättigheter till livesändningen av matchen mellan Portugal och Sverige.

”Tydligt avtal”

Så här säger Hans Pekkari, sportchef på TV4-gruppen:

– Vi har förvärvat webbrättigheterna till Portugal–Sverige. Vi har ett tydligt avtal som ger oss rätt att sända, det har vi också fått bekräftat från vår agent IEC, som är ett mycket pålitligt företag som jag litar på till 100 procent.

Vad tycker du om Manfred Aronssons tuffa kritik?

– Jag har noterat att MTG försöker stoppa vår sändning, jag tolkar det som ett utslag av frustration och dåligt samvete för att de inte haft full koll på rättigheterna.

Sänder ändå

Kan MTG:s hot om rättsliga åtgärder få er att låta bli att sända matchen på webben?

– Nej, det får oss inte att avstå från vår rätt att sända matchen. Jag vet inte hur det är i Manfred Aronssons värld, men i min värld gäller ingångna och giltiga kontrakt.

Vad kan du säga om relationen mellan TV4 och MTG?

– Inga kommentarer.

Det rör sig alltså om att två olika agentföretag anser sig ha sålt rättigheterna. Vem som har rätt kan nu komma att avgöras av rättsväsendet.Jonatan Fast