Laul: Efter tio år – äntligen vågar ”familjen” höja rösten mot förbundskaptenerna

Foto: Lennart Månsson
Hasse Backe – näste kapten?
FOTBOLL

Det tog tio år.

Sedan vågade ”fotbollsfamiljen” höja rösten mot förbundskaptenerna.

Förvisso anonymt, men ändå.

Det är lätt att ryckas med och utbrista – äntligen.

Svensk landslagsfotboll har på senare tid varit en fredad zon där avsaknaden av kritisk debatt och diskussion varit total.

Jag kan knappt påminna om att jag hört ett enda ordentligt ifrågasättande ord mot landslaget senaste tio åren.

Givetvis från tidningskrönikörer, tv-experter och supportrar – men tränare, ledare och spelare i den så kallade fotbollsfamiljen har för det mesta tigit still. Inte velat ha någon åsikt. Varit för dåligt insatt.

Förstår inte rädslan

Möjligen gnyddes det här och var under försöket med 3-5-2 i höstas men det kunde å andra sidan en blind se att det inte var något att bygga vidare på.

Vad rädslan beror på har jag aldrig förstått. Kanske är man orolig att det på något sätt ska slå tillbaka. Ett sådant klimat kan inte vara hälsosamt.

Men nu, när Lagerbäck och Andersson som de själva beskriver det ”står med ryggen mot väggen”, då kliver ett flertal tränare fram och menar att om Sverige inte går till VM så är det faktiskt hög tid för något nytt.

– Det är dags för förnyelse; en ny tränare samtidigt som det kommer in en ny spelargeneration, säger en tränare.

– Taktiskt och spelmässigt har inte landslaget många förlagor internationellt. Det är väldigt få lag som spelar med två forwards och bygger anfallen på den långa bollen, säger en annan.

Rätt eller fel?

Skit samma, äntligen vågar någon tycka något och det kan aldrig vara fel. Låt gå att det är anonymt.

Egentligen är det ingen större dramatik med åsikterna som nu kommer fram, personligen tycker jag det är självklart att förbundskaptenerna lämnar om Sverige missar VM i Sydafrika och släpper fram Hasse Backe eller Jörgen Lennartsson för att nämna två realistiska alternativ.

Men – och detta är viktigt – skulle Sverige mot alla odds kvalificera sig kan det vara klokt att avvakta tills vi vet hur VM-insatsen såg ut.

Min startelva

Kanske är det mest uppseendeväckande med Sportbladets enkät att det faktiskt finns fyra allsvenska tränare som tycker att Lagerbäck och Andersson bör fortsätta – även om Sverige missar VM ...

Landslaget har precis samlats i Stockholm inför den första av fyra återstående kvalmatcher som måste vinnas – Ungern på lördag.

Ett antal träningspass ska klaras av men om inget revolutionerande händer kommer förbundskaptenerna att utse följande elva spelare att göra jobbet: Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R. Elm, Källström, Svensson, Holmén – Zlatan, Elmander.

Det går naturligtvis att ha invändningar mot den; borde inte Rasmus Elm användas som en släpande forward bakom Zlatan? Ska inte Marcus Berg spela i stället för Johan Elmander? Har Samuel Holmén i elvan att göra? Vi får se om det kanske blir lite debatt den här gången.