”Vi är oerhört pressade...”

Ödesmatch – men Ronaldo vägrar bryta tystnaden

Foto: Foto: MARKUS ERIKSSON
SAMMANBITEN Superstjärnan Cristiano Ronaldo verkar inte trivas i Varberg. Portugals nyckelspelare har lagt munkavle på sig själv inför ödesmatchen mot Danmark på lördag.
FOTBOLL

VARBERG. Stort hemlighetsmakeri, tryckt stämning och en smågrinig Cristiano Ronaldo.

Det portugisiska landslaget är märkbart påverkat inför ödesmatchen mot Danmark på lördag.

– Vi är oerhört pressade och måste vinna fyra raka nu, säger Chelseamittbacken Ricardo Carvalho.

Portugal ligger på läger i Varberg för att vänja sig vid det nordiska klimatet inför rysaren i Köpenhamn. Laget landade på svensk mark i måndags och inledde en charmoffensiv med en öppen och välbesökt träning på Påskbergsvallen. Efter passet kastade lagledarna upp t-shirts i mörkröda färger på läktaren och spelarna såg ut att vara på hyfsat gott humör. Sedan dess har allvaret tagit över.

”Vi blir bättre”

– Jag kan inte föreställa mig ett VM utan Portugal. Vi kommer att bli bättre, med start på lördag. Alla våra spelare representerar stora klubbar och är vana vid pressen att spela avgörande matcher. Vi är redo att slå Danmark och Ungern, säger högerförsvararen José Bosingwa.

Träningarna har endast varit öppna för media men då bara under den första kvarten när Cristiano Ronaldo och de andra stjärnorna töjer ljumskarna. Poliser, väktare och höga plastskynken har sett till att inga obehöriga har kunnat tjuvkika.

Gjorde tummen upp...

Spelarna har varit sparsamma med autografskrivandet och de flesta har i rask takt gått förbi de väntande supportrarna utan att stanna.

Efter gårdagens förmiddagsträning kostade Ronaldo på sig att klappa en liten kille på huvudet och göra tummen upp två gånger, men han log inte en enda gång och signerade varken Real Madrid-halsdukar eller planscher.

...men inget leende

Väl tillbaka vid hotellet skrev han ett par autografer och lät sig fotograferas med några ungdomar. Fortfarande utan att le. Han sa också ifrån när ett par killar blev för exalterade av hans närvaro. Ronaldo var inte ett dugg sugen på att svara på frågor och har inte gjort några uttalanden sedan ankomsten i måndags.

– Vi är oerhört pressade och vill för allt i världen inte missa VM. Vi måste höja oss och göra allt för att komma så nära förstaplatsen

i gruppen som det bara går, men då måste vi vinna de fyra matcherna som återstår, säger Ricardo Carvalho.

I eftermiddag lämnar portugiserna Varberg och åker till Köpenhamn. Klockan 20:00 på lördag är det avspark mot tabell-ettan Danmark.

FAKTA

Portugals EM- och VM-facit sedan 1988

EM 1988: Ej kvalificerade.

VM 1990: Ej kvalificerade.

EM 1992: Ej kvalificerade.

VM 1994: Ej kvalificerade.

EM 1996: Kvartsfinal.

VM 1998: Ej kvalificerade.

EM 2000: Semifinal.

VM 2002: Gruppspel.

EM 2004: Final.

VM 2006: Fyra.

EM 2008: Kvartsfinal.