Rösta fram Zlatans snyggaste landslagsmål

Sportbladet plockar fram tre godbitar och låter Dig välja

Foto: Andreas Rentz
VANLIG SYN Zlatan Ibrahimovic klappas om i landslagströjan.
FOTBOLL

Han har hängt några baljor med socker på – men vilket mål är egentligen Zlatan Ibrahimovics snyggaste?

Eftersom det är landslaget som står på menyn så begränsar vi oss till de han gjort i blågult, men listan bjuder likväl på bomber, kanoner och klackar.

Så välj du.

Vilken är favoriten?

KLACKEN MOT ITALIEN

Det finns mål som är räddar kontrakt, det finns mål som ger titlar och det finns mål som är ren och skär erotik för fotbollsbegeistrade ögon.

Sedan finns det mål som bygger karriärer, och det här är målet som var både hammare och spik, mejsel och skruv, brädor och betong när Zlatan Ibrahimovic tog steget från ett av Europas mest lovande framtidshopp till att bli både Juventus och Inters absoluta ryggrad.

EM 2004, Sverige-Italien 1-1, Zlatan-Zlatans belackare 1000-0.

Resten är – som vi säger – historia.

SE KLIPPET HÄR! [Extern länk].

BOMBEN MOT UNGERN

Det handlar ju inte bara om att vi säkrade en plats i VM i Tyskland 2006 – det handlar lika mycket om sättet vi tog oss dit på.

Fjärdedomaren har annonserat tre minuters tillägg och klockan har tickat upp till 90.40 när Zlatan tar emot bollen till höger i ungrarnas straffområde. Han vänder inåt, sedan utåt och skickar upp den ungerske backen på läktaren för att skramla småmynt och ställa sig i kön för det klassiska korvköpet. Sedan skjuter Zlatan, och han skjuter som få spelare före honom har skjutit.

Liten vinkel, knappt någon tid kvar.

Resten är – som vi säger – historia.

SE KLIPPET HÄR!

KANONEN MOT GREKLAND

Grekland hade grävt den djupaste skyttegraven runt Antonis Nikopolidis straffområde, cementerat en tolvbackslinje precis framför och rullade boll mellan väl valda lagdelar. Från mittbacken Sotiris Kyrgiakos, till mittbackskollegan Paraskevas Antzas, till ännu en mittbackskollega i form av Traianos Dellas och för att sedan gå tillbaka till Kyrgiakos eller för ett ögonblicks exil hos någon av ytterbackarna, Giourkas Seitaridis eller Vassilis Torosidis.

Hur bryter man ett sådant mönster?

Man heter Zlatan Ibrahimovic, väggar bollen med Henrik Larsson, stegar inåt i planen och sträcker den högra vristen och dunkar en yttersida.

Och resten är – som vi säger – historia.

SE KLIPPET HÄR! [Extern länk].