– JAG AVGÖR PÅ FRISPARK

Isakssons kompis är hotet mot Sverige: ”Jag har en fördel”

1 av 4 | Foto: Foto: AP
SVERIGES SKRÄCK Till vardags är han kompis med Andreas Isaksson och Ola Toivonen i PSV Eindhoven. I kväll är han Sveriges stora skräck. Balazs Dzsudzsaks frisparkar måste Blågult se upp med.
FOTBOLL

EINDHOVEN. Här är Sveriges skräckmotståndare på lördag kväll:

Balázs Dzsudzsák, 22, Ungerns nya supertalang.

– Jag avgör med en frispark, säger han.

Det råder inga tvivel om vem som är en av de mest populära PSV-spelarna bland fansen som jagar autografer efter att laget tränat färdigt ute på De Herdgang. Supportrarna ropar efter både Isaksson och Toivonen – men går upp i falsett när Dzsudzsák närmar sig.

Den 22-årige ungraren har frälst PSV-fansen med ett par spektakulära frisparksmål och framspelningar hittills den här säsongen.

– Det är roligt med fansen. Det är de som betalar våra löner. Jag försöker bjuda lite extra på mig själv, säger han till Sportbladet.

Supportrarna skrattar åt ungraren som kavlat upp byxorna högt på det vänstra benet när han avslutat träningen med att nöta frisparkar.

– I dag blev det inte så många. Vi har spelat mycket matcher och jag känner mig tung i benen. Då kan jag inte stå och nöta för mycket efter träningarna, säger han.

Balázs Dzsudzsák fick sitt genombrott i Debrecen 2007 och imponerade bland annat på Elfsborgs spelare och ledare när lagen möttes i kvalet till Champions League.

Flera klubbar i England, Italien och Holland jagade ungraren.

Han valde PSV Eindhoven.

Klubbens talangscout, Piet de Visser, sa om Dzsudzsák:

– Han är en otrolig talang. Han är snabb, bra på att kombinera, kan göra sin motståndare och slå bra inlägg. Man ser inte den typen av spelare lika ofta nu för tiden. Han är en modern vänsterytter.

”Riktigt, riktigt bra”

I våras efter en turbulent höst och vinter i PSV lossnade det för Dzsudzsák i Eredivisie där det blev elva mål under fjolårssäsongen. Han har fortsatt i samma stil.

Mot Ajax för ett par veckor sedan gjorde han två fantastiska frisparksmål och ett assist i 4–3-segern. Mot Groningen i helgen spelade han fram till båda målen i 2–0-vinsten.

Lagkamraten Andreas Isaksson om Dzsudzsák:

– Balázs vänster är riktigt, riktigt bra. Han kan gå både på kraft eller knorra den över muren och hans inlägg är svåra för en målvakt.

Ungraren är god vän med såväl Isaksson som Ola Toivonen.

– Det blir en lite märklig känsla om jag gör mål på Andreas. Han och Ola är verkligen goda vänner till mig. Men det får vi lägga det åt sidan på lördag kväll, säger Dzsudzsák.

Hur mycket har ni pratat om matchen med varandra?

– Det har blivit en del. Jag har sagt till Andreas och Ola att vi också behöver vinna. Jag vet att pressen är större på Sverige att vinna, men en seger skulle innebära att vi tar ett stort steg närmare Sydafrika. Vi har svåra matcher kvar.

Vem av dig och Isaksson har störst fördel av att ni kan varandra om du lägger upp bollen i ett bra frisparksläge?

– Jag tror att jag har en fördel. Andreas får större problem. När vi tränar frisparkar och jag skjuter så hatar han mina skott. När han blir riktigt förbannad brukar han säga ett fult ord på svenska som jag lärt mig ganska väl nu.

– Men jag vill inte säga det till en svensk journalist, haha.

I ungerska landslaget har du inte varit den som tagit frisparkarna.

– Huszti och Hajnal har varit före mig. Men inför landskampen mot Rumänien för ett par veckor sedan pratade Erwin (Koeman) med mig och sa att Huszti skulle vara etta och jag tvåa i de bra frisparkslägena.

– Men det var före mina mål mot Ajax. Efter det hoppas jag att jag blir försteskytt på lördag. Då gör jag ett mål på frispark på Andreas.

Vad tror du om fortsättningen av VM-kvalet?

– Vi har ett bra läge, men vi har ett väldigt tufft program kvar: Sverige och Portugal hemma i Budapest och sedan åker vi till Portugal och Danmark.

– Men vinner vi mot Sverige ser det väldigt bra ut, åtminstone för att ta andraplatsen. Danmark är min favorit att vinna gruppen. Men vi får se hur det går i de andra matcherna på lördag.

Fruktar Zlatan

Det är bara en spelare som Dzsudzsák riktigt fruktar i svenska landslaget.

Gissa själva vem.

– När vi mötte Sverige i Budapest i VM-kvalet 2005 spelade jag i Debrecen och såg matchen på tv. Jag minns att vi tyckte att 0–0 var ett bra resultat mot Sverige. Så gjorde Zlatan en grej bara. Det var ett otroligt mål, säger han och skakar på huvudet.

Hur stoppar ni Zlatan?

– Jag vet inte. Jag är inte försvarare, haha. Problemet är att han är så oberäknelig. Jag såg matchen mot Shaktar Donetsk i europeiska supercupfinalen – och då var han inte bra. Det syntes att han inte är fulltränad och saknar tempot.

– Men vi i Ungern om några vet att det räcker med en chans för honom.

Framgångarna för Balázs Dzsudzsák har gjort att det ryktas om en flytt till något europeiskt storlag. Arsenals Arsene Wenger sägs vilja ha vänsteryttern.

Är du redo för nästa nivå?

– Ja, jag hoppas det. Allt känns väldigt bra och jag är i bra form. Men nu är det först ungerska landslaget och PSV som gäller.

FAKTA

TOPPAR HOLLAND I ASSIST

Namn: Balázs Dzsudzsák. Ålder: 22 år. Position: Vänster mittfält/anfall. Längd/vikt: 177 cm och 72 kg. Landskamper: 19. 1 mål.

Klubbar:

2004/05: Debrecen. 2 matcher, 0 mål

2005/06: Debrecen. 10 matcher, 2 mål.

2006/07: Debrecen. 23 matcher, 7 mål

2007/08: Debrecen. 13 matcher, 5 mål

2007/08: PSV Eindhoven. 17 matcher, 3 mål.

2008/09: PSV Eindhoven. 32 matcher, 11 mål, 9 assist (5:a i Eredivisie).

2009/10: PSV Eindhoven. 5 matcher, 3 mål, 4 assist (delad ledning Eredivisie).

HOLLÄNDSKA SKYTTELIGAN

5 mål:

• Mounir El Hamdaoui, AZ Alkmaar

• Luis Suárez, Ajax

• Keisuke Honda, VVV Venlo

4 mål:

Danny Koevermans, PSV Eindhoven

3 mål:

Balazs Dzsudzsak, PSV Eindhoven

Jon Dahl Tomasson, Feyenoord

Blaise NKufo, Twente

Sandro Calabro, VVV Venlo