Norge kan glömma VM

John Arne Riise: ”Jag var säker på att vi skulle klara det”

FOTBOLL

Norges VM-dröm är krossad.

1–1 mot Island innebär att John-Arne Riise och kompani får se spelen i Sydafrika från tv-soffan.

– Det är tråkigt, säger förbundskaptenen Egil ”Drillo” Olsen.

Foto: AP
Norges förbundskaptenen Egil ”Drillo” Olsen.

För Norge var det enkla förutsättningar inför matchen i Reykjavik: Seger – eller tack och hej till VM. Och det började bra när John Arne Riise dundrade in en frispark från 25 meter redan efter tio minuter.

Men Island tog sedan över matchen och efter en halvtimme kunde en helt fri Eidur Gudjohnsen nicka in kvitteringen.

”Mest förbannad”

Norge förmådde sedan inte näta på nytt och faktum är att Island var närmast segern.

– Vi fick en bra start, jag var säker på att vi skulle klara det. Men vi gjorde en dålig match, var slarviga och som helhet är detta en besvikelse. Jag är mest förbannad för att vi inte står upp som vi ska, säger Riise till Viasat 4.

Efter sju omgångar leder Holland grupp 9 på full pott, 21 poäng. Skottland är tvåa på 10 och Norge är bara trea på 7. Norge har teoretiskt sett chans på andraplatsen, men har för få poäng för att kunna aspirera på en play off-plats.

Ny match på onsdag

– Det är tråkigt. Vi kan som bäst bli tvåa i gruppen, men jag tvivlar på att det ens i teorin kan rädda oss. Andraplats är en mager tröst, säger förbundskaptenen Egil ”Drillo” Olsen, som inte vet om han blir kvar på sin post.

– Det är inget jag tänker på nu. Nu gäller det att vi förbereder oss för nästa match.

Norge tar emot Makedonien på onsdag.

Finland tog sista chansen

Finland har det tufft i kampen med stora nationer som Tyskland och Ryssland i grupp 4, men Stuart Baxters mannar grep i alla fall sista chansen på lördagen. Finland besegrade Azerbajdzjan på bortaplan, 2–1, efter att backarna Hannu Tihinen och Petri Pasanen vänt matchen med två mål under matchens sista 20 minuter.