”ANDAS! ANDAS!”

Tappade luften av hjältemålet: ”Vi ska nog klara av det här”

Foto: Foto: SCANPIX
FIRADE PÅ RYGG Zlatan Ibrahimovic gjorde det vansinnigt viktiga segermålet med magen – men tappade samtidigt andan. ”Tobbe (Hysén) skrek ’Andas! Andas!’” berättar Zlatan.
FOTBOLL

BUDAPEST. Han gjorde det igen.

Zlatan Ibrahimovic gjorde det igen.

– I avgörande stunder så avgör man, säger han.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Zlatan slogs blodig av Ungerns Zoltán Szélesi men fick sin revansch till slut.

Matchklockan stod på 93.07 när Zlatan Ibrahimovic med magens hjälp tryckte bollen över exakt samma mållinje och in i exakt samma nät som för fyra år sedan.

Ett galet mål, ett klassiskt mål, ett mål som gör att Sveriges hopplösa VM-kvalläge ser betydligt ljusare ut.

Men Zlatan kunde inte fira det.

– Jag fick bollen på magen, jag tappade luften, jag kunde inte ens andas. Tobbe (Hysén) skrek ”Andas! Andas!”, berättar Zlatan när han en knapp timme senare möter den församlade pressen i Ferenc Puskás-stadions innandömen.

”Det var meningen”

Ett sår på hakan är resultatet av en tuff duell med Ungerns Zoltán Szélesi. Zlatan stoppades länge hårt och effektivt av den ungerska backlinjen. Men på övertid lyfte Rasmus Elm blicken, skickade en långboll som missbedömdes av mitbacken Krisztián Tímár och Zlatan blev fri.

– Det var meningen, säger Zlatan om Elms passning som såg märklig ut.

– De som kan fotboll vet det.

Hur känns det att återigen göra mål i sista minuten på denna arena?

– Det känns overkligt, men det är faktiskt verkligt. Det är så det ska vara, i avgörande stunder så avgör man.

Visste du vad matchklockan stod på?

– Nej. Men jag kände på mig att det var på slutet.

Hur rankar du målet?

– Inte det snyggaste, men väldigt viktigt. Alla mål är viktiga, några är snygga också.

”Vi har chans”

Vad tänkte du när Ungern kvitterade till 1–1?

– Jag kände att vi måste lägga in en växel till och det gjorde vi automatiskt. Vi fick inga order från sidan att vi skulle anfalla mer utan varje spelare kände att vi måste framåt. Majstorovic kom upp i anfallet på inkast från långt håll. Alla ville vinna, det är ett bevis på att vi har bra atmosfär, att vi har huvudet med oss och bra mentalitet.

Hur ser du på chanserna att nå VM?

– Jag har hela tiden känt att vi har chans och vi kommer att göra allt så länge vi har chansen. Nu tar vi en match i taget så ska vi nog klara av det här, säger Zlatan Ibrahimovic.

FAKTA

KLASSISKA KVALMÅL

EDSTRÖM RÄDDAR BLÅGULT I UNGERN

1973 Ungern (b) 3–3 Ralf Edström

Med en kvart kvar av matchen ligger Sverige under med 2–3. Men då fläker sig Edström fram och nickar in bollen och den mycket viktiga kvitteringen.

ANDERSSON BLIR ÖVERTIDSHJÄLTE

5 september 2001 Turkiet (b) 2–1 Andreas Andersson

När matchuret tickar förbi 90 minuter har Sverige bara 1–1 mot Turkiet och därmed borta från VM i Japan och Sydkorea. Men Henke Larsson slår en perfekt långboll som Andersson nickar förbi Rüstu Recber och Sverige är klart för VM.

ALLBÄCK RULLAR UPP SPANJORER

2006 Spanien (h) 2–0 Markus Allbäck

Spanien är mycket nära att kvittera till 1–1. Men Tobias Linderoth räddar bollen på mållinjen och Sverige kontrar. Några sekunder senare har Markus Allbäck punkterat matchen.

BLIXTEN SLÅR NED I BUDAPEST 1

2005 Ungern (b) 1–0 Zlatan Ibrahimovic

0–0 verkar stå sig matchen ut. Men på övertid får Zlatan bollen felvänd till höger i straffområdet. Han vänder upp, rycker förbi sin försvarare och dundrar upp bollen i nättaket och Sverige vinner matchen.

BLIXTEN SLÅR NED I BUDAPEST 2

2009 Ungern (b) 2–1 Zlatan Ibrahimovic

Sverige är bättre, men ungern kvitterar på straff och Sveriges VM-dröm bleknar. När klockan tickar in på övertid tycks allt hopp vara ute. Men en lång boll av Rasmus Elm och ett mag-avslut av Zlatan räddar Blågult.

ARTIKELN HANDLAR OM