Hörnvarianten gick hem: ”Jag chansade”

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Varianten hjälpte Sverige till tre poäng.
FOTBOLL

BUDAPEST. Hemligheten bakom drömstarten – en överraskning som tränades in i sista sekunden.

– Kul att något vi tränar på fungerar, säger Kim Källström som slog hörnan Olof Mellberg nickade in.

Sverige hade ”kniven på strupen” och stod med ”ryggen mot väggen” för att citera några fraser landslaget själva använt inför ödesmatchen mot Ungern i går kväll.

Då fungerade plötsligt allt.

I alla fall till en början.

Sverige tog kommandot direkt och skapade tryck mot Ungerns målvakt Gábor Babos.

”Kul att det fungerar”

I åttonde minuten hittade Kim Källström fram till Johan Elmander med exakt crossboll. Elmanders avslut resulterade i en hörna som Kim tog hand om.

– Vi tränade på den varianten i torsdags och Olof (Mellberg) kom perfekt och knoppade dit den. Det är kul att något vi tränar på fungerar, det är inte alltid helt enkelt, säger Källström.

Olof Mellberg lurade hela det ungerska laget genom att springa från en postiion längst bak till längst fram.

– Jag chansade lite men det måste man göra. Det är en yta vi har tittat på. Det handlar om att springa ifrån sin markering. Jag och Rasmus (Elm) snackade ihop oss vem som skulle gå först, säger Mellberg.

”Brukar ge poäng”

Olof Mellberg brukar göra sina landslagsmål på just nick.

– Och de brukar ge poäng, säger han med ett leende.

Efter målet kunde Sverige dra sig tillbaka och kontrollera matchen fram till det återstod tolv minuter – då fick Unger straff.

– Det var jobbigt att få ett så billigt 1–1-mål emot sig men det kändes ändå som att våra chanser skulle komma. Det var aldrig låst. Vi tog tag i det igen och jobbade till oss chanserna. Vi hade marginalerna med oss där. Vi har haft dem mot oss så många gånger i det här kvalet, säger Olof Mellberg.

FAKTA

SUPERHÖRNAN

I åttonde minuten fick Sverige hörna. Samtidigt som Kim Källström slog den så rörde sig Olof Mellberg framåt och överraskade det ungerska försvaret.