Överlever inte ett missat VM

Maradona pressad efter ny förlust: ”Mycket sorg”

1 av 2 | Foto: FOTO: REUTERS
NY MISS Maradonas Argentina förlorade återigen i VM-kvalet, 1–3 mot Brasilien, och nu riskerar landet att missa VM nästa år.
FOTBOLL

Argentina förlorade ännu en gång, tredje förlusten på fyra matcher, och riskerar att hamna utanför VM för första gången sedan 1970.

Nu höjs trycket på förbundskaptenen Diego Maradona – som troligen inte överlever en mästerskapsmiss.

I ett land där vinst är det enda som räknas, borde förbundskaptenens huvud redan ha rullat.

Men inte om förbundskaptenen heter Diego Armando Maradona.

Kärlek är ett mäktigt kapital, ett kapital som Maradona fortfarande har i överflöd och som tillåter honom att leva på ränta. Med facit i hand hade vilken annan förbundskapten redan grävt sin egen grav.

På de nio matcher som Maradona varit förbundkapten, har Argentina vunnit sex och förlorat tre. Men tre av vinsterna var obetydliga träningsmatcher.

Argentina ligger fyra i det sydamerikanska VM-kvalet, åtta poäng efter ledande Brasilien och bara två poäng från att hamna utanför VM. Närmast jagar Ecuador och Colombia.

65 procent tror inte på VM

Det är nio poäng kvar att spela om och Argentina har på pappret det svåraste spelschemat, med bortamatcher mot Paraguay och Uruguay.

Argentinarnas tilltro till landslaget är sämre än någonsin.

I en enkät som tidningen Clarín publicerade efter matchen mot Brasilien, svarade 65 procent att de inte tror att Argentina kvalar in till VM.

 Trots det fick Maradona de största ovationerna när laguppställningarna presenterades i lördagens match. Och under matchen hördes ständigt klackens ”Maradooo, Maradooo...”.

Kritikerna tystlåtna

Och lagkaptenen Javier Zanetti tror alltjämt på en plats i VM.

– Det var mycket smärta och sorg. Vi ville göra allt rätt och vi gillade inte resultatet, sa han efter förlusten mot Brasilien enligt Canchallena.

– Men det finns fortfarande tid för allting. Om vi vinner mot Paraguay är Sydafrika närmare igen.

I media, som halshugger tränare som om det vore Franska revolutionen, talar ingen om Maradonas avgång. Trots den hårda kritiken mot laginsatsen.

Och hans arbetsgivare, det argentinska fotbollsförbundet, säger sig ha fullt förtroende för Maradona.

Kritikerna är ganska få och tystlåtna. Än så länge.

För även kärleken till Maradona har en gräns. Och den gränsen heter VM-slutspel.

Experterna är eniga om att inte ens Maradona kommer överleva katastrofen att ha lämnat Argentina utanför ett VM-slutspel, något som inte hänt sedan VM i Mexiko 1970.

FAKTA

DET TALAR FÖR MARADONA

Historiken

Maradona är ett helgon i Argentina. Hans privatliv har splittrat argentinarna, men när det kommer till fotbollen är han fortfarande Guds ben på jorden.

Inställningen

Maradona har alltid kännetecknats för vad man i Argentina kallar ”el amor por la camiseta”, kärleken till landslaget. Det är precis vad man kritiserar dagens spelare för att sakna. Och vem är bättre än Maradona på att lära ut det?

Stöd bland spelarna

Stöd bland spelarna: Spelarna avgudar Maradona, de kommer aldrig vända honom ryggen som de gjorde med Maradonas företrädare, Alfio Basile.

DET TALAR MOT MARADONA

Resultaten

Med Maradona som förbundskapten har Argentina spelat nio matcher – de har vunnit sex och förlorat tre. De flesta vinsterna har varit träningsmatcher.

Fallet Riquelme

Maradonas uppmärksammade bråk med stjärnan Juan Román Riquelme fick många att höja ett varningens finger: Maradonas impulsivitet får honom att prata för mycket och ofta i fel sammanhang. Riquelme tackade nej till fortsatt landslagsspel efter att Maradona öppet kritiserat honom i media. Det fick Boca Juniors-klacken, som tidigare avgudat Maradona, att ta parti för Riquelme. Allt fler kräver att Maradona ska röka fredspipa med Boca Juniors-stjärnan, något han vägrat göra hittills.

Bolivia

1–6 mot Bolivia var den första förlusten i Maradona-eran. Men vilken förlust! Den svider fortfarande.

Taktik

Oförmåga att hitta lösning på Argentinas gissel: försvaret läcker som ett såll och framåt råder måltorka. Många ifrågasätter hans taktiska förmåga.

Bråket med River Plate

Maradona bytte ut hemmaplan. Han klagade på att i River Plates arena Monumental, där Argentina alltid spelat sina hemmamatcher, satt publiken för långt bort. Och krävde att matchen mot Brasilien istället skulle spelas i Rosario. Ett hårt slag mot de egocentriska Buenos Aires-borna.