”Kan bli sinnessjukt”

Danska stjärnor fruktar Albanien – och en skräckfinal mot Sverige

Foto: Foto: LARS MÖLLER
TOMASSON OROLIG Danske anfallsstjärnan Jon Dahl Tomasson vill inte se ett danskt poängtapp mot Albanien i morgon. I så fall väntar en jätterysare mot Sverige i oktober.
FOTBOLL

Sverige vann och har fått ny fart i VM-kvalet.

Danmark missade ett gyllene läge – och är skärrade.

– Tappar vi poäng i Albanien så blir det en sinnessjuk final mot Sverige i Parken, säger Jon Dahl Tomasson.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
De danska fansen – och laget – räknar med spel i Sydafrika 2010.

Morten Olsens lag hade en jättechans i lördags. Med 1–0-ledning hemma mot Portugal var de røde och hvide med mer än ena benet i Sydafrika.

Men så kvitterade Liedson för Portugal i 86:e minuten.

Och nere i Budapest magade Zlatan Ibrahimovic in segermålet för Sverige.

Ett helt annat tabelläge uppstod.

I morgon kväll spelar Sverige borta mot Malta och alla i danska landslaget räknar med stor svensk seger.

Matchen i Valletta är till och med färdigspelad när domaren blåser till avspark mellan Albanien och Danmark i Tirana. Danskarna vet vad som gäller.

– Kan vi vinna så ger det oss ro inför de två sista matcherna, säger Martin Jörgensen till B.T. Om vi inte vinner mot Albanien så kommer Sverige plötsligt tätt inpå och då blir det mycket öppet i de sista matcherna.

– Då blir det psykologisk skit av allt. Så låt oss nu bara vinna över Albanien, säger Jörgensen.

”Bara titta i tabellen”

Fiorentinaspelaren utvecklar resonemanget:

– Det är bara att titta i tabellen. Vinner vi inte mot Albanien så blir matchen mot Sverige avgörande. Om vi kunde vinna i Stockholm så kan de vinna här i Köpenhamn.

Fler danska spelare stämmer in i kravet på vinst mot Albanien.

– Om vi tappar mot Albanien så blir det en sinnessjuk final mot Sverige i Parken. Den situationen vill vi undvika, säger Jon Dahl Tomasson.

Målvakten Thomas Sörensen, som återvänder mellan stolparna mot Albanien efter att varit avstängd mot Portugal:

– Sverige är vår största konkurrent om förstaplatsen. Vi ska undvika att det blir en ren finalmatch om den positionen, säger Sörensen.

Larsen kan starta

Ett drag från förbundskaptenen Morten Olsen mot Albanien kan bli att låta storstjärnan Nicklas Bendtner ta ett kliv ner som vänsterytter och chansa med Sverigebekantingen Sören Larsen, som central anfallare för att få mer offensiv kraft.

– Jag ser gärna att vi spelar tillsammans från start, det har vi gjort förr. Det gjorde vi i större delen av den första matchen mot Albanien och det gick ju bra, säger Sören Larsen.

Den matchen vann Danmark hemma med 3–0 och Larsen gjorde ett mål. Nu hoppas danskarna på en repris – för att slippa en rysare mot Sverige.