Lagerbäcks skräckfilm

Ny metod ska ge rätt attityd: ”Nyttigt att se när det är riktigt illa”

1 av 3 | Foto: Foto: ANDERS DEROS
uselt Sveriges första halvlek hemma mot Malta i VM-kvalet var svag och glömdes bort. Nu ska Lagerbäck spela upp en DVD med halvleken för Blågult – allt för att spelarna ska ha rätt attityd inför onsdagens match.
FOTBOLL

VALLETTA. De flesta har försökt förtränga den.

Men inför onsdagens VM-kval kommer Lars Lagerbäck att spela upp första halvlek från hemmamötet med Malta.

– Det kan vara nyttigt att se hur det ser ut när det är riktigt illa, säger Olof Mellberg.

Den rekordusla förstahalvleken mot Malta glömdes snabbt bort eftersom Sverige gjorde tre mål i andra och vann med totalt 4–0. Men lagom till returmötet i Valletta på onsdag dammar Lars Lagerbäck av DVD:n.

”Inte hundra”

– Spelarna kommer att få se klipp från första halvlek vilket kan vara bra rent mentalt. Det handlar om att medvetande göra dem att vara väldigt professionella. Det spelar ingen roll om det är Malta eller något annat lag, har man inte rätt attityd kan det krångla till sig på olika sätt.

Vad hände egentligen i den där första halvleken?

– Jag tror det var attityden, vi gick inte ut till hundra procent, vi spelade inte som vi ska spela. Vi gav bort alldeles för många passningar framför deras nio man, vi var inte bra i försvarsspelet heller. Vi uppträdde inte som ett lag utan spelade ett individuellt försvarsspel, säger Lars Lagerbäck.

Mittbacken Olof Mellberg välkomnar initiativet.

– Det kan vara nyttigt att se hur det ser ut när det är riktigt illa. Det kan hända mot vilket lag som helst, vi får dra lärdom och se till att gå in med rätt attityd från början.

Många mål i slutet

Förbundskapten Lagerbäck menar att Malta egentligen är ett ganska okej fotbollslag.

– Rent spelmässigt har de varit hyfsade även om det känns lite löjligt att säga när de gjort noll mål och tagit en poäng. Men så länge de orkar har de gjort ett ganska bra kval. Förutom mot oss har de släppt sina mål i slutfasen, säger han.

Sjönk i tempo

Ett av Sveriges problem i första halvlek var att man sjönk ner i Maltas tempo.

– Det är lite som att möta ett division tre-lag. Kommer man in i deras tempo och får ett baklängesmål kan det bli ett helvete, säger målvaktsreserven John Alvbåge.

Tobias Hysén:

– Det handlar om att vara mentalt förberedd. Malta hade lika kunnat leda med 1–0 på Ullevi och då hade vi verkligen fått jaga.