”Vore oerhört tråkigt”

Zlatans utspel oväntat för Lagerbäck

1 av 3 | Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
OSÄKER EFTER VM 2010 Zlatan Ibrahimovic skrämde en del när han förklarade att han ännu inte vet om han ska fortsätta i landslaget efter nästa års VM-turnering. ”Det får vi diskutera efter VM”, sa Zlatan på gårdagens presskonferens. Men enligt Sportbladets Simon Bank kommer han att fortsätta.
FOTBOLL

VALLETTA. Zlatan Ibrahimovic kan sluta i landslaget efter VM.

Ett utspel som tog landslaget på sängen.

Och ett beslut som skulle göra 27-åringen unik i världsfotbollen.

– Jag är förvånad, säger landslagschefen Lasse Richt.

Zlatan Ibrahimovic säger att han tänker gör allt för att få uppleva ett VM till.

Men ett eventuellt Sydafrikaäventyr nästa år kan också bli det sista han gör i blågult.

Ibrahimovic har i en tidigare intervju i år sagt att han funderar på att i framtiden sluta i landslaget för att koncentrera sig på klubblaget.

I går fick han frågan om den tidpunkten närmar sig.

– Jag vet inte, vi har ett VM att komma till, det får vi diskutera efter VM, säger han.

Skulle den 27-årige storstjärnan lägga av i landslaget efter VM blir han unik i världsfotbollen.

Ingen slutar före 30

Trots att trycket och spelschemat i storklubbarna är på gränsen till det omänskliga finns det nämligen ingen i världens tio största klubbar som lagt av i landslaget innan de fyllt 30 år. (Däremot finns det några som passerat 30, som engelsmannen Paul Scholes och Frankrikes David Trezeguet.)

Till de tio största klubbarna, där den psykiska och fysiska belastningen är jämförbar, räknar vi: Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal, Inter, Milan, Juventus och Bayern München.

– Barcelona och de här lagen spelar extremt många matcher och någonstans kommer man till en gräns, säger Lars Lagerbäck.

”Inte hört tidigare”

Zlatans utspel om sin landslagsframtid förvånade landslagsledningen.

– Jag har inte hört det tidigare, säger landslagschefen Lasse Richt, som satt bredvid Ibrahimovic på presskonferensen.

– Jag är förvånad. Men jag tror inte att han gör verklighet av det. Han gillar ju att spela på yttersta nivån, och där är landslaget en del. Det är min känsla.

Lagerbäck:

– Jag har inte gått och tänkt på vilka som ska sluta eller inte. Det skulle vara oerhört tråkigt om en världsartist som Zlatan väljer att sluta. Han är viktig för svensk fotboll och jag hoppas att han inte gör det.

Förutom diffusa besked om sin landslagsframtid bjöd Zlatan också på många skratt på gårdagens presskonferens på spelarhotellet.

Som när han spekulerade i mottagandet från Inters fans när han kommer tillbaka till San Siro med Barcelona i Champions League- premiären:

– De riktiga supportrarna vet vad jag gjort i den klubben. Innan jag kom hade de inte vunnit på 17 år. När jag kom vann de tre år i rad – det förklarar allt. Och jag var där bara i tre år (skratt)

Som när han beskrev sig som lagkapten:

– Alla är professionella. Alla vet vad de ska göra och de kan sina uppgifter. Jag är ingen Gestapo som går runt och säger till dem vad de ska göra. De behöver ingen pappa som hänger dem i röven.

Som när han snackade måltorka:

– I början av säsongen i fjol i Inter missade jag många chanser. Folk menade: ”Han gör inga mål”. Men i sista matchen vann jag skytteligan...

”Målen kommer”

Ibrahimovic passade också på att peppa anfallskollegan Johan Elmander offentligt.

– Jag vet att Elmander inte gjort många mål i klubblaget. Det har hänt mig också att man inte gjort mål under en längre period. Men så länge man jobbar för det och har tålamod så kommer målen.

FAKTA

BANK: Här är sju skäl till att Zlatan inte slutar i landslaget

1. HAN ÄR FÖR UNG

Zlatan Ibrahimovic fyller 29 efter nästa VM. Det finns gott om stora stjärnor som slutat spela landslaget i förtid, men inte ens de mest uppmärksammade unga fallen (Scholes, Carragher, Totti, Trezeguet) var riktigt så unga.

Om han vill kan han spela åtminstone ett VM till, utan vidare.

2. HAN ÄR FÖR ÄLSKAD

En väldigt stor majoritet av spelarna som valt att tacka för sig i förtid har gjort det med något slags konflikt i bakgrunden. De har fått sitta på bänken, de har inte fått sitta på bänken, de har haft en fotbollssyn som inte gått ihop med förbundskaptenens.

Inget av detta stämmer in på Zlatan. Han är lagets epicentrum, och har både lag, ledning och publik bakom sig.

3. HAN ÄR FÖR ÄREGIRIG

Det finns ett par naturliga mål kvar i Ibrahimovics karriär. Han ska vinna Champions League med världens bästa lag. Och han ska vinna Ballon d’Or som världens bäste spelare. Det går att vinna guldbollen utan att spela landslagsfotboll – men ingen har lyckats med det i modern tid.

4. HAN ÄR FÖR NYFIKEN

Zlatan debuterade i landslaget 2001, med Lars Lagerbäck som förbundskapten. Han har spelat fyra mästerskap i landslaget, med Lars Lagerbäck som förbundskapten. Och han spelar eventuellt sitt tredje VM i sommar, med Lars Lagerbäck som förbundskapten.

Det är klart att han är nyfiken på vad som händer under en ny tränare, att han vill vara med om den erfarenheten också.

5. HAN ÄR I EN FÖR SNÄLL KLUBB

Barcelona har inte en historia av att bråka med landslag om spelare. Fallet med Leo Messis OS-spelande förra sommaren var ett undantag, han fick spela till slut och häromveckan släppte de till och med iväg honom till Argentinas landslagssamling trots att den krockade med Barças egen seriepremiär.

6. HAN ÄR I EN FÖR SNÄLL LIGA

Ja, det är klart att det är tufft att spela så oerhört många matcher (Barcelona spelade 62 tävlingsmatcher förra säsongen) som man gör i en storklubb med späckat spelprogram – men det är lättare att ha sin fotbollsvardag i ett Spanien med både väder och spel som är mer skonsamt än i exempelvis England.

7. HAN ÄR FÖR HEL

Zlatan har haft en del irriterande skador som slitit hårt på honom, och hans status och fysik gör att han får mycket stryk, men han har sluppit de där riktigt allvarliga skadorna som sänker ett psyke. Henrik Larsson hade sådana, Francesco Totti har också haft det. Zlatan Ibrahimovic har klarat sig undan och har fortfarande en oerhörd fysik.