Lugn – han fortsätter

BANK: Här är sju skäl till att Zlatan inte slutar i landslaget

Foto: Andreas Bardell
Zlatan har haft en del problem men sluppit de riktigt allvarliga skadorna. En orsak till att han inte slutar i landslaget, enligt Sportbladets Simon Bank.
FOTBOLL
Foto: AP
Ett annat skäl är att han är för älskad för att sluta.

1. HAN ÄR FÖR UNG

Zlatan Ibrahimovic fyller 29 efter nästa VM. Det finns gott om stora stjärnor som slutat spela landslaget i förtid, men inte ens de mest uppmärksammade unga fallen (Scholes, Carragher, Totti, Trezeguet) var riktigt så unga.

Om han vill kan han spela åtminstone ett VM till, utan vidare.

2. HAN ÄR FÖR ÄLSKAD

En väldigt stor majoritet av spelarna som valt att tacka för sig i förtid har gjort det med något slags konflikt i bakgrunden. De har fått sitta på bänken, de har inte fått sitta på bänken, de har haft en fotbollssyn som inte gått ihop med förbundskaptenens.

Inget av detta stämmer in på Zlatan. Han är lagets epicentrum, och har både lag, ledning och publik bakom sig.

3. HAN ÄR FÖR ÄREGIRIG

Det finns ett par naturliga mål kvar i Ibrahimovics karriär. Han ska vinna Champions League med världens bästa lag. Och han ska vinna Ballon d’Or som världens bäste spelare. Det går att vinna guldbollen utan att spela landslagsfotboll – men ingen har lyckats med det i modern tid.

4. HAN ÄR FÖR NYFIKEN

Zlatan debuterade i landslaget 2001, med Lars Lagerbäck som förbundskapten. Han har spelat fyra mästerskap i landslaget, med Lars Lagerbäck som förbundskapten. Och han spelar eventuellt sitt tredje VM i sommar, med Lars Lagerbäck som förbundskapten.

Det är klart att han är nyfiken på vad som händer under en ny tränare, att han vill vara med om den erfarenheten också.

5. HAN ÄR I EN FÖR SNÄLL KLUBB

Barcelona har inte en historia av att bråka med landslag om spelare. Fallet med Leo Messis OS-spelande förra sommaren var ett undantag, han fick spela till slut och häromveckan släppte de till och med iväg honom till Argentinas landslagssamling trots att den krockade med Barças egen seriepremiär.

6. HAN ÄR I EN FÖR SNÄLL LIGA

Ja, det är klart att det är tufft att spela så oerhört många matcher (Barcelona spelade 62 tävlingsmatcher förra säsongen) som man gör i en storklubb med späckat spelprogram – men det är lättare att ha sin fotbollsvardag i ett Spanien med både väder och spel som är mer skonsamt än i exempelvis England.

7. HAN ÄR FÖR HEL

Zlatan har haft en del irriterande skador som slitit hårt på honom, och hans status och fysik gör att han får mycket stryk, men han har sluppit de där riktigt allvarliga skadorna som sänker ett psyke. Henrik Larsson hade sådana, Francesco Totti har också haft det. Zlatan Ibrahimovic har klarat sig undan och har fortfarande en oerhörd fysik.