Nu väntar ny rysare mot Danmark

Albaniens 1–1-skräll mot Danmark öppnar för svenskt direktavancemang

FOTBOLL

Kvällen började med en obehaglig nervmatch. Men slutade i blågul glädje. Albaniens 1–1-skräll mot Danmark öppnar för svenskt direktavancemang till VM.

– Det kommer att bli en jättespännande match, säger Zlatan Ibrahimovic om ödesmötet mot Danmark 10 oktober.

Danmark misslyckades med det som Sverige trots allt klarade av: det vill säga att ta tre poäng mot ett sämre lag. Albanien klarade 1–1 mot Danmark på hemmaplan – och gav därmed Sverige ett bättre läge att ta sig till VM-slutspelet i Sydafrika. Utan att behöva gå via play off.

Bendtner öppnade målskyttet

Arsenals Nicklas Bendtner satte 1–0 till Danmark efter 40 minuter. Men Albanien vek inte ned sig – och fem minuter in i andra halvlek satte Bogdani kvitteringen. Det blev slutresultatet. Den 10 oktober möter Sverige Danmark på Parken i Köpenhamn. Sverige måste på grund av den knappa segern mot Malta (1-0 tidigare under kvällen) besegra Danmark med tre mål för att gå förbi i tabellen. Och då avgörs VM-kvaldramat med en målskillnadshistoria i sista kvalomgången när Sverige möter Albanien på Råsunda och Danmark tar emot Ungern i Köpenhamn.

Portugal: ett smygande hot

Det finns så klart även ett mindre lockande scenario: Portugal, som under kvällen vann mot Ungern med 1–0, smyger med i tabellen och går med stor sannolikhet förbi Sverige och tar hand om andraplatsen om Sverige tappar poäng mot Danmark samtidigt som Portugal vinner mot Ungern. Portugal, med superstjärnan Cristiano Ronaldo i spetsen, har Malta i sista kvalomgången på hemmaplan.

FAKTA

Aktuell tabell

Danmark 8 5 3 0 15–4 18

Sverige 8 4 3 1 9–3 15

Portugal 8 3 4 1 10–5 13

Ungern 8 4 1 3 9–4 13

Albanien 9 1 4 4 5–9 7

Malta 9 0 1 8 0–22 1

Återstående matcherna:

10 oktober: Danmark–Sverige, Portugal–Ungern.

14 oktober: Sverige–Albanien, Portugal–Malta, Danmark–Ungern.

Ställningen i VM-kvalgruppen avgörs av

a) poäng

b) målskillnad

c) gjorda mål

Om två eller fler lag ligger exakt lika enligt ovanstående så gäller

d) poäng i inbördes möten

e) målskillnad i inbördes möten

f) mål gjorda i inbördes möten

g) lottdragning av FIFA