Sveriges chans att gå till VM: 24 procent

FOTBOLL

Sverige är tvåa i gruppen – och en ren seriefinal väntar mot Danmark i oktober.

Nära VM?

Inte alls – enligt spelbolaget Expekts oddssättare.

– Sverige har 24 procents chans att nå slutspelet, säger Dan Vikman på Expekt.

Sveriges chanser att nå VM har visserligen ökade från 17,5 procent till 24 procent efter den senaste veckans kvalmatcher.

Efter 2–1-triumfen mot Ungern steg den till 22 procent och efter gårdagens resultat steg den med ytterligare två procent.

Men någon lätt resa till Sydafrika blir det inte för det svenska landslaget.

– Sveriges chanser har ökat, men Danmark är megafavorit att vinna gruppen och Portugal är knapp favorit att ta andraplatsen. Sverige slutar därmed på en tredjeplats i tabellen enligt våra odds, säger Dan Vikman.

”Danmark avgör allt”

Danmark ger nu bara 1,03 som vinnare av kvalgruppen medan Sverige ger 12,00 i odds. Portugals odds har rasat från 26 till elva gånger pengarna.

Hur har ni kommit fram till detta?

– Det mest logiska är att Sverige tar högst en poäng borta av Danmark samtidigt som Portugal slår Ungern borta och därmed går förbi Sverige inför sista omgången. Där håller Portugal undan genom att enkelt besegra Malta hemma. Men en svensk seger mot Danmark ändrar förstås allt. Matchen mot Danmark avgör allt.

Förklara mer, tack.

– Det var ett litet plus att Danmark tappade poäng men faktiskt ett större minus att danskarna nu har mer att spela för hemma på Parken mot Sverige. Liksom att Portugal vann mot Ungern och framför allt att Sverige inte lyckades spä på målskillnaden mot Malta vilket hade förändrat läget.

FAKTA

Går Sverige vidare till VM-slutspelet 2010 (odds före gårdagens matcher i parentes):

Ja 3,80 = 24% (4,10)

Nej 1,24 = 76 % (1,20)

Vilket lag vinner VM-kvalgrupp 1 (odds före gårdagens matcher i parentes):

Danmark 1,03 (1,08)

Portugal 11,00 (28,00)

Sverige 12,00 (7,00)

Ungern 150,00 (26,00)

Källa: Expekt

ARTIKELN HANDLAR OM