Lurade av Malta

Så blåste de oss på målfest och jätteläget att gå till VM-slutspelet

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Tvärstopp Rasmus Elm och Sverige hade svårt att skapa målchanser mot ett Malta som jämfört med tidigare matcher bjöd på ett annorlunda sätt att spela.
FOTBOLL

VALLETTA. Malta lurade Sverige på målfesten – och drömläget inför kvalavslutningen.

Hemligheten: ett helt annorlunda sätt att spela fotboll.

– Vi hade inte riktigt räknat med det, säger Olof Mellberg.

Elmander grämer sig efter en missad målchans.

Malta bytte nyligen förbundskapten och därmed också taktik. Nye John Buttigieg valde i går att spela extremt defensivt med målsättningen att klara 0–0. Sverige var bara tio minuter från att gå i fällan när ett självmål räddade VM-drömmen.

– Det var en frustrerande match. Men nu är det lättnad, säger Olof Mellberg efteråt.

”Började bra”

De tre poängen var naturligtvis prioritet ett, men i stället för en förväntad målfest som hade gett Sverige ett drömläge inför kvalavslutningen blev det alltså bara ett enda svenskt mål. Danmark har tre poäng mer och fortfarande hela fem måls bättre målskillnad.

– Vi började ganska bra men sedan blev det sämre och sämre, säger Mellberg.

Enligt mittbacken blev Sverige överraskade av Maltas sätt att spela.

– Det spelade annorlunda. De spelade inte som de gjort tidigare när vi mött dem. Då har de spelat för att göra mål, för att de skulle tycka det hade varit roligt att göra några mål på Sverige. Nu ville de ha 0–0, det var det de spelade för. Det här maskandet har jag inte heller sett när vi spelat mot dem tidigare, säger Olof Mellberg.

”Ville ha tempo”

– Varenda inkast tog tid, målvakten höll på och fördröjde medan vi ville ha tempo i matchen.

Ni var inte beredda på det?

– Jag vet inte, vi kanske inte hade räknat med det riktigt. Men det är en del av spelet och det är upp till oss att få det att lossna ändå. Och om vi hade gjort mål tidigare hade de inte kunnat spela så hela matchen, säger Olof Mellberg.

FAKTA

Läget OM Sverige hade krossat Malta:

Vid 7–0 mot Malta hade Sverige passerat Danmark i målskillnad. Då hade en seger i Köpenhamn förmodligen inneburit gruppseger.

Varje gjort mål hade tryggat avståndet till Portugal i kampen om andraplatsen. I dag har Sverige (+6), bara ett mål upp på Portugal (+5).

Här är 5 andra pinsamma landskamper

Luxemburg–Sverige EM-kval september 1999, 0–1

Hemma på Ullevi vann Sverige med 2–0 och blev utbuat. Borta var det ännu sämre. Ett mål av Niclas Alexandersson räddade segern men Lagerbäcks parhäst Tommy Söderberg var allt annat än nöjd efteråt.

Sverige–Turkiet EM juni 2000, 0–0.

Sverige mot Turkiet bjöd inte på nåt skönspel. Och bollen nickades mer fram och tillbaka mellan lagen än passades längs marken. Flera experter utsåg matchen till EM:s sämsta.

Sverige–Trinidad/Tobago VM juni 2006, 0–0.

Oavgjort mot ett av VM:s mest nederlagstippade lag. En besvikelse för de flesta svenskar. Lagerbäcks kommentar? ”Man är besviken för resultatet, men spontant tycker jag killarna gör det fantastiskt.”

Nordirland–Sverige EM-kval mars 2007, 2–1.

Sverige hade ett jätteläge i gruppen efter segern mot Spanien hösten innan. Johan Elmander gav också Sverige ledningen med 1–0. Sedan dök David Healy upp och vände matchen med två mål.

Sverige–Nordirland EM-kval oktober 2007, 1–1.

Ständigt detta Nordirland. Om Sverige vunnit hade biljetten till EM varit klar. Men Kyle Lafferty ville annat. Han snodde bollen av Petter Hansson och sköt in den i högra krysset bakom Andreas Isaksson.