SLUTAR EFTER VM

Lagerbäck lämnar landslaget – ingen ersättare utsedd

1 av 6 | Foto: Foto: MAGNUS WENNMAN
SNART FARVÄL Lars Lagerbäck är redo att sluta som förbundskapten. Om Sverige inte kvalificerar sig för VM går han efter kvalet. Om Sverige går till VM slutar han efter slutspelet nästa sommar.
FOTBOLL

VALLETTA. Ett eventuellt VM i Sydafrika 2010 blir Lars Lagerbäcks sista mästerskap.

Missar Sverige VM kliver han av efter att kvalet är avslutat.

Förbundet har ännu inte börjat söka hans efterträdare.

Sportbladets uppgifter är baserade på samtal med ett flertal personer inom förbundet och runt landslaget.

Den samlade bedömningen talar ett tydligt språk. Ett eventuellt sjätte mästerskap blir förbundskaptenens sista.

Det är Lagerbäck själv som inte uppges vara intresserad av ytterligare en period. En orsak ska vara att Lagerbäck är nöjd med vad han och Roland Andersson åstadkommit men anser sig orättvist behandlade då de trots bra resultat ändå utsätts för allt hårdare kritik.

Roland intresserad...

Enligt vad Sportbladet erfar har förbundet ännu inte inlett sin jakt på efterträdaren men i samma stund som det skulle stå klart att Sverige missar VM kommer Lagerbäck offentliggöra att han slutar efter kvalet och ett nytt namn kan börja sökas.

Hur förbundet agerar om Sverige går till VM och när ersättaren i så fall aktivt ska börja sökas är inte bestämt.

Assisterande förbundskapten Roland Andersson har tidigare sagt sig vara intresserad av att ta över efter Lars Lagerbäck under förutsättning att Sverige når VM och är ett av alternativen.

... U21-basen också

Andra namn är Hans Backe, U21-kaptenen Jörgen Lennartsson, Stabaeks mästartränare Jan Jönsson och naturligtvis Sven-Göran ”Svennis” Eriksson.

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna eftersom frågan ännu inte är i skarpt läge.

”Vi kör färdigt”

– Under pågående turnering för vi inga diskussioner om framtiden. Vi kör färdigt det här kvalet och sedan får vi se vad Lars och Roland har kommit fram till, säger Lagrell.

Vad säger du om Hasse Backes åsikt?

– Jag förstår att både tidningar och enskilda spekulerar men vi vill behålla lugn och ro i spelartruppen, därför tar vi allt det här när vi sätter oss ner längre fram, säger Lars-Åke Lagrell.

Kan inte svara i dag

Lars Lagerbäck har kommenterat sin framtid under olika pressträffar senaste veckorna:

– Om vi skulle missa VM kommer Lars-Åke säkert att vilja ha ett samtal med oss. När det gäller min framtid kan jag inte svara på det i dag.

FAKTA

Fem som kan bli ny förbundskapten

Roland Andersson

Jörgen Lennartsson

Jan Jönsson

Sven-Göran Eriksson

Hans Backe