Hotet: En ny publikskandal

Danmark skärper säkerheten inför rysarmatchen mot Sverige

Foto: AP
FOTBOLL

Danmark fruktar en ny publikskandal i mötet mot Sverige den 10 oktober.

Säkerheten kommer därför att vara rigorös.

– Vi har bättre stängsel och har utökat vaktstyrkan, säger förbundsordförande Jim Stjerne Hansen.

29-åringen som sprang in på planen under EM-kvalmatchen mellan Danmark och Sverige på Parken i Köpenhamn den 2 juni 2007 har tidigare dömts till villkorlig dom och 40 timmars samhällstjänst för försök till misshandel och olaga intrång.

Men hans fylla kan visa sig bli ännu dyrare än så.

Mannen – son nu är 31 år – har även stämts på 2,6 miljoner kronor av danska fotbollsförbundet DBU och 12,5 miljoner kronor av Parken i Köpenhamn. Ärendet ska upp i rätten i slutet av oktober.

”Gör det vi måste”

– Vi var tvungna att flytta matcher mot Spanien och Liechtenstein, vilket kostade oss cirka två miljoner kronor. Dessutom straffades vi med böter, säger danska fotbollsförbundets ordförande Jim Stjerne Hansen till Jyllands-Posten.

Den 10 oktober är det återigen dags för Sverige att möta Danmark på Parken, nu i VM-kval. 4000 svenskar beräknas fylla en nybyggd läktarsektion och DBU har rustat upp säkerheten för att en ny publikskandal inte ska inträffa.

– Vi avtalar med de ansvariga för Parken vilka extra åtgärder som behöver vidtas till den här matchen. Vi gör det vi måste göra efter incidenten med planinkräktaren, säger Jim Stjerne Hansen till Jyllands-Posten.

– Vi har vågräta staket och så har vi utökat antalet vakter.