Kvalrysaren räddad

Kanal 5 sänder Danmark-Sverige

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Drömmatchen mellan Sverige och Danmark är räddad.

Kanal 5 gjorde på tisdagen klart med sändningen från Parken i Köpenhamn.

– Det är roligt för svensk fotboll och tittarna att det inte blev någon betallösning utan att en väldigt stor del av befolkningen kan se matchen, säger Lars Beckung, programchef för Kanal 5.

Det har länge varit osäkert om VM-kvalrysaren mellan Danmark och Sverige överhuvudtaget skulle gå att se på svensk TV. Men med mindre än två veckor kvar till drabbningen så är nu sändningen säkrad.

Kanal 5 har köpt rättigheterna till matchen den 10 oktober, med elva dagars marginal. Det innebär att runt 90 procent av den svenska befolkningen kan se matchen.

– Det är roligt för svensk fotboll och tittarna att det inte blev någon betallösning utan att en väldigt stor del av befolkningen kan se matchen. Det är en av de absolut viktigaste idrottshändelsena och jag är glad för vår och tittarnas skull, säger Lars Beckung.

Ett högt pris

När Danmark tog emot Sverige för två år sedan såldes rättigheterna för en miljon euro, alltså runt tio miljoner svenska kronor. Priset förväntas nu vara ännu högre med tanke på matchens betydelse.

– Vi har förhandlat i en veckas tid men det ingår i avtalet att jag inte kan kommentera priset. Då kan det bli dyrt för mig personligen, säger Beckung.

Matchen kan avgöra om det blir något VM 2010 för Lars Lagerbäcks manskap.

Danmark leder just nu gruppen på 18 poäng, tre före det svenska landslaget på andra plats.