Mardrömsmotstånd i eventuellt playoff

Sportbladets avslöjande bekräftat i natt

1 av 4 | Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
SVÅRT PLAYOFF Om Sverige blir tvåa i gruppen väntar svårast möjliga motståndare i playoff-matcherna. En tänkbar motståndare är Tyskland.
FOTBOLL

Sent i natt ökade trycket på svenska landslaget inför VM-kvalet mot Danmark ytterligare.

Fifa beslutade att seeda playoff-spelet. Sverige riskerar en mycket svår lottning.

– Tyskland är ingen önskemotståndare, säger Lars-Åke Lagrell.

Vid internationella fotbollförbundets (Fifa) exekutivmöte i natt svensk tid i Rio de Janeiro bestämdes det att de åtta bästa tvåorna från de europeiska VM-kvalgrupperna kommer seedas innan de lottas mot varandra i ett avgörande playoff.

– Vi har beslutat att seeda lagen i två grupper om fyra i varje, med Fifas världsrankning som grund. De fyra först rankade hamnar i en grupp och övriga i den andra, säger Fifapresidenten Sepp Blatter.

Lagerbäck kritisk

Det innebär att svenska landslaget, om de slutar tvåa i gruppen, hamnar på den undre seedningshalvan och med stor sannolikhet lottas mot någon av starka motståndarna Tyskland/Ryssland, Kroatien/Ukraina eller Serbien/Frankrike.

Sportbladet avslöjade förutsättningarna redan 7 september.

När förbundskaptenen Lars Lagerbäck efter VM-kvalsegern mot Ungern fick reda på villkoren vid den kommande playoff-seedningen reagerade han kritiskt och förespråkade en fri lottning:

– Jag tycker att det är mer schysst. Kvalgrupperna är ju lottade efter seedningsgrupper så jag tycker att de som blir tvåor ska behandlas lika, sa Lars Lagerbäck.

Ville ha fri lottning

Kritiken delas av Svenska fotbollförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, som efter Fifabeslutet i natt sa till Sportbladet:

– Jag hade föredragit ett annat system, antingen fri lottning eller en seedning där man gått efter resultaten i tävlingsmatcherna. Det hade inneburit en bättre rankning för oss.

– Men det är ingen idé att gnälla över det nu. Ska vi ha synpunkter på det här så måste vi framföra det innan nästa VM-kval lottas.

”Vore otaktiskt”

Lagrell inser dock att det finns en mardrömslottning i gruppen av bättre rankade tvåor.

– Tyskland är ingen önskemotståndare.

Finns det något motstånd som du skulle föredra i ett playoff?

– Nej, det finns ingen önskelottning i den gruppen. Och det vore otaktiskt att plocka ut ett landslag om vi sedan fick dom, säger Lars-Åke Lagrell.

– Det bästa är att se till att vinna de två återstående matcherna och hoppas att det räcker till gruppsegern. Då slipper vi bekymra oss om ett playoff.

FAKTA

SVERIGE VINNER GRUPPEN OM ...

... laget vinner mot Danmark och Albanien samtidigt som Danmark tappar poäng mot Ungern.

... laget vinner mot Danmark och Albanien och får bättre målskillnad än Danmark (just nu fem mål efter).

SVERIGE BLIR TVÅA OCH GÅR TILL PLAYOFF OM ...

... laget vinner mot Danmark och Albanien och inte passerar Danmark i målskillnad.

... flera olika scenarier om Portugal/Ungern tappar poäng.

Ett av dessa lag är troligt motstånd vid playoff...

Tyskland

Ryssland

Frankrike

Kroatien