Här är din karriär Fredrik

FOTBOLL

När han var liten var högsta drömmen att få spela i Halmstad.

Det blev mycket mer: Arsenal, landslaget och dubbla Guldbollar.

Foto: MAGNUS WENNMAN

1977: Den 16 april föds Fredrik Ljungberg i Vittsjö.

1982: Fem år gammal flyttade Fredrik och resten av familjen Ljungberg till Halmstad.

1994: Det här var året han debuterade i allsvenskan för sitt Halmstad. Snart hade han en ordinarie plats i startelvan.

1997: Fredrik tar sin första klubblagstitel när Halmstad tog hem allsvenskan.

1998: 21 år gammal tas han för första gången ut i det svenska A-landslaget. Debuten skedde i en träningslandskamp mot USA.

1998: Ljungberg säljs till Arsenal. Köpesumma: 40 miljoner svenska kronor, vilket då var nytt rekord för en svensk fotbollsspelare. Där fick han samma nummer som legendaren Ian Wright tidigare haft. Debuten gick hyfsat, kan man väl säga. Han spikade slutresultatet, 3-0, med en kall lobb över Manchester Uniteds målvakt Peter Schmeichel.

2000: EM i Belgien/Holland var Fredrik Ljungbergs första stora mästerskap.

2002: Det här måste ha varit det bästa året på klubbnivå för Ljungberg. Arsenal vann både ligan och FA-cupen, Ljungberg gjorde också det avgörande målet i cupen.

2002: VM i Sydkorea och Japan. Sverige åkte ut i åttondelsfinal mot Senegal med en skadad Ljungberg på läktaren. Den stora snackisen var dock bråket med Olof Mellberg på en av träningarna inför turneringen.

2002: Fredrik Ljungberg var det självklara valet för året Guldboll. Fast efteråt pratades det kanske mest om hans klädsel på galen: lagom uppknäppt skjorta och ett skärp som slips.

2003: Ljungberg skriver reklamkontrakt med Calvin Klein och syns därefter mer eller mindre överallt.

2004: EM i Portugal. Ljungberg gör Sveriges första mål i turneringen i målkalaset under matchen mot Bulgarien. Sverige vann till slut med 5-0 men åkte ur turneringen efter en bitter strafförlust mot Holland.

2006: VM spelas i Tyskland. I den andra gruppspelmatchen mot Paraguay frälste Ljungberg en hel stadion full av blågula fans med sin nick i den 88:e minuten. Det blev matchens enda mål och mångas allra bästa minne av Ljungberg i den blågula tröjan.

2006: Fyra år efter det första priset får han Guldbollen för andra gången. Denna gången tar han emot priset i lite mer traditionell klädsel: en mörk kostym med fluga.

2007: I början av året började det pratas om att tiden i Arsenal snart skulle vara slut. En del rykten placerade honom i Sven-Göran Erikssons Manchester City. Till slut hamnade han hos ligakonkurrenten West Ham United FC.

2008: Skriver på ett reklamkontrakt på tre år med Pepsi.

2008: Uppladdningen inför EM i Österrrike och Schweiz var inte de bästa. En envis revbensskada tvingade honom att träna med specialskydd. Hemma var kritiken mot honom stundtals hård, men enligt utländsk press var Ljungberg Sveriges bäste spelare i turneringen.