”Jag är lättad”

Beslutet planerat i flera år: ”Jag är ledsen men nöjd att det är fattat”

FOTBOLL

Beslutet var planerat sedan flera år.

Efter 75 landskamper och tio år som given i startelvan meddelade Fredrik Ljungberg, 31, sent i går kväll att han lägger av i svenska fotbollslandslaget.

– Jag känner mig lättad, säger han.

Foto: AFP
Det blev många smällar i blågult, här mot Grekland i årets EM.

Aftonbladet, Expressen och nyhetsbyrån TT fick beskedet samtidigt sent i går kväll. Via ett egenhändigt ihopskrivet brev, speciellt riktat till de svenska fotbollsfansen, tackade Fredrik Ljungberg för sig och berättade att han slutar i landslaget.

”Fokus på West Ham”

– Den fysiska belastningen med att dubblera och spela både landslags- och klubbfotboll, under så lång tid, tar till slut ut sin rätt och därför har jag nu beslutat att koncentrera mig på spela för min klubb West Ham United FC. Det är där mitt fokus kommer vara i framtiden, säger Ljungberg.

Via sin agent Claes Elefalk förklarar han ytterligare sina känslor i samband med att han definitivt bestämde sig för att lägga av i Blågult:

– Jag känner mig ledsen på ett sätt, men samtidigt lättad. Jag är nöjd nu när beslutet är fattat.

Förra torsdagen, dagen efter att Sverige åkt ur EM efter förlusten mot Ryssland, hämtades Fredrik Ljungberg upp av sin pappa Roy i Lugano, Schweiz.

Berättar om beslutet

Familjen Ljungberg åkte på semester till exklusiva Portofino i nordvästra Italien, strax utanför Genua.

Fredrik Ljungberg ringde sin agent Claes Elefalk från Portofino och berättade om sitt beslut.

– Jag försökte övertala honom att fortsätta. Vi hade många diskussioner. Jag tycker han har mycket kvar att ge i landslaget under flera år ytterligare, säger Elefalk.

Men övertalningsförsöken misslyckades.

– Det är ett definitivt beslut.

Diskuterade han det här med någon annan?

– Bara med sin familj, vad jag vet, säger Elefalk.

Spelaragenten menar att Ljungberg planerat avskedet sedan länge.

– Jag tror att Fredrik har haft en plan sedan flera år tillbaka. Han ville vara med och föra Sverige till EM-slutspelet och sedan avsluta där på ett snyggt sätt.

Författade brevet

I går morse, nyss hemkommen till Halmstad, satte sig Ljungberg och författade avskedsbrevet till de svenska landslagsfansen.

Han har vid flera tillfällen pratat om upplevelsen när han avgjorde mot Paraguay i VM 2006 inför över 50 000 gulklädda landslagssupportrar på Olympiastadion i Berlin.

– Jag kan ärligt säga att jag älskat varenda match, speciellt det gränslösa stöd, ni fansen, alltid gett oss spelare. Att se er på läktaren i Riga, Budapest, Lissabon, Berlin, Salzburg eller långt borta som i Kobe har varit obetalbart, säger Fredrik Ljungberg.

Meddelade Lagerbäck

Under eftermiddagen och kvällen ringde han och meddelade sitt beslut till två fotbollsledare: landslagets förbundskapten Lars Lagerbäck och West Ham-managern Alan Curbishley.

Samtidigt som Claes Elefalk mejlade ut Ljungbergs brev till Aftonbladet, Expressen och TT åt den avgående landslagskaptenen middag ute med goda vänner i Halmstad.

– Fredrik är på jättegott humör. Nu ska han lägga all energi på West Ham. Det finns mycket fotboll kvar i den där kroppen, säger Claes Elefalk.