HEKTISKA DYGNEN

Har inte ens hunnit tänka på truppen

Foto: Foto: SCANPIX
STRESSIGT Det blir full fart direkt för Sveriges nya förbundskapten. Redan i morgon ska Erik Hamrén ta ut sin första blågula trupp.
FOTBOLL

Tuffa förhandlingar i går, den första landslagstruppen i morgon.

Och på måndagens Fotbollsgala möter Erik Hamrén de svenska fansen för första gången.

Det var en sliten ny svensk förbundskapten som Sportbladet talade med sent igår kväll.

– Jag är mycket trött, men väldigt väldigt glad, säger Erik Hamrén.

När Erik Hamrén väl kunde pusta ut sent i går kväll gjorde han det med eftertryck.

– Jag orkar faktiskt ingenting. Jag har över hundra meddelande på min telefon, säger han när Sportbladet når honom.

– Det har varit intensivt. Jag har haft förhandlingar med både Rosenborg och Svenska fotbollförbundet och så ska jag upp tidigt eftersom jag ska på tränarkonferens. Jag är väldigt, väldigt trött och sliten, säger Erik Hamrén.

Den nye svenske förbundskaptenen fortsätter sitt hektiska dygn med några fullbokade dagar.

Han tillbringar två dagar i Oslo med att delta på en tränarutbildning, hålla en egen föreläsning samt ta med hustrun Agneta på den norska fotbollsgalan Gullballen 2009.

”Ska fullfölja åtagandet”

– Det är åtagande som haft sedan tidigare och ska fullfölja, säger han.

Mitt i allt ska Erik Hamrén, som klockan 18.00 i går skrev på kontraktet som ny svensk förbundskapten, ta ut sin första trupp inför träningslandskampen mot Italien den 18 november. Truppen presenteras på fredag, utan att Hamrén själv är närvarande på presskonferensen.

Hur mycket har du funnit fundera över din första trupp?

– Ingenting alls, just nu.

”Allt får ta sin tid”

Samtidigt ska Erik Hamrén också fundera ut vem han vill ha som assisterande förbundskapten.

– Fullständigt öppen fråga – där vi kommer att be Erik om ett förslag, säger Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Erik Hamrén har inte hunnit fundera i de banorna heller av naturliga skäl.

– Jag skrev på kontraktet klockan sex, sedan har jag varit fullt upptagen med media fram till nu och nu håller jag på och packar. Allt får ta sin tid, det får ni räkna med. Jag kan inte ha svar och lösningar på några timmar, säger han.

Rosenborgs och svenska landslagets coach hann trots den intensiva onsdagen med att njuta lite av framgången.

Han lyckades förena sin önskan om att ta över blågult med en lösning i Rosenborg, där han blir kvar till siste augusti.

”Klarar det mesta”

– Jag väldigt väldigt glad för att det blev på det här sättet. Det är min dröm att få chansen att träna landslaget som är det största man kan göra som svensk tränare och att dessutom få möjlighet att avsluta med Rosenborg och nästan fullgöra mitt kontrakt här.

I Hamréns avtal finns det inskrivet att han kan lämna Rosenborg tidigare om klubben finner en annan tränarlösning.

Tror du att Rosenborg kommer att försöka hitta en ersättare för att snabbt lösa ut dig?

– Det kan jag inte spekulera i.

Känns det som en bra kompromiss?

– Det kan man aldrig veta förrän man har facit i hand. Men jag har gjort det förut och jag vet vad det innebär. Det var mycket spekulationer då när jag lämnade Ålborg och skrev på för Rosenborg att jag skulle ha tankarna på Rosenborg istället men jag var med och vann guld det året. Jag vet att det går. Bara du bestämmer dig för en sak här i livet så klarar du det mesta, säger Sveriges nya förbundskapten i fotboll.

FAKTA

ERIK HAMRÉNS HYSTERISKA DAGAR

Måndag

Möte med Rosenborg om sin framtid.

Tisdag

Förhandlingarna mellan Svenska Fotbollförbundet och Rosenborg återupptas.

Onsdag

Först förhandlar Rosenborg med SvFF:s representanter Mikael Santoft och juristen Krister Malmsten. Sedan förhandlar Rosenborg och Erik Hamrén. Till sist förhandlar SvFF och Erik Hamrén. Klockan 18.00 signas kontraktet. Efter det väntar presskonferenser och intervjuer.

Torsdag

Tidig avresa från Trondheim till Oslo. Där deltar Erik Hamrén på en tränarutbildning hela dagen.

Fredag

Föreläser inför elittränare i Norge. Klockan 16.00 presenterar han sin första trupp på en presskonferens i Solna. Hamrén uppger att han inte kommer att närvara. På kvällen tar han med sig hustru Agneta till Norges fotbollsgala Gullballen. Hamrén är nominerad som årets bästa tränare i Norge. Under helgen avgörs den norska cupfinalen.

Måndag

Deltar på Fotbollsgalan i Malmö. Erik Hamrén möter de svenska fansen för första gången som förbundskapten. Han är också nominerad till priset som bästa tränare.

SPORTBLADETS EXPERTER SVARAR

1. Vad tycker du om valet av Hamrén?2. Hur påverkas svenska landslaget?3. Går vi till EM 2012 i Polen/Ukraina?

Erik Niva

1. Tryggt, förnuftigt, svenskt fotbollförbundigt. Vi kommer att fortsätta med det snickeri som vi har ägnat de senaste 25 åren åt att förfina. Jag har inga som helst problem med den kontinuiteten, utan hade varit långt mycket mer bekymrad ifall vi ställt oss vid kanten till det okända, dragit på oss bindeln framför ögonen och hoppat.

2. Mindre än många hade hoppats. Grundmodellen med 4-4-2-spel kommer nästan garanterat att ligga fast. Förhoppningsvis kan vi utifrån den ändå komma till rätta med de tre huvudsakliga problem som vi dragits med i den här kvalcykeln; bristen på tempo, bristen på kantspel och bristen på Zlatan.

3. Chanserna beror ju till väldigt stor del på lottningen, men mitt grundtips är tyvärr nej. Det svenska landslaget har lyckats skjuta upp sin generationsväxling osedvanligt länge. Nu är vi ofrånkomligen där, och mot den grundförutsättningen vore det orimligt att kräva omedelbara stordåd.

Robert Laul

1. Sverige har fått den kandidat som sett till fotbollskunnandet troligen är det absolut bästa valet, och blir det Hamrén tillsammans med Jörgen Lennartsson – Erik-Jörgen – är det en närapå hundraprocentigt perfekt lösning. Det här blir nog bra, så bra det kan bli i alla fall och mer kan man knappast begära.

2. Positivt. När Lars Lagerbäck avgick välde missnöjesyttringarna fram. Spelarna ville ha något nytt. Det enda området där man möjligen kan känna sig lite osäker är hur Hamrén hanterar de sprickor som finns i landslaget, om han klarar att hantera Zlatan Ibrahimovic men å andra sidan hade jag inte känt mig särskilt mycket tryggare med ”Svennis” och Hans Backe.

3. Den frågan är omöjlig att svara på eftersom vi inte vet hur kvalgruppen ser ut. Men jag vill inte vara en glädjedödare i det här läget utan slår stenhårt fast att Sverige har spelarmaterial att gå dit oavsett gruppmotstånd.

Stefan Alfelt

1. Erik är en mycket trevlig man med fina meriter i bagaget som klubblagstränare. Att det blev han och inte Backe eller Svennis spelar förmodligen ingen större roll. Hamrén har gedigna kunskaper och ledarkvaliteter från en drygt 20 år lång tränarkarriär.

2. Troligtvis inte ett dugg. Erik är ingen revolutionär. Hans metod är konsekvens och hans förmodligen bästa egenskap är att han med psykologiskt ganska små medel är bra på att motivera spelare till att verkligen tro både på sig själva och på lagets spelmetod. Riktig förnyelse hade vi nog behövt en utländsk förbundskapten till.

3. Det hoppas och tror jag att vi gör, men jag är inte säker på att jag tycker att det är det viktigaste. Jag vill att Hamrén vågar ta chansen att inte bara föryngra utan även förnya genom att ta tillvara på de nya unga spelarnas speciella kvaliteter hellre än bygga utifrån ett spelsystem.

Laul: Klipp ur och spara Hamren!

Här har du din första trupp.

Målvakter: Andreas Isaksson, Victor Noring.

Försvarare: Sebastian Larsson, Mikael Lustig, Olof Mellberg, Mattias Bjärsmyr, Daniel Majstorovic, Rasmus Bengtsson, Behrang Safari, Oscar Wendt.

Mittfältare: Christian Wilhelmsson, Alexander Farnerud, Rasmus Elm, Kim Källström, Viktor Elm, Pontus Wernbloom, Gustav Svensson, Emir Bajrami, Tobias Hysén.

Anfallare: Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Marcus Berg, Ola Toivonen.

Kommentar: Henok Goitom och Adam Johansson är skadade, annars hade de varit aktuella. Jag ger ”Chippen” en chans till, vi behöver speed på yttrarna. Tobias Hysén nosar på startelvan som forward eller vänsterytter. Sebastian Larsson får skolas om till högerback för att kunna användas där i brist på annat. TFF-Noring känns som vår största målvaktstalang.