”Spelarna tycker om honom...”

Källström till Sportbladet: Trevligt, känns som en bra lösning

1 av 2 | Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
Olof Mellberg, Zlatan Ibrahimovic och Kim Källström har fått en ny förbundskapten.
FOTBOLL

Intressant, spännande – bra val.

Tillsättningen av Erik Hamrén som ny förbundskapten välkomnas av spelarna.

– Många spelare tycker om honom och det betyder mycket, säger Kim Källström.

Sent i natt njöt Kim Källström av Lyons tidiga avancemang i Champions League (Liverpool 1–1) på en fransk restaurang.

Efter analysen av Lyons nyfunna styrka levererade Sportbladet nyheten från landslagshåll.

Erik Hamrén är ny förbundskapten, vad säger du om valet?

– Va, är det sant? Trevligt! Det känns som en bra lösning, säger mittfältaren Kim Källström.

’Sympatisk människa’

Kim Källström var en ung allsvensk spelare I Häcken och Djurgården när Erik Hamrén tränade AIK och senare Örgryte.

– Mitt intryck var att han är en sympatisk människa. Jag har många kompisar som haft honom och de har bara gott att säga. Det betyder mycket att spelarna tycker om honom, säger Kim Källström.

Källström, precis som Bröndbys mittfältare Samuel Holmén, värdesätter den nordiska utblicken som Erik Hamrén skaffat sig i danska Ålborg och norska Rosenborg.

– Han har varit utanför Sveriges gränser, det är intressant, säger Källström.

– Han har inte gått via förbundsleden och det känns spännande med någon som kommer utifrån, säger Samuel Holmén, som mötte Hamréns Ålborg i danska ligan ifjol.

– Då spelade de ett 4-4-2, men han verkar vara offensivt lagd så det kan passa Sverige, säger Holmén.

Anders Svensson:

– Han är en duktig tränare som för respekt med sig. Det är ett bra alternativ, säger Elfsborgs mittfältare.

’Håller på ett tag till’

Anders Svensson var osäker på sin landslagsframtid direkt efter VM- kvalmissen. Men om Hamrén kallar kommer Svensson.

– Absolut. Får man fortsätta att utvecklas och lära sig något så håller jag på ett tag till, säger han.

Lösningen med Rosenborg är en kompromiss ännu så länge, hur påverkar det Hamréns uppdrag?

– Det tror jag inte är ett problem. Han har säkert koll på spelarna ändå och det finns så mycket annat folk runt landslaget som kan göra den kollen, säger Svensson.

FAKTA

1. Vad tycker du om valet av Erik Hamrén som förbundskapten? 2. Hur ser du på att han ska dubbeljobba i tio månader?

Jens Fjellström, 43, fotbollsexpert på Canal plus.

1. Det är ett bra val. Jag är förtjust i Hamrén som både människa och tränare. Han är ungdomlig, modern och jag tycker om att höra honom prata fotboll. Den mediala biten blir allt viktigare och det verkar Hamrén hantera bra.

2. Det är absolut inte optimalt, men om Guus Hiddink klarade av både Ryssland och Chelsea samtidigt borde det finnas möjligheter för Hamrén att lösa det på ett vettigt sätt. Det blir nog mest problem för Rosenborg eftersom han vill från dem till oss. När han har hand om landslaget använder han nog sina piggaste hjärnceller.

Pontus Kåmark, 40, fotbollsexpert på TV4

1. Det känns som ett kul och bra val. Han har koll på Sverige och är en trevlig och bra kille som är bra på att få med sig gruppen. Självförtroendet är bra och han har internationell rutin. Jag hoppas bara att han vågar spela lite mer offensivt än sina föregångare. Och sedan räcker det inte att vare en prydlig och reko kille utan han måste leverera bra resultat också.

2. Det blir lite svårare att göra sitt jobb. Han kan inte följa spelarna på samma sätt och det är en nackdel för honom. Fördelen med den här lösningen är ju att vi får en förbundskapten som vi verkligen vill ha.

Jonas Olsson, 39, tränare för IFK Göteborg

1. Jag tror att det kan bli bra. Han gjorde det väldigt bra i Öis och sedan i Ålborg och Rosenborg. Han har lyckats överallt och har stor erfarenhet.

2. Det är inte optimalt. Man behöver god tid på sig för att följa de aktuella spelarna och det hade varit bäst om han hade kunnat ägna sig åt det på heltid med en gång. Det är lätt att bli splittrad om man har två uppdrag. Men han är erfaren och löser det säkert jättebra.

Ralf Edström, 57, expertkommentator på Radiosporten.

1. Ett helt okej val, fast jag helst hade velat ha Roy Hodgson. Hamrén har visat vad han kan, framför allt i Danmark. Jag tror att spelarna och tränarkollegorna har stor respekt för honom. Så det ska nog gå bra. En go gubbe och en duktig taktiker.

2. Jag köper det och förstår Rosenborg. Det har ju funkat för Hiddink som hade både Ryssland och Chelsea samtidigt. Men jag fattar inte att de hoppas att han ska leda laget mot Italien om några veckor. Vadå hoppas? Det är väl givet att han ska göra det.

Tommy Svensson, 64, förbundskapten för Sverige 90–97

1. Det känns väl bra, han har gett ett gott intryck på mig. Han var ju tränare i Örgryte när jag var förbundskapten och vi träffades på en del tränarsymposium. Redan då var han duktig. Bra att förbundet löste det, det kändes som att Hamrén till slut var den enda möjliga lösningen.

2. Det är inte optimalt. Jag var ju själv i samma situation när jag tog över 1990. Då var jag kvar i Tromsö i tre månader och skulle under tiden ta ut laget till landskamperna, även om jag inte hade direkt ansvar. Men det var väldigt jobbigt och splittrat. Det gäller att hålla fokus på två håll och det är inte lätt. I dag finns det ju fler kanaler som visar fotboll, men det är ju inte samma sak att se en landslagsspelare på tv som att se honom live.

Tobias Hysén, 27, IFK Göteborg

1. Det gick ju väldigt fint för honom i Öis och han har gjort ett bra jobb i Rosenborg också. Han är kunnig och meriterad. Ett jättebra lösning för landslaget.

2. Jag tror inte att det har någon större betydelse. Det är träningsmatcher fram tills dess och jag tror att Hamrén redan har koll på de flesta spelarna. Så det ska nog gå bra.