Kallas till extramöte

Blixtändrar planeringen inför Hamréns debut – vill träffa laget en dag tidigare

1 av 2
NY KAPTEN Anders Svensson och Zlatan Ibrahimovic.
FOTBOLL

Efter Erik Hamréns tillträde ändras planerna inför matchen mot Italien.

Landslagsspelarna kallas in en dag tidigare.

– En resdag tar tid och vi diskuterar nu att samla spelarna på söndag för att ha dem inne tidigt, säger landslagschefen Lasse Richt.

På måndagens fotbollsgala kommer nye förbundskaptenen Erik Hamrén att träffa flera landslagsspelare under avslappnade former. Det första officiella uppdraget är vänskapslandskampen borta mot Italien onsdagen den 18 november.

Senast i torsdags var planen att spelarna skulle anlända till italienska Cesena under måndagen den 16 november.

Hinner prata med alla

Men efter att det blev klart med Erik Hamrén planeras en förändring.

– Första träningen är på måndag men vi pratar om att samla dem på söndag, säger landslagschefen Lars Richt.

Med till Italien följer de medarbetare som arbetat under Lars Lagerbäck och Roland Andersson.

Ledarstaben samlas innan spelarna kommer och Erik Hamrén får chans att presentera sig.

Med spelarna på plats redan under kvällen hinner Erik Hamrén ha ett möte och prata med spelarna ordentligt inför den första träningen, som genomförs under måndagen.

– Det är skönt om alla är på plats under söndag kväll. Med en ny förbundskapten är det en fördel och spelarna hinner se vad det är för person som tagit över, säger landslagets sjukgymnast Johan Sandberg.

Johan Sandberg, fysiologen Paul Balsom och naprapaten Johan Allgulander har tidigare ansvarat för att göra en regelbunden avstämning med spelarna om deras form och skavanker. Enligt Johan Sandberg har en sådan kartläggning inte gjorts inför vänskapsmatchen.

Många diskussioner

Landslagschefen Lars Richt menar att Erik Hamrén ändå kommer få den information han behöver om spelarnas status inför måndagens uttagning:

– De sakerna har vi en organisation som kan klara av det, säger Lars Richt.

Med på resan till Italien, precis som till den planerade januariturnén, finns också fler representanter från Fotbollförbundets styrelse än normalt.

Kenneth Håkansson, som brukar vara med, får sällskap till Cesena av Jörgen Eriksson. Även tillträdande generalsekreterare Mikael Santoft åker med.

Detta för att underlätta de många och intensiva framtidsdiskussioner som kommer att genomföras.

– Erik får forma sin stab, det är han som har yttersta ansvaret för det, säger Lars Richt.

FAKTA

SÅ SKA HAMRÉN FORMA SIN LEDARSTAB

Erik Hamrén får uppdraget att peka ut vem han vill ha som assisterande förbundskapten. Den assisterande får ansvaret att kartlägga aktuella spelare eftersom dubbelarbetande Hamrén inte hinner det, så länge han är kvar i Rosenborg. Jörgen Lennartsson har tidigare pekats ut som assisterande, men beslutet fattas av Erik Hamrén.

Övriga staben med läkare, sjukgymnast, naprapat, fysiolog ska också inventeras. Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell har tidigare sagt att det kan vara av värde att behålla viss kompetens och har i sina samtal med Hamrén sagt att det inte är givet att medarbetarna byts ut. Här finns både kompetens och relationer att ta hänsyn till.

Lars Richt, landslagschef, kommer att tala med Erik Hamrén flera gånger under kommande dagar. Då kommer ledarfrågorna att diskuteras.

– Vi har en mängd saker att ta tag i. I dag har vi inte kunnat prata länge, säger Lars Richt.