Han får inte bli tränare

Schwarz nekas utbildning av förbundet – har för dåliga meriter: ”Synd att de har sina krav”

FOTBOLL

Stefan Schwarz vill bli tränare och sökte därför Svenska Fotbollförbundets kurs.

Nu har svaret kommit: VM-hjälten har för dåliga meriter och platsar inte.

– Det är synd att de har sina krav, att de inte ser till det jag har upplevt på planen, säger Schwarz.

Han ledde oss till modern svensk fotbolls vackraste ögonblick. Inget stoppade Stefan Schwarz under 90-talet då han regerade på mittfältet som både speluppläggare och slitvarg.

Nu stoppas han av ett par tabeller.

– Jag sökte in till tränarutbildningen, men så var det andra tränare som kom före, säger han.

Tycker du att det är märkligt?

– Alltså ... de har sina reglementen. Vissa krav skulle uppfyllas på var man har varit tränare. Problemet är att man har satt upp vissa krav och då inte kan släppa in mig utan att skjuta sig själv i foten.

Schwarz vill gå i Roland Nilssons och Jonas Therns fotspår och bli tränare. Förutom sina meriter som spelare i Benfica, Arsenal och Fiorentina har han läst flera utbildningar i Portugal. Men till förbundets pro-utbildning plockades 12 av 49 sökande ut, då höll inte Schwarz måttet.

”Grundas på erfarenhet”

– Kriterierna grundar vi på erfarenhet från tidigare tränarmeriter. Till viss del räknas spelarmeriter in också, men inte speciellt mycket, säger Per Widén som är gruppledare för SvFF:s tränarutbildning.

Kan ni inte göra ett undantag?

– Nej. Vi är helt överens att han saknar en bit tränarerfarenhet. Han får se till att skaffa det under året som kommer. Vi kan hjälpa till att hitta ett relevant uppdrag så har han stora möjligheter till 2011.

Men Schwarz kommer sannolikt inte att söka igen. Var han inte nära nu ser han ingen större poäng i att fortsätta försöka. Då tar han hellre ett tränaruppdrag direkt.

– Om det är några lag som behöver hjälp så är jag intresserad. Jag har kunskaper och erfarenheter för att göra deras lag bättre, säger han.

”Inga problem”

Men hur ska det gå – du är ju inte färdigutbildad?

– Man kan nog lära sig något av utbildningarna, men jag har en tydlig bild av hur jag ska göra. Med den internationella fotbollskulturen jag har varit med om är det inga problem.

FAKTA

Så fungerar uttagningen

De sökande mäts efter samma variabler och de tolv med högst poäng kommer in. Det som ger poäng är:

1. De fem senaste verksamma åren som tränare. Flest poäng får de som varit i herrallsvenskan eller förbundskapten, därefter följer damallsvenskan, superettan och lägre divisioner i en fallande skala.

2. Om man har varit skolinstruktör, talangutvecklare eller distriktsinstruktör hos förbunden.

3. Karriären som spelare. Däremot ses tränarerfarenhet som i runda slängar fem gånger så viktigt.

ARTIKELN HANDLAR OM