Elmander: Vi klarar det

Hyllar systemet som Lagerbäck aldrig såg som möjligt: ”Positivt”

Foto: Bildbyrån
Rivstart Erik Hamrén visslade, pekade och var extremt aktiv på gårdagens träning.
FOTBOLL

CESENA. Erik Hamrén överger 4–4–2 och

satsar på spel med en forward.

En uppställning som inte var möjlig under Lars Lagerbäcks ledarskap.

– Vi har spelare som kan klara av det, säger Johan Elmander.

Under sitt första dygn som förbundskapten har Erik Hamrén slagit fast hur han vill att Sverige ska spela – och låtit spelarna testa det på en träning.

Grunduppställningen blir 4–2–3–1, med ett 4–1–3–2 i offensivt etablerat spel.

– Min erfarenhet internationellt spel, från de matcher som jag spelat med klubblag, är att du måste vara stark centralt. Har du två forwards som spelar bredvid varandra så är det ett stort rum som motståndarna kan nyttja väl. Det är därför vi flyttar ner en forward. Det är för att bli defensivt starka och också kunna utnyttja läget när vi vinner boll, säger Sveriges nya förbundskapten.

”Vi har bra spelare”

Han väljer därmed att gå in på en ny väg. Hans företrädare Lars Lagerbäck ansåg att landslaget fick ut mest genom att spela med två forwards.

Så här sa Lagerbäck på en av sina sista presskonferenser:

– Jag ställde upp med två forwards för att jag känner att då kan de samarbeta. Det krävs mer individuell skicklighet om man spelar med en ensam forward.

Johan Elmander tror att spelskickligheten finns där.

– Vi har bra spelare som kan spela fotboll, säger han.

Boltonanfallaren vill få mer erfarenhet av hur Hamrén vill prägla sitt 4–2–3–1 innan han analyserar för mycket, men han är tydlig med var det innebär att spela med den nya forwardsmodellen.

– Man kan säkra upp defensiven med nummer tio och offensivt är det bra att ha en spelare i det hålet. Nummer tio kan komma i en rätt fri roll och hota i offensiven, säger han.

Är det utvecklande att byta system?

– Absolut, det här är positivt. Men Lasse och Roland gjorde det bra också, poängterar Elmander.

Hysén ensam på topp

Han kommer själv att spela en viktig roll i Erik Hamréns lagbygge. Elmander har spelat både i nummer tio (släpande) rollen och som nummer nio (ensam på topp). På träningen i går som nummer tio.

– Elmander var fantastisk i den rollen i Bröndby, säger Hamrén.

Johan Elmander själv:

– Det är olika roller som jag känner att jag gå in i utan problem. Henke har slutat och Zlatan vet jag inte om han slutat eller om han kommer tillbaka, men oavsett så känns det som att det verkligen är nu jag vill vara med och visa att jag ska spela.

Enligt gårdagens träning blir det IFK Göteborgs skyttekung Tobias Hysén som tar den ensamma forwardspositionen.

– Vi har Tobias i den rollen på onsdag för att nyttja honom kontringsspelet, säger Erik Hamrén.

FAKTA

Här är tre nycklar i Hamréns 4–2–3–1

1. Ett defensivt hjärta

Den kanske största förklaringen till framgångarna i Rosenborg har varit att han lyckats bygga ett ramstarkt defensivt hjärta, med en kvadrat där de två innermittfältarna och mittbackarna arbetar hårt i försvarsarbetet. I RBK var Tettey och Annan lysande som ”pivotes”, i landslaget lär Anders Svensson och – normalt – Kim Källström att få de rollerna. Åtminstone en av dem, ofta båda, kommer att få ett mycket stort defensivt ansvar. Gustav Svensson är en annan typ som passar utmärkt i den rollen.

2. Ett plus ett blir två

För att spelet med en ensam, renodlad anfallare ska fungera måste det kollektiva anfallsspelet lyckas. En nyckel är samarbetet mellan ”nummer tio” (den släpande anfallaren) och spetsforwarden.

I RBK har Hamrén använt Rade Prica som topp, stark löpmässigt och en bra målskytt. I rollen bakom har Steffen Iversen hjälpt till med sitt huvudspel och spelförståelse. I landslaget kan Elmander användas i båda rollerna, med sin arbetsradie och fysik.

3. Offensiva ytterbackar

Det defensivt balanserade innermittfältet ställer krav på att någon annan fyller på bakifrån. Hamrén har gett sina ytterbackar det uppdraget. Åtminstone en av dem ska följa med i anfallen, överlappa och ge offensiva spelalternativ. Både Dorsin och l Lustig finns med i landslaget och är bekanta med spelsättet. Behrang Safari har störst offensiva kvalitéer av alla svenska ytterbackar, men det ser tunnare ut på högerkanten. Adam Johansson är löpstark när han är frisk och kan vara ett alternativ.få ett mycket stort defensivt ansvar. Gustav Svensson är en annan typ som passar utmärkt i den rollen.