Rekordbudet: 1,5 miljarder för tv-avtalet

Fotbollförbundet i förhandlingar

Kentaro är nära att köpa svensk fotbolls tv-rättigheter.
FOTBOLL

Svensk fotboll är på väg mot ett nytt rekordavtal.

Kommande tv-rättigheter säljs sannolikt för 1,5 miljard kronor.

I går förhandlade SvFF:s agent Rune Hauge med köparen Philippe Huber, Kentaro.

Det nuvarande tv-avtalet kring svensk fotboll (i huvudsak herr- och damlandslaget samt herrallsvenskan) går ut efter nästa säsong.

Det har spekulerats i att det kommande fyra årens tv-rättigheter skulle bli mer svårsålda bland annat på grund av uteblivet VM-avancemang, landslagsstopp från Zlatan Ibrahimovic och supporterbråk. Men det dementerar flera av de inblandade.

– Som helhet är svensk fotboll en bra tv-produkt, säger Viasats sportchef Per Tellander. Vad är det som säger att Zlatan inte kommer tillbaka?

”Zlatans nej påverkar inte”

– Stjärnor kommer och går. U21-landslaget var spännande i somras. Vårt intresse påverkas inte av Zlatans nej till landslaget, säger Mats Örbrink, programchef på Canal+.

I slutet av september gick tiden ut att lämna anbud på tv-rättigheterna för åren 2011–2015.

Efter att Svenska fotbollförbundets ledning tillsammans med bland annat SEF gått igenom dessa har det pågått intensiva förhandlingar under de senaste veckorna mellan flera intressenter och SvFF:s agentbolag Profile Media, företrätt av Rune Hauge.

Under gårdagen förhandlade Hauge med Kentaros huvudägare Philippe Huber på Grand Hotel i Stockholm.

Efter mötet sa Huber till Fotbollskanalen:

– Jag är i Stockholm nu och vi är överens om att köpa allt.

En uppgift som Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell ställer sig tvivlande till.

– Jag har inte fått någon information om att något ska vara klart. Kentaro har lagt ett bra bud, det är allt jag vet så här långt, säger Lagrell.

Säljer vidare till tv-bolag

Enligt Sportbladets källor har SvFF och övriga inblandade länge tvekat om att sälja hela rättighetspaketet till Kentaro, som i sin tur ska sälja vidare delar av det till olika tv-bolag.

Men när Kentaro visat sig beredda att betala mer än de 1,3 miljarder, som dagens avtal ger, kunde inte svensk fotboll säga nej.

Enligt uppgift ska en avgörande pusselbit vara att Kentaro och Huber accepterar villkoret att vissa delar av rättigheterna måste säljas vidare till förutbestämda tv-bolag.