”Trist för Hamrén”

Anders Svensson: ”Vi behöver bygga upp självförtroende”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Snart tillbaka? Anders Svensson tycker att det är synd att Zlatan Ibrahimovic har valt att tacka nej till spel i landslaget, framför allt nu med en ny förbundskapten och ett nytt spelsystem att spela in.
FOTBOLL

Nu talar Zlatan Ibrahimovic klarspråk om landslagsnobben: Han får inte ut något av träningsmatcher.

Den inställningen oroar kollegan Anders Svensson.

– Är det fler av de givna spelarna som tackar nej så blir vi sämre. Vi behöver vinna träningsmatcherna, säger landslagets lagkapten.

Ett klumpigt uttalande eller ett ärligt konstaterande?

I går gjorde Zlatan Ibrahimovic klart att hans nej till landslaget står fast - och gav en rak förklaring till varför.

– Visst är det en ära att spela i landslaget, men jag har nått en nivå när jag känner att jag inte får ut något av det, sa anfallaren under en presskonferens i Barcelona.

– Jag lägger energi på något som inte ger mig något tillbaka. Det är svårt att känna motivation när det inte finns några viktiga matcher att spela.

’Lever under oerhörd press’

Landslagets lagkapten från matchen mot Italien, Anders Svensson, förstår Barcelonastjärnan:

– Zlatan spelar riktigt, riktigt många matcher och lever under en oerhörd press varje vecka. Jag förstår att han inte orkar ladda om till landslaget då under en period.

– Det är åtta månader till nästa tävlingsmatch med landslaget. Jag är övertygad om att han kommer tillbaka. Jag tror verkligen han vill uppleva ett nytt slutspel med landslaget, säger Svensson.

Elfsborgsstjärnan tycker ändå inte Zlatans nej är idealiskt i och med att Hamrén just har tillträtt.

– Det är trist för den nye förbundskaptenen som vill testa ett annorlunda spelsystem och nya idéer. Samtidigt är Zlatan en intelligent spelare som snappar upp saker snabbt när han väl kommer tillbaka. säger Svensson och fortsätter:

– Man vill alltid att de bästa spelarna ska vara med i landslaget. Är det fler av de givna spelarna som tackar nej så blir vi sämre. Vi behöver vinna träningsmatcherna och bygga upp ett självförtroende.

Men Kim Källström och Olof Mellberg har också ett späckat schema med både ligamatcher och Champions League.

– Jo, men jag tror inte Kim eller Olof känner sig omotiverade att spela för landslaget. Jag tror de kör på. Sedan kan det finnas enstaka matcher när andra spelare kan behöva vila.

Tror på återkomst

Sportbladet var i går i kontakt med flera andra landslagsmän som alla tror att Ibrahimovic återvänder till truppen lagom till höstens EM-kval. Förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell håller med dem, men har annars svårt att kommentera Zlatans uttalanden.

– Jag förstår inte vad han menar, men det får andra spekulera i, säger han.

Zlatan säger att han inte får ut något av träningsmatcher. Hur påverkas truppen av ett sådant uttalande?

– Jag tycker inte att det är upphetsande. Han väger nog ihop sina skadeproblem och sitt kämpiga program och kommer fram till att han hellre rehabiliterar än spelar ”vanliga” matcher.

FAKTA

1 Vad tycker du om Zlatans uttalande?

2 Vad sänder det ut för signaler?

Anders Svensson, mittfältare, Elfsborg

1. Zlatan spelar riktigt, riktigt många matcher och lever under en oerhörd press varje vecka. Jag förstår att han inte orkar ladda om till landslaget då under en period. 

2. Det är trist för den nye förbundskaptenen. Samtidigt är Zlatan en intelligent spelare som snappar upp saker snabbt när han väl kommer tillbaka.

Ola Toivonen, anfallare, PSV Eindhoven

1. Jag förstår Zlatan. Han spelar mycket under stor press. Med den taktiska förståelse han har är det inte heller något problem för honom när han vill komma tillbaka.

2. Jag tror inte det är någon risk för att fler vill ta ledigt. Jag tror alla är sugna på att vara med och visa den nye förbundskapten vad de går för.

Pontus Wernbloom, mittfältare/anfallare, AZ Alkmaar

1. Zlatans resonemang låter vettigt. Är han inte motiverad så ska han inte ställa upp.

2. Det är lätt att döma honom, men svårare att sätta sig in i hans situation.