Dumpa Allbäck, Hamrén

Laul: Inte seriöst om han får en tung roll

Foto: BILDBYRÅN
MÅSTE BORT? Sportbladets Robert Laul vill att Erik Hamrén utser en annan assisterande förbundskapten i stället för Marcus Allbäck.
FOTBOLL

I dag presenterar förbundskapten Erik Hamrén sin nya landslagsorganisation.

Här är jag helt överens med Zlatan: det blir inte seriöst om Marcus Allbäck får en tung roll.

Det finns alternativ som är klart bättre lämpade för andrafiolen, exempelvis nuvarande U21-kaptenen Jörgen Lennartsson.

Eller varför inte Johan Mjällby om linjen är ex-landslagsmän.

Det kastas tvivel

Mot Allbäck talar att han fortfarande är mer eller mindre kompis med flera i truppen. Jag är inte övertygad om att Allbäck kan stå över de vänskapsbanden.

Det innebär att tvivel skulle kastas över viktiga frågor som startelvauttagningen. Spelar Johan Elmander för att han är gammal kompis med ”Mackan”? Bara att frågan väcks är ett problem.

Höll humöret uppe

Mot Allbäck talar också att han helt saknar tränarutbildning och bara för att man var lojal och höll humöret uppe på bänken under många år betyder inte det att personen i fråga har ledaregenskaper. Då är nämnde Mjällby bättre i alla avseenden. Han genomgår just nu en tränarutbildning och har varit borta längre från landslaget.

Vad talar då för Allbäck? Tja, jag kommer bara på en sak – att Erik Hamrén känner honom.

”Aldrig varit tränare”

Dessutom, om nu Zlatan ska lockas tillbaka till landslaget är Allbäck knappast en fördel.

– Jag vet inte om det blir seriöst. Allbäck har aldrig varit tränare, han är fortfarande aktiv, sa Zlatan i samband med Öis:arens tillfälliga inhopp häromveckan.

Uttalandet låter noga planerat. Den som följt landslaget en tid vet att Zlatan och Allbäck inte lunchade ihop så ofta, för att uttrycka det försiktigt.

Det sista ska egentligen inte ses som något negativt.

Marcus Allbäck var på sin aktiva tid en av de som internt visade att han tyckte superstjärnans divalater och kontroverser med media snarare hörde hemma på skolgården än i ett landslag. Det hedrar honom.

Men om det påverkar Zlatan i negativ riktning gällande en landslagscomeback till hösten är diskussionen ännu enklare:

Dumpa Allbäck, Hamrén.

FAKTA

REPLIKEN

Thomas Wernersson:

Känner jag Marcus Allbäck som person rätt skulle han passa jättebra. Han kan prata med alla och är en rakryggad och fair person. Han är lite som talesättet säger, han kan tala latin med de lärde och han kan tala med bönder på bönders vis.

Visst har Laul rätt i att han aldrig har varit tränare eller har någon tränarutbildning, men har man spelat så pass länge i landslaget och på den höga nivån Allbäck har skulle det nog inte vara några problem, i landslaget är man inte så jävla mycket tränare. Och det här med att han känner folk i landslaget – det dröjer bara ett eller två år sedan har de bytt ut alla som spelade med Allbäck.

Lasse Anrell:

Laul har fel och eftersom Laul är Laul borde han veta att han har fel. Varför? Jo, Laul älskar Konflikten lika mycket som han älskar att skörda de mediala frukterna av Konflikten. Det betyder att han försöker stoppa en konflikt mellan Zlatan och Allbäck innan den ens hunnit starta. Det är dumt.

Jag tycker tvärtom att han ska sitta lugnt i båten och invänta första sammandrabbningen nästa höst när det är dags för EM-kval och Zlatan glider in lite skönt och Allbäck står bredvid capo Hamrén och säger med sin lena röst: Välkommen, mr Ibrahimovic och Zlatan ler sitt allra mest inåtvända och gåtfulla leende till svar?...

Stefan Alfelt:

Enda anledningen till att Marcus Allbäck ska fortsätta att få vara landslagets assisterande tränare är naturligtvis om Erik Hamrén vill ha honom som det. Hamrén har mandat att välja precis vem han vill och enligt honom har tydligen Mackan kvaliteterna som vår nye förbundskapten söker hos en assistent, ett bollplank eller vad han nu vill ha.

Allbäck har inte tränarerfarenhet, men kravet på utbildade tränare är nog fotbollens löjligaste påfund. Hans eventuella band med andra spelare eller påstådda missämja med Zlatan får Hamrén hantera.

Zlatan är större än landslaget. Vem som styr det spelar ingen roll i hans beslut att spela eller inte.

ARTIKELN HANDLAR OM