Laul: Allbäcks agerande var sällsynt ryggradslöst

Foto: Bildbyrån
Marcus Allbäck pressas av Lauls kollega Flinck.
FOTBOLL

Erik Hamrén fick skiten.

Marcus Allbäck skulle haft den.

Så kan man sammanfatta gårdagens presskonferens där Hamrén presenterade ny landslagsorganisation och truppen till januariturnén som reser till Oman 16 januari.

I den truppen saknades Tobias Hysén vilket beskrevs som att Hamrén gjort en ”tavla”. Jag kan inte riktigt hålla med. Hamrén hade fått information av IFK Göteborg att Hysén inte var redo. Jag pratade med Blåvitts tränare Stefan Rehn i går kväll som bekräftade.

– Våra läkare är inte lika optimistiska som Tobias. Vi tar hit dem i morgon (läs; i dag) för att titta på honom, sedan får vi se, sa Rehn.

Jag pratade också med Hamrén:

– Självklart har jag inte glömt bort Tobias. Han spelade från start mot Italien. Men jag måste ha okej från klubben för att kunna ta ut deras spelare. Om man han är okej så kommer han givetvis med i truppen, sa en något irriterad Erik.

Jag förstår honom. Efterspelen till hans första möten med media har varit negativa. Jag tycker lite synd om Erik. Han har inte gjort några stora fel vad jag kan se, även om han givetvis borde gjort en ”sista minuten”-avstämning med Hysén.

Citaten finns på band, Allbäck

Däremot tycker jag att Marcus Allbäck agerade sällsynt ryggradslöst i går. Nu när han blivit permanent utsedd till assisterande förbundskapten (det heter players manager ibland) var det naturligtvis högintressant att höra hur han ser på Zlatan Ibrahimovics uttalande att ”det är inte seriöst”.

Allbäck svarade att citatet var påhittat.

Förstår att många köper det. Ännu en journalist som gjort bort sig, typ.

Men om man funderar ett varv till; det Allbäck gör är att han anklagar en person (SvD:s Johanna Garå) som inte var på plats men som är känd för sin noggrannhet för att ha begått ett stort misstag i sin yrkesroll. Detta gör Allbäck för att skydda sig själv. Det är fegt och visar på en svaghet som ledare.

Zlatans korrekta återgivna citat finns på band men Allbäck kom undan genom ta heder och ära av en icke närvarande person som inte kunde försvara sig.

Om Erik Hamrén har gjort något fel är det i så fall hans val av assisterande.

Vi får leva med frågorna

Å andra sidan är Allbäck ett andraval då Jörgen Lennartsson tackade nej. I samtal kom han och Hamrén fram till att de båda har sina styrkor i coachingen och att leda träningar. Det skulle krocka. Lennartsson kommer att stå A-landslaget nära, sägs det, framför allt om det blir mästerskap, men det är ju långt ifrån säkert.

Nu får Hamrén i stället leva med en ständigt närvarande diskussion bland spelare, media och fans om hur Allbäcks vänskapsband till flera i truppen påverkar trupputtagningar och startelvor.

Varför stod till exempel lagkaptensvalet mellan Anders Svensson och Olof Mellberg – Allbäcks två bästa kompisar – och inte mellan Daniel Majstorovic och Kim Källström?

Det kan vi fundera på.

För att inte tala om den skepsis som Zlatan tidigt uttryckte.

Om vi ska prata fotboll var truppen helt okej. Saknar egentligen bara ett namn:

Kalmars Tobias Eriksson.

Men det kan vi nog inte anklaga Öis-Allbäck för...

FAKTA

fotboll

ARTIKELN HANDLAR OM